Pixpa Review 2020 – Adakah Pembina Portofolio Ini Sesuai untuk Anda?

Pembina Laman Web untuk Jurugambar dan Kreatif

Pixpa hompage


Pixpa membuat gelombang antara kreatif yang memerlukan laman web yang berfungsi sebagai portfolio dalam talian dan juga kedai.

Tetapi perkara pertama yang pertama: Pixpa bukan untuk semua orang. Ia direka khas untuk membuat laman web untuk fotografi dan industri kreatif visual yang lain. Sekiranya anda memulakan laman web jenis lain, lebih baik anda mencari di tempat lain. Lihat perbandingan komprehensif kami dari pembangun laman web terbaik untuk beberapa alternatif yang bagus.

Namun, jika anda mencari pembangun laman web dengan ciri yang khusus ditujukan kepada portfolio dalam talian visual, teruskan membaca.

Untuk menguji pembangun laman web dengan betul, saya membuat laman web untuk mempamerkan foto saya. Saya bukan jurugambar profesional, tetapi saya mempunyai banyak koleksi gambar perjalanan yang saya rasa akan sesuai dengan portfolio dalam talian. Berbanding dengan pembangun lain yang saya gunakan, ciri Pixpa menunjukkan bahawa syarikat itu benar-benar memikirkan keperluan jurugambar dan kreatif, yang merupakan kejutan yang sangat menyenangkan.

Tetapi adakah itu cukup, atau adakah Pixpa kurang fleksibiliti yang dapat disediakan oleh pembangun laman web lain? Teruskan membaca untuk mengetahui sama ada Pixpa adalah pembina yang tepat untuk anda.

Tema yang Dibuat Dengan Fotografer dalam Fikiran

Perkara pertama yang anda perhatikan di halaman pemilihan tema ialah gambar adalah fokus utama setiap tema.

Tema Pixpa

Terdapat 30 tema berbeza untuk dipilih. Masing-masing mempunyai gaya yang sedikit berbeza dan menawarkan grid foto dan susun atur yang berbeza. Anda tidak akan melihat banyak teks atau menu besar dalam tema asal, tetapi ini adalah elemen yang boleh anda sesuaikan dalam editor jika anda memutuskan anda mahu penampilan yang berbeza.

Tidak seperti pembangun laman web lain, seperti Wix atau Ruang Squarespace, tidak ada perbezaan besar antara tema. Tentu, reka bentuknya berbeza-beza, tetapi intinya, temanya adalah galeri foto.

Mari bercakap lebih banyak mengenai editor. Terdapat beberapa pilihan penyesuaian yang bagus di sini. Anda boleh mengubah susun atur galeri anda, menjadikan gambar anda dipaparkan ke skala atau pada titik penuh, dan bahkan menyesuaikan kesan hover gambar. Anda juga boleh menanamkan video YouTube atau Vimeo pada tema apa pun sebagai ganti gambar, menjadikan Pixpa sebagai pesaing yang kuat untuk jurugambar video juga.

Susun atur galeri Pixpa

Sebagai tambahan kepada halaman galeri, setiap tema memberi anda pilihan untuk menambahkan halaman lain, seperti blog, halaman tentang, halaman kenalan, kedai dalam talian, halaman pemeriksaan (lebih banyak lagi kemudian), dan album peribadi atau awam halaman. Dengan editor, anda boleh menambahkan bahagian dan memindahkannya dengan mudah di sekitar halaman untuk mendapatkan susun atur yang anda mahukan.

Tema Pixpa semuanya responsif mudah alih. Anda dapat mengubah susun atur setiap halaman dengan memilih jumlah lajur kandungan, untuk memastikannya sesuai dengan ukuran layar yang berbeza.

Sekiranya anda akhirnya memutuskan bahawa tema yang anda pilih tidak sesuai untuk anda, yang perlu anda lakukan ialah memilih tema lain dan kandungan laman web anda akan disesuaikan secara automatik.

ciri-ciri

4.9

Ciri-ciri yang anda tidak akan dapati di tempat lain

Pixpa mempunyai banyak pilihan integrasi yang membantu anda melacak kejayaan laman web anda dan mengembangkan jenama anda, seperti Google Analytics, MailChimp, Shopify, dan banyak lagi.

Bahagian pemasaran di papan pemuka anda juga cukup berguna. Di sini, anda boleh menambahkan metadata untuk meningkatkan SEO laman web anda. Anda juga boleh menambahkan widget media sosial untuk membolehkan pengunjung anda berkongsi halaman anda dengan mudah, dan bahkan gambar individu dari galeri.

Tetapi ada beberapa ciri yang saya rasa sangat mengagumkan ketika membina dan mengewangkan portfolio dalam talian melalui Pixpa. Mari kita lihat:

Sistem Pembuktian Unik

Apa yang benar-benar memberi Pixpa kelebihan berbanding pembangun laman web lain untuk portfolio kreatif adalah sistem pemeriksaannya.

Anda boleh membuat halaman pemeriksaan di mana pelanggan anda dapat memberikan maklum balas dan memilih foto untuk dibeli. Portal khusus ini membantu anda berkomunikasi dengan pelanggan anda secara langsung melalui laman web anda, dan menjimatkan masa anda dengan menghilangkan keperluan untuk aplikasi pihak ketiga seperti Dropbox atau WeTransfer.

Halaman pembuktian ini juga bergerak pantas, jadi pelanggan anda dapat memilih foto semasa dalam perjalanan. Pixpa melindungi kerja anda dengan mematikan ciri klik kanan pada halaman pemeriksaan, jadi pelanggan anda tidak boleh masuk dan memuat turun gambar yang mereka mahukan.

Fungsi E-Dagang Bersepadu

Halaman kedai Pixpa mudah digunakan. Mereka mempunyai pilihan untuk menjual perkhidmatan dan produk fizikal atau digital, jadi jika anda mahu, anda boleh membenarkan pengunjung membeli gambar tertentu di laman web anda.

Tangkapan skrin Pixpa - Tambahkan halaman baru

Pixpa benar-benar bersinar ketika menjual produk digital, sesuatu yang tidak diizinkan oleh semua pembangun laman web lain. Anda boleh menambahkan banyak perincian dari dalam editor. Mudah untuk menambahkan maklumat mengenai pelesenan atau penggunaan, menawarkan produk digital sebagai muat turun dari dalam laman web atau dari pautan luaran, dan menambahkan elemen SEO ke setiap halaman produk.

Dari dalam papan pemuka kedai, anda dapat melihat semua pesanan, kereta yang ditinggalkan, dan maklumat pelanggan anda. Anda juga boleh menetapkan harga jualan dan kadar cukai, dan memilih kaedah pembayaran yang ingin anda aktifkan.

Adalah jelas untuk melihat bahawa Pixpa memikirkan kreatif ketika membuat kaedah mudah untuk menjual produk digital.

Pixpa tidak mengenakan komisen atau yuran penyenaraian penjualan anda. Anda boleh menerima pembayaran melalui PayPal, Stripe, dan PayUMoney.

Aplikasi Galeri Mudah Alih

Ini adalah satu lagi ciri yang menjadikan Pixpa menonjol. Anda dapat dengan cepat dan mudah berkongsi galeri gambar yang diperibadikan dengan pelanggan dan mereka dapat menambahkannya ke peranti mereka sebagai aplikasi mudah alih. Ini sesuai untuk berkongsi pratonton pemotretan dengan pelanggan anda, atau bahkan berkongsi keseluruhan pemotretan sebagai freebie atau sebagai tambahan berbayar untuk perkhidmatan anda.

Galeri pelanggan Pixpa

Anda boleh membuat Aplikasi Galeri Mudah Alih tanpa had dengan Pixpa, dan mereka boleh menjadi alat utama dalam strategi pemasaran anda. Setiap galeri bergerak dilengkapi dengan maklumat penjenamaan anda, termasuk nama, maklumat hubungan, dan pautan media sosial anda.

Bayangkan anda menghantar aplikasi Galeri Galeri Mudah Alih kepada pelanggan untuk pemotretan pertunangan mereka, dan pasangan menghantar aplikasinya kepada rakan dan keluarga mereka. Mereka bukan sahaja dapat melihat gambarnya, tetapi juga dapat mengetahui tentang anda. Apa-apa platform yang membantu anda dengan pemasaran percuma bagus di buku saya.

Galeri dengan Kemungkinan Tidak Berkesudahan

Pixpa menawarkan 15 susun atur galeri yang berbeza, dari grid hingga gambar penuh dan menatal. Setelah menyelesaikan susun atur, anda boleh memuat naik foto, video, atau slaid HTML ke galeri anda.

Terdapat tetapan bawaan untuk memastikan bahawa gambar anda dilihat seperti yang anda inginkan. Sebagai contoh, semua susun atur grid dilengkapi dengan ciri kotak cahaya untuk menghilangkan semua gangguan di sekitar foto anda. Anda juga dapat menetapkan titik fokus untuk setiap gambar, sehingga fokus foto dapat dilihat tidak kira perangkat apa yang digunakan pengunjung anda.

Imej di galeri anda dapat dioptimumkan untuk SEO, dan galeri anda selalu responsif mudah alih, kerana Pixpa menghasilkan versi galeri anda yang berbeza berdasarkan peranti dan resolusi skrin pelawat. Sekiranya anda sudah memuat naik semua foto ke Instagram, anda hanya boleh menyambungkan akaun anda dan Pixpa akan membuat galeri dari suapan Instagram anda.

Salah satu kelemahan Pixpa adalah proses memuat naik gambar. Tidak ada fail storan media terpusat. Katakan, sebagai contoh, anda ingin menggunakan satu gambar di galeri anda dan catatan blog, anda perlu memuat naiknya di setiap halaman.

Kemudahan penggunaan

4.0

Adakah Editor Drag-and-Drop Pixpa Mudah Digunakan seperti Pembangun Laman Web Lain ‘?

Secara peribadi, saya dapati bahawa editor drag-and-drop Pixpa tidak begitu intuitif seperti pembangun laman web lain. Sebagai contoh, saya tidak dapat menyeret gambar di sekitar galeri tanpa masuk ke halaman galeri secara manual dan mengubah urutan foto.

Selain itu, saya mendapati bahawa saya tidak “menyeret dan menjatuhkan” seperti yang saya klik pada anak panah untuk menyusun semula susunan bahagian.

Kelemahan lain ialah tema dimuat dengan halaman, gambar, dan catatan blog yang berbeza. Anda harus memadam setiap gambar stok, halaman, dan memposting satu persatu, yang sedikit membosankan. Dari sisi terang, mempunyai kandungan di sana memudahkan untuk melihat seperti apa laman web siap anda, dan menambahkan gambar dan halaman baru dapat dilakukan hanya dalam beberapa klik.

Bagaimanapun, Pixpa tidak sukar untuk digunakan, dan saya selesa dengan editor selepas beberapa minit. Sekiranya anda pergi ke laman web Pixpa dan mula bermain-main, anda boleh mempunyai susun atur laman web asas untuk dikendalikan dalam masa kurang dari satu jam.

Pusat Bantuan Bersepadu

Selain dari kotak sembang yang mengikuti anda di setiap halaman (lebih lanjut di kemudian hari), tidak ada pop timbul dengan petua untuk membina laman web. Walau bagaimanapun, Saya dapat menemui semua maklumat yang saya perlukan di pusat bantuan.

Di menu sebelah kiri, anda boleh mengklik tanda tanya untuk mendapatkan pop-up pusat bantuan Pixpa, di mana anda akan mendapat banyak maklumat mengenai cara membina laman web anda. Di sini, saya menemui jawapan untuk soalan saya mengenai reka bentuk, galeri, alat pemasaran, dan ciri e-dagang.

Pusat bantuan Pixpa

Saya sangat menghargai bahawa pusat bantuan dibuka dalam pop timbul dalam penyunting sebenar. Sekiranya anda seperti saya, dan membuka 25 tab di setiap tetingkap, mengklik bolak-balik di antara mereka boleh membingungkan. Memiliki pusat bantuan tepat di editor memudahkan belajar bagaimana mengedit laman web saya tanpa perlu terus bergerak di antara tab.

Sokongan

3.6

Pasukan Sokongan Pixpa Kecil … Sangat Kecil

Pixpa menawarkan sokongan melalui dua saluran: e-mel melalui borang hubungan di laman web mereka atau dengan menghantar mesej secara langsung, dan sembang langsung.

Anda juga boleh menghubungi mereka di media sosial, namun nampaknya saluran sosial lebih banyak digunakan untuk menanyakan penjualan daripada sokongan teknikal. Semasa saya menghubungi Facebook Messenger, saya tidak mendapat sambutan.

Secara amnya, kualiti sokongan yang saya terima dari ejen Pixpa (perhatikan yang unik di sini) sangat baik … iaitu ketika mesej saya dijawab. Salah satu e-mel saya tidak pernah mendapat sambutan, dan soalan yang saya tinggalkan di halaman Facebook Pixpa tidak pernah dijawab. Oleh kerana mereka sudah mempunyai titik kontak yang terhad, ini sedikit mengecewakan.

Berikut adalah lebih dekat interaksi saya dengan pasukan sokongan mereka:

Sembang Langsung

Sudah jelas bahawa Pixpa mahu anda menghubungi mereka melalui sembang langsung. Dari saat anda sampai di laman utama mereka, ikon sembang langsung melayang di sudut kanan bawah halaman. Sayangnya, sembang langsung Pixpa mengingatkan kepada Clippy, klip kertas yang menjengkelkan dari versi Microsoft Word yang lebih lama yang selalu mengganggu anda untuk bertanya sama ada anda memerlukan bantuan.

Pada mulanya, munculan selamat datang mendorong saya untuk meminta bantuan sekiranya saya memerlukannya. Sembang adalah bot sehingga anda memulakan perbualan dan meminta bantuan daripada ejen perkhidmatan pelanggan.

Sokongan sembang Pixpa

Pixpa mendakwa bahawa setelah anda mengemukakan soalan, ejen akan menghubungi anda dalam masa 10 minit. Saya mendapat jawapan dalam masa 20 minit, yang agak mengecewakan, tetapi secara keseluruhan masih boleh diterima. Ejen itu menjawab soalan saya dan merujuk saya kepada artikel dengan lebih banyak maklumat.

Apabila saya mengemukakan soalan susulan untuk memastikan ia bukan bot, saya segera mendapat jawapan yang lebih terperinci. Secara keseluruhan, ejen sembang sangat membantu dalam menjawab soalan saya.

E-mel

Sokongan e-mel Pixpa

Saya menghubungi Pixpa melalui e-mel beberapa kali, melalui borang web mereka dan terus melalui e-mel. Mesej pertama saya ke Pixpa di borang web nampaknya tersesat di dunia maya (atau pasukan sokongan Pixpa baru saja ketinggalan. Atau mengabaikannya … Saya akan memilih dengan pilihan “hilang di angkasa”). Namun, ketika saya mengisi borang web kali kedua, saya mendapat jawapan dalam masa lebih kurang 15 minit.

Saya juga mengirim mesej terus ke alamat e-mel mereka, dan menerima balasan dalam jangka masa yang serupa.

Saya bertanya tentang mengimport kandungan dari pembina laman web yang berbeza, yang tidak dapat anda lakukan dengan Pixpa. Ejen itu menjawab soalan saya dengan teliti dan memberi saya pautan di mana saya dapat mencari lebih banyak maklumat.

Saya kagum dengan tindak balas e-mel kerana ejen itu bukan sahaja menjawab soalan awal saya, tetapi juga menjawab soalan yang boleh saya ikuti.

Walau bagaimanapun, ejen yang menjawab pertanyaan borang e-mel dan web saya adalah ejen yang sama dengan saya bercakap pada dua hari berasingan dalam sembang langsung Pixpa, yang menunjukkan bahawa pasukan sokongan hanya terdiri daripada satu orang. Dia dapat menjawab soalan saya, yang menenangkan, tetapi apa yang berlaku ketika dia mengalami hari yang sakit?

Mungkin semasa Pixpa berkembang, pasukannya juga akan berkembang, tetapi sehingga itu, saya tidak akan terlalu bergantung pada perkhidmatan pelanggan satu orang.

Harga

4.5

Harga Termasuk Semua Tanpa Kejutan

Pixpa menawarkan tiga kategori berbeza yang mengandungi sejumlah 11 rancangan dengan pelbagai ciri. Semua rancangan dilengkapi dengan percubaan percuma selama 15 hari, jadi anda dapat menguji semua ciri yang ada sebelum membuat rancangan.

Tidak seperti banyak pembangun laman web lain, Pixpa tidak menawarkan rancangan percuma, jadi setelah tempoh percubaan anda, anda harus membuat pilihan. Walau bagaimanapun, pelan asasnya berpatutan dan dilengkapi dengan ciri asas yang mungkin anda mahukan sekiranya anda baru memulakannya.

Anda boleh memilih dari rancangan untuk jurugambar, untuk pencipta, atau hanya untuk galeri pelanggan (yang tidak termasuk laman web).

 • Rancangan Jurugambar adalah untuk jurugambar yang menginginkan laman portfolio dan pilihan untuk menjual gambar menggunakan ciri Galeri Pelanggan Pixpa dan Galeri e-dagang, tetapi bukan produk fizikal.
 • Rancangan Pencipta adalah untuk mereka yang mencari laman web selain kedai untuk menjual produk dan perkhidmatan fizikal dan digital, seperti video, eBook, dll..
 • Rancangan Galeri Pelanggan berfungsi sebagai produk yang berdiri sendiri di mana anda boleh bekerja secara langsung dengan pelanggan anda dengan berkongsi, membuat pemeriksaan, mengedit, dan menjual gambar menggunakan ciri Galeri Pelanggan Pixpa. Penting untuk diperhatikan bahawa pilihan ini berlaku tidak sertakan laman web portfolio.

Setiap jenis rancangan ini dibahagikan kepada tiga atau empat pilihan. Perbezaan harga untuk rancangan ini tercermin dalam ketersediaan fitur canggih tertentu, serta jumlah gambar yang dapat anda muat naik ke galeri, jumlah ruang penyimpanan, dan kemampuan e-dagang.

Setiap rancangan merangkumi web hosting melalui Amazon Web Service (AWS). Sekiranya anda mendaftar untuk rancangan tahunan, anda juga mendapat satu tahun pendaftaran domain percuma.

Anda boleh memilih untuk membayar bulanan atau tahunan (maksimum satu tahun pada satu masa). Sekiranya anda memilih pilihan tahunan, anda akan mendapat potongan harga. Buat masa ini, Pixpa hanya menerima pembayaran dengan kad kredit utama: Mastercard, Visa, dan American Express. Anda tidak dapat membayar rancangan anda dengan PayPal.

Semua rancangan dilengkapi dengan jaminan wang dikembalikan 30 hari dan sokongan pelanggan 24/7.

Perlu diingat bahawa jika anda seorang pelajar, anda mendapat potongan 50% untuk semua rancangan Pixpa. Yang perlu anda lakukan ialah mendaftar percubaan percuma dan hantarkan e-mel kepada pasukan sokongan dengan ID pelajar anda, dan mereka akan menghantar kod promosi kepada anda.

Pembatalan dan Bayaran Balik

Pixpa menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari jika anda mendaftar ke rancangan tahunan. Semua pembayaran bulanan dianggap muktamad dan tidak dapat dikembalikan.

Tangkapan skrin Pixpa - Tingkatkan rancangan anda

Untuk membatalkan rancangan anda, pergi ke Akaun Saya di editor dan klik Langganan, dan anda boleh membatalkan rancangan anda dari sana. Setelah rancangan anda dibatalkan, Pixpa mendakwa akan memproses bayaran balik anda dalam masa lima hingga lapan hari bekerja.

Bagaimana Pixpa sesuai dengan pertandingan?

Secara keseluruhan, Pixpa adalah pilihan terbaik untuk jurugambar. Ia menggabungkan portfolio berasaskan gambar, ciri khusus untuk jurugambar, dan keupayaan e-dagang dengan cara yang belum pernah dilakukan sebelumnya.

Walaupun anda bukan jurugambar, saya telah melihat laman web Pixpa untuk pereka fesyen, arkitek dan pereka grafik, jadi ini adalah pilihan yang sah untuk banyak jenis laman web portfolio / kedai, selagi anda memerlukan gambar untuk menjadi tumpuan laman web anda. Jangan harap semua ciri dapat difikirkan dengan baik seperti yang berfokus pada gambar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map