WordPress vs Weebly: Pemenang Mungkin Mengejutkan Anda (UPDATE 2020)

Weebly atau WordPress? Itulah soalannya. Kerja bagus mempersempit pilihan anda kepada dua pembina popular ini. Sekarang, anda hanya perlu mengetahui mana yang sesuai untuk anda.


Anda boleh membina laman web yang cantik dengan pembangunnya – tidak memerlukan pengekodan! Tetapi tentu saja, anda ingin belajar mengenai kebaikan dan keburukan mereka sehingga anda dapat pilih yang boleh membawa laman web anda dari yang baik ke yang hebat.

Juga penting untuk mengetahui pilihan yang boleh anda andalkan dalam jangka masa panjang. Anda pasti tidak mahu akhirnya membayar pembina yang tidak dapat berkembang dengan laman web anda.

Untuk menjimatkan masa berjam-jam penyelidikan, saya telah melakukan kerja keras untuk anda. Saya telah membandingkan Weebly dan WordPress mengenai semua perkara yang perlu anda ketahui:

 • Kemudahan penggunaan. Adakah platform ini sesuai untuk pemula, dan betapa mudahnya mempelajari ciri-ciri yang lebih maju?
 • Sokongan. Sekiranya anda menghadapi masalah teknikal, betapa mudahnya mendapatkan bantuan?
 • Harga dan kos berterusan. Berapakah kos untuk membina dan menjalankan laman web anda, dan adakah kos tambahan perlu dipertimbangkan?
 • ciri-ciri. Alat penyuntingan apa yang boleh anda gunakan untuk menyesuaikan laman web anda, dan apa lagi ciri lain yang dapat anda tambahkan untuk menjadikannya lebih hebat?
 • E-dagang: Seberapa mudah untuk membuat kedai dalam talian? Adakah keupayaan e-commerce cukup kuat?

Weebly vs. WordPress: Gambaran Keseluruhan Pantas

Weebly sangat bagus jika anda ingin membina laman web bersaiz kecil atau sederhana. Editor mempunyai antara muka seret dan lepas yang 100% mesra pemula. Anda boleh memulakan dengan rancangan percuma, tetapi anda perlu meningkatkan untuk memanfaatkan platform sepenuhnya.

WordPress, sebaliknya, tidak mesra pemula. Terdapat keluk pembelajaran yang cukup curam, sama ada anda memilih versi WordPress.com yang dihoskan, atau platform WordPress.org yang dihoskan sendiri.

Dalam perbandingan ini, saya akan memberi tumpuan kepada WordPress.com.

Pusingan 1: Seret dan Lepas atau Lakukan Segalanya Sendiri?

Banyak Pengulas Weebly anggap antara muka drag-and-drop Weebly menjadi antara penyunting laman web yang paling mudah – jika bukan yang paling mudah. Anda boleh menggerakkan kandungan di halaman anda dengan mudah, dan melihatnya dengan serta-merta.

Semasa anda mendaftar dengan Weebly, ahli sihir yang berguna akan menunjukkan kepada anda apa yang dilakukan oleh setiap alat.

Di WordPress, anda tidak boleh hanya menyeret dan melepaskan. (Kami akan membincangkannya lebih lanjut di Pusingan 4.) Namun, anda boleh memasang pemalam (mis., Elementor atau WPBakery) yang akan menambahkan sejenis antara muka seret dan lepas, yang disebut “editor depan.”

Belajar menggunakan WordPress boleh memakan masa, kerana papan pemuka agak rumit. Mencari tetapan tidak selalu mudah, dan anda mungkin perlu mencari sedikit masa untuk mengakses halaman dan catatan blog anda.

Selain itu, papan pemuka WordPress tidak terlalu intuitif, dan dibandingkan dengan papan pemuka Weebly, ia cukup berantakan. Tidak selalu jelas di mana untuk mencari fungsi yang ingin anda gunakan – terutamanya semasa anda menggunakan pemalam. Beberapa plugin, misalnya, mempunyai bahagiannya sendiri di sebelah kiri papan pemuka, tetapi yang lain dikelompokkan di bawah bahagian tetapan.

WordPress vs Weebly-image1Papan pemuka penyuntingan Weebly, sebaliknya, lebih mudah digunakan dan menavigasi:

WordPress vs Weebly: Pemenang Mungkin Mengejutkan Anda (UPDATE 2020)

Fakta bahawa Weebly sederhana tidak bermaksud tidak menawarkan ciri yang lebih maju. Dengan rancangan berbayar, anda dapat menambahkan kod dan skrip khusus untuk meningkatkan fungsi laman web anda. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan blok kod untuk menambahkan kod yang diperlukan untuk menyematkan video dari Vimeo, atau untuk menambahkan widget suapan Twitter, atau untuk menambahkan ciri Kalendar Google.

Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk melaksanakan mana-mana kod ini, Pangkalan pengetahuan Weebly adalah sumber yang hebat.

Dengan WordPress.com, anda terhad kerana anda tidak mempunyai akses ke ciri yang lebih maju seperti menambahkan kod dan skrip; tetapi dengan WordPress.org, anda mempunyai pilihan untuk mengedit fail CSS secara langsung dan menggunakan kod HTML dalam kandungan anda. Terdapat panduan dalam talian untuk ciri-ciri ini juga.

Dan pemenangnya adalah:

Weebly. Untuk kemudahan penggunaan, WordPress bahkan tidak hampir.

Sekiranya anda seorang pemula, anda akan menyukai betapa mudahnya antara muka Weebly. Walaupun anda pernah merancang laman web pada masa lalu, anda akan menikmati kesederhanaan langsung yang ditawarkan oleh Weebly. Dan apabila anda sudah bersedia melampaui asas dengan menambahkan kod dan skrip ke laman web anda, panduan langkah demi langkah Weebly sangat membantu.

Itu bukan untuk mengatakan bahawa WordPress bukan untuk anda. WordPress.com mempunyai banyak batasan, dan lebih sesuai untuk blog. Tetapi WordPress yang dihoskan sendiri mempunyai kemungkinan yang tidak terhad, jika anda mempunyai masa untuk belajar bagaimana menggunakan platform dengan berkesan.

Pusingan 2: Apa Yang Berlaku Apabila Anda Mengalami Masalah?

Sokongan Weebly sangat mengagumkan. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan laman web anda, bukan sahaja anda dapat mengakses pangkalan pengetahuan yang sangat baik dengan penyelesaian langkah demi langkah untuk masalah umum, tetapi anda juga dapat menghubungi pasukan sokongan pelanggan Weebly.

Terdapat sokongan e-mel 24/7, dan jika anda adalah pelanggan pelan berbayar, e-mel anda akan diutamakan. Semasa waktu perniagaan A.S., anda juga boleh menggunakan sembang langsung atau sokongan telefon.

Pada akhirnya, yang perlu anda ketahui ialah WordPress sebenarnya tidak memberikan sokongan untuk platform yang dihoskan sendiri.

Anda sentiasa boleh menghantar soalan anda di forum komuniti platform. Perlu diingat bahawa ini tidak sama dengan sokongan pelanggan khusus. Mana-mana pengguna WordPress dapat menjawab soalan anda, dan tidak ada jaminan bahawa jawapannya tepat, atau bahkan soalan anda akan dijawab sama sekali.

Sekiranya anda menggunakan WordPress.com dan mendaftar untuk rancangan Peribadi atau lebih tinggi, anda boleh mengakses e-mel dan sokongan sembang langsung.

Dan pemenangnya adalah:

Weebly. Pelbagai pilihan sokongan yang ditawarkan Weebly jauh lebih unggul daripada forum sokongan komuniti WordPress. Perkara ini sangat penting jika anda seorang pemula atau jika anda tidak yakin dengan kemahiran teknikal anda.

Sekiranya anda lebih berpengalaman dalam membina laman web, maka kekurangan sokongan dengan WordPress tidak menjadi masalah. Tetapi perlu diingat bahawa dengan WordPress secara umum, terutamanya WordPress yang dihoskan sendiri, terdapat lebih banyak perkara yang berpotensi menjadi salah (seperti konflik antara pemalam).

Babak 3: Berapa Banyak Laman Web Anda Benar-Benar Kos?

Ya, anda boleh membina laman web anda secara percuma. Tetapi jika anda mahukan laman web yang kelihatan profesional, dan jika anda ingin menggunakan nama domain tersuai anda sendiri, akan ada kos yang diperlukan. Berapa banyak yang anda bayar akan bergantung pada apa yang anda perlukan untuk dilakukan oleh laman web anda.

Harga biasa sangat jelas. Anda boleh memilih dari rancangan Starter, Pro, Business, dan Business Plus. Semua rancangan ini merangkumi nama domain percuma apabila anda mendaftar sekurang-kurangnya satu tahun. Terdapat juga rancangan Connect Domain, tetapi ini tidak membuang iklan di laman web anda, jadi nilainya terbatas.

Jumlah kos Weebly anda bergantung pada jangka masa rancangan awal anda. Lebih mahal jika anda melanggan rancangan enam bulan berbanding jika anda melanggan rancangan dua tahun. Semakin lama tempoh yang anda komited pada awalnya, semakin besar potongan yang anda dapat.

Pelan berbayar WordPress.com berharga serupa dengan Weebly. Tetapi dengan WordPress.com, anda harus menggunakan rancangan Perniagaan untuk mengakses ciri seperti plugin – sedangkan dengan Weebly, anda boleh memasang aplikasi percuma (dan berbayar) tidak kira apa rancangan anda. Ini bermaksud bahawa WordPress.com lebih mahal daripada Weebly.

Dan pemenangnya adalah:

Ini adalah tali leher!

Sekiranya anda seorang pemula mencari platform yang lebih mudah digunakan, dan jika anda menghargai sokongan pelanggan daripada harga terendah, maka Weebly adalah penyelesaian yang dihoskan terbaik untuk anda. Anda tidak perlu meningkatkan ke rancangan termahal untuk memanfaatkan ciri hebat seperti aplikasi Weebly dan ciri e-dagang.

Pusingan 4: Ciri Penuh atau Kekurangan Ciri?

Weebly mempunyai pelbagai ciri yang boleh anda akses terus di editor:

 • Gambar dan galeri
 • Tayangan slaid
 • Video HD
 • Butang
 • Ikon sosial
 • Kotak produk (jika anda mempunyai kedai)
 • Peta
 • Kod
 • Kotak carian
 • Sekat petikan
 • Borang pendaftaran buletin
 • Borang hubungan
 • Tinjauan
 • Video YouTube
 • Audio (fail MP3 sahaja)
 • Sepanduk kuki
 • Fail dan dokumen Scribd
 • Sekatan iklan Google Adsense

Dan jika itu tidak mencukupi untuk anda, anda boleh menambahkan ciri lain ke laman web anda dengan menggunakan aplikasi Weebly. Terdapat 350+ aplikasi yang tersedia, dan lebih dari 50 aplikasi percuma!

Untuk melihat aplikasi yang ada tanpa perlu mendaftar, pergi ke laman utama Weebly, tatal hingga ke bawah, dan klik pautan Pusat Aplikasi.

Anda boleh menapisnya menggunakan beberapa kategori:

WordPress vs Weebly-image3

Aplikasi yang boleh anda pasang untuk menambahkan alat laman tambahan termasuk kotak warna kandungan, pilihan tatal ke atas, meja, tab, akordeon, dan kotak pop timbul. Dalam kategori e-commerce, anda boleh menambah carta harga, muat turun digital, pemasaran PayPal, DonorBox (untuk menerima sumbangan) dan menyimpan analitik. Contoh aplikasi lain termasuk sembang Facebook, LiveAgent, dan Social Boost.

Untuk meningkatkan kedudukan Google laman web anda, terdapat juga aplikasi seperti Penguat Laman dan Penguat Lalu Lintas yang dapat membantu. Anda juga dapat meningkatkan SEO Weebly dengan menggunakan tetapan halaman untuk menambahkan deskripsi meta, dan ini tidak memerlukan aplikasi.

WordPress tidak mempunyai sebilangan besar ciri asli seperti Weebly. Sebenarnya, editornya lebih asas, walaupun dengan ciri tambahan dari editor Gutenberg barunya. Gutenberg menggunakan blok kandungan, seperti:

 • Gambar dan galeri
 • Senarai
 • Petikan
 • Kod / HTML Tersuai
 • Jadual
 • Butang
 • Video YouTube
 • Maklumat Perhubungan
 • Peta
 • Bentuk
 • Langganan
 • Tayangan slaid

Ini tersedia sama ada anda menggunakan WordPress yang dihoskan atau dihoskan sendiri. Walau bagaimanapun, di mana WordPress mengungguli Weebly, terdapat kemampuannya untuk menambahkan ribuan plugin percuma. Ingat, bagaimanapun, bahawa untuk menambahkan plugin ke laman web yang dihoskan (WordPress.com), anda harus menggunakan sekurang-kurangnya rancangan Perniagaan.

Terdapat lebih dari 56,000 plugin percuma yang tersedia di repositori WordPress, dengan ribuan lagi yang boleh anda beli dari laman web seperti TemplateMonster dan ThemeForest.

Anda boleh menambah pemalam yang hebat seperti Yoast SEO untuk meningkatkan kedudukan Google anda, WooCommerce untuk menjual dalam talian, dan Pembangun Halaman oleh SiteOrigin untuk meningkatkan penyunting dengan widget.

WordPress vs Weebly-image4

Satu kelemahan plugin di WordPress ialah kadangkala mereka dapat melambatkan laman web anda. Terdapat juga kemungkinan konflik antara plugin yang berbeza, yang dapat “mematahkan” laman web anda. Masalah yang lebih serius dengan pemalam ialah mereka dapat memperkenalkan kerentanan keselamatan, menjadikan laman web anda berisiko diretas atau dijangkiti malware.

Dan pemenangnya adalah:

WordPress. Walaupun Weebly mempunyai rangkaian aplikasi yang sangat kuat yang memperluas alat yang sudah mengagumkan dalam editor asalnya, ia tidak dapat bersaing dengan ribuan plugin percuma yang ditawarkan WordPress.

Apa sahaja fungsi yang ingin anda tambahkan ke laman web anda – sama ada munculan untuk meningkatkan penglibatan atau plugin untuk meningkatkan kedudukan laman web anda (seperti Yoast SEO) – WordPress mempunyai pemalam untuk memungkinkan.

Dan jika ciri yang anda mahukan tidak tersedia sebagai pemalam, anda bahkan boleh menyewa pembangun untuk membuatnya untuk anda. Dengan Weebly, tidak ada pilihan untuk mengembangkan aplikasi anda sendiri.

Pusingan 5: Bagaimana dengan Membangun Kedai Dalam Talian?

Sekiranya anda mahukan kedai dalam talian, anda akan gembira mengetahui bahawa Weebly dan WordPress menjadikannya mudah untuk menjual produk fizikal dan / atau digital.

Untuk menggunakan ciri e-commerce Weebly, anda harus menggunakan rancangan Pro atau lebih tinggi. Pilihan kedai dalam talian asli membolehkan anda mempunyai galeri produk, pilihan warna dan saiz yang berbeza, dan kemampuan untuk menawarkan kod kupon.

Weebly juga memberi anda pilihan pemprosesan pembayaran seperti PayPal dan pemprosesan kad kredit. Tetapi anda harus sedar bahawa dalam rancangan Pro, anda akan dikenakan bayaran 3% di atas bayaran yang dikenakan oleh pintu masuk pembayaran. Bayaran 3% dikeluarkan jika anda menaik taraf sekurang-kurangnya rancangan Perniagaan.

WordPress menawarkan pilihan untuk membuat kedai dalam talian menggunakan plugin seperti WooCommerce. WooCommerce adalah percuma untuk dipasang, dan ia menawarkan ciri yang serupa dengan apa yang ditawarkan oleh Weebly, seperti galeri produk serta pilihan warna dan saiz.

Satu lagi perkara hebat mengenai WooCommerce ialah anda boleh menambah modul tambahan (ada yang percuma, yang lain premium) jika anda ingin menawarkan langganan atau keahlian, misalnya. Tidak ada bayaran tambahan untuk pemprosesan pembayaran dengan WordPress; anda hanya membayar apa jua yuran caj gerbang pembayaran pilihan anda.

Dan pemenangnya adalah:

Ini adalah ikatan lain, kerana ia hanya bergantung…

Sekiranya anda mencari kaedah mudah untuk menjual dalam talian tanpa perlu memasang aplikasi (atau pemalam) tambahan, maka Weebly adalah pilihan terbaik anda. Sekiranya anda serius menjual, maka anda akan lebih baik dalam rancangan Perniagaan, kerana tidak ada bayaran tambahan.

Sekiranya anda mahukan kaedah termurah untuk mendirikan kedai dalam talian, maka WordPress yang dihoskan sendiri adalah penyelesaian ideal anda (sekali lagi, jika anda boleh mendapatkan hosting murah). Oleh kerana WooCommerce adalah percuma untuk digunakan, anda tidak akan mempunyai bayaran bulanan yang tinggi yang anda bayar menggunakan Weebly atau WordPress.com, dan anda boleh menumpukan perhatian untuk mengembangkan kedai dalam talian anda.

WordPress vs Weebly: Platform yang berbeza untuk Keperluan yang berbeza

Memilih platform untuk laman web anda bukanlah keputusan yang harus anda ambil ringan – terutamanya jika anda membayar lebih awal untuk rancangan selama setahun. Pilihan anda akan bergantung pada faktor seperti belanjawan anda, tujuan laman web anda, dan kemampuan teknikal anda.

Baik WordPress maupun Weebly tidak sempurna – ada kelemahan bagi kedua-duanya. Semasa anda membuat keputusan, saya ingin memastikan bahawa anda mengetahui situasi yang menjadikan anda jelas bahawa anda harus mengelakkan platform tersebut.

Bilakah Anda Harus Mengelakkan Weebly?

Sebagai pembangun laman web yang dirancang untuk membuat pembuatan laman web anda mudah, Weebly lebih sesuai untuk laman web kecil dan sederhana. Ia pasti ditujukan untuk pemula.

Sekiranya anda lebih mahir dalam teknologi, anda mungkin mendapati platformnya terlalu ketat. Sekiranya anda ingin mengembangkan laman web anda dengan pantas dan ingin menambahkan ciri baru yang inovatif yang tidak terdapat di App Store, maka anda perlu mengelakkan Weebly. Ini hanya akan menghalangi anda, dan WordPress memberi anda kebebasan kreatif yang lebih banyak.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai WordPress, lihat kami kajian pakar. Anda juga boleh melihat pilihan kami untuk alternatif Weebly terbaik.

Bilakah Anda Harus Mengelakkan WordPress?

Sekiranya anda seorang pemula yang lengkap dan anda ingin dapat membina laman web dengan cepat dan mudah, anda mesti mengelakkan WordPress. Keluk pembelajaran boleh mengecewakan dan sebenarnya ada banyak lagi yang boleh menjadi salah semasa anda menggunakan platform – terutamanya WordPress.org. Weebly adalah pilihan yang lebih baik kerana mudah, intuitif, dan dilengkapi dengan semua sokongan yang anda perlukan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Weebly, baca kami kajian pakar.

Sekiranya anda ingin membincangkan semua perkara yang telah kita bincangkan dalam artikel ini dengan cepat, lihat jadual perbandingan yang berguna ini:

  WordPress Weebly
Kemudahan penggunaan Terdapat lebih banyak keluk pembelajaran dengan WordPress, dan papan pemuka tidak begitu intuitif. Sekiranya anda mahukan penyeret dan lepas, anda perlu memasang pemalam. Weebly adalah salah satu pembangun laman web yang paling mudah digunakan, dan penyuntingnya sangat intuitif.
Sokongan Sokongan utama yang tersedia untuk WordPress adalah forum komunitinya, jadi anda tidak mempunyai jaminan anda akan menyelesaikan masalah anda. Weebly memberi anda akses ke sokongan e-mel 24/7, serta sembang langsung dan sokongan telefon semasa waktu perniagaan A.S..
Kos Sekiranya anda mahukan pilihan nilai terbaik, maka WordPress yang dihoskan sendiri adalah begitu. Anda boleh mendapatkan hosting web yang murah, dan WordPress sendiri boleh dipasang dan digunakan secara percuma. Walaupun tidak semurah WordPress yang dihoskan sendiri, Weebly lebih murah daripada WordPress.com kerana anda tidak perlu menaik taraf ke peringkat tertinggi untuk menambahkan aplikasi, dan anda mendapat sokongan yang jauh lebih baik.
ciri-ciri Mengenai ciri asli, WordPress kurang – tetapi menebusnya di repositori besar plugin yang boleh anda pasang (di WordPress.org yang dihoskan sendiri, atau di rancangan Perniagaan WordPress.com atau lebih tinggi). Weebly mempunyai sekumpulan ciri asli yang membolehkan anda membuat laman web yang hebat. Anda juga boleh memasang aplikasi, walaupun pilihannya terhad berbanding dengan WordPress.
E-dagang WordPress membolehkan anda membuat kedai dalam talian menggunakan pemalam seperti WooCommerce, yang boleh dipasang secara percuma. Sekiranya anda menggunakan WordPress.com, anda mesti menggunakan rancangan Perniagaan atau lebih tinggi. Weebly dilengkapi dengan ciri kedai bawaan yang mudah digunakan dan yang membolehkan anda menyiapkan pelbagai pilihan produk. Sekiranya anda menggunakan Weebly Pro, anda perlu membayar yuran 3% untuk proses pembayaran.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector