SiteGround vs A2 Hosting – Siapa yang Memenangi Perlumbaan pada [2020]?

Semasa anda mencari hos web baru, terdapat puluhan yang boleh dipilih – tetapi jika anda secara khusus terpecah antara SiteGround dan A2 Hosting, bagaimana anda membuat keputusan akhir? Tuan rumah mana yang akan memenuhi keperluan anda?


Saya akan mengesyorkan SiteGround setiap masa. Sekiranya anda ingin mengetahui apa yang menjadikan SiteGround pilihan yang lebih baik, ikuti pertempuran di bawah.

Dalam ulasan pakar ini, saya telah menguji SiteGround vs A2 Hosting dalam lima pusingan head-to-head, dengan melihat:

1Round 1: Hosting A2 Mungkin Lebih Cepat, tetapi SiteGround Jauh Lebih Boleh Dipercayai2Round 2: SiteGround dan A2 Kos Hampir Sama, tetapi Backup Menyusunnya3 Penggunaan – A2 Lebih Rumit5Round 5: Mendapatkan Bantuan dari SiteGround Mudah – dengan A2, Anda Perlu Menunggu6Memilih SiteGround untuk Kebolehpercayaan, Nilai, dan Sokongan {"@konteks":"http: \ / \ / schema.org","@taip":"Senarai Item","itemListElement": [{"@taip":"SiteNavigationElement","kedudukan": 1,"nama":"Pusingan 1: Hosting A2 Mungkin Lebih Cepat, tetapi SiteGround Jauh Lebih Boleh dipercayai","url":"https: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / blog \ / siteground-vs-a2-hosting \ / # Round-1 – A2-Hosting-May-Be-Faster – tetapi-SiteGround-Is-Banyak- Lebih Boleh dipercayai"}, {"@taip":"SiteNavigationElement","kedudukan": 2,"nama":"Pusingan 2: Kos SiteGround dan A2 Hampir Sama, tetapi Sandaran Membezakannya","url":"https: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / blog \ / siteground-vs-a2-hosting \ / # Round-2 – SiteGround-and-A2-Cost-Hampir-the-Same – but-Backup- Set-Them-Apart"}, {"@taip":"SiteNavigationElement","kedudukan": 3,"nama":"Pusingan 3: SiteGround Proaktif Mengenai Keselamatan \ u2013 A2 Hosting Tidak \ u2019t","url":"https: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / blog \ / siteground-vs-a2-hosting \ / # Round-3 – SiteGround-Is-Proaktif-About-Security —– A2-Hosting-Isn — t"}, {"@taip":"SiteNavigationElement","kedudukan": 4,"nama":"Pusingan 4: SiteGround Berfokus pada Kemudahan Penggunaan \ u2013 A2 Lebih Rumit","url":"https: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / blog \ / siteground-vs-a2-hosting \ / # Round-4 – SiteGround-Fokus-pada-Kemudahan-Penggunaan —- A2-Is -Lebih rumit"}, {"@taip":"SiteNavigationElement","kedudukan": 5,"nama":"Pusingan 5: Mendapatkan Bantuan dari SiteGround Mudah \ u2013 dengan A2, Anda Perlu Tunggu","url":"https: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / blog \ / siteground-vs-a2-hosting \ / # Round-5 – Mendapatkan-Bantuan-dari-SiteGround-Is-Easy —– dengan-A2 –Kamu perlu menunggu"}, {"@taip":"SiteNavigationElement","kedudukan": 6,"nama":"Pilih SiteGround untuk Kebolehpercayaan, Nilai, dan Sokongan","url":"https: \ / \ / www.websiteplanet.com \ / blog \ / siteground-vs-a2-hosting \ / # Select-SiteGround-for-Reliability – Nilai – dan-Sokongan"}]}

Pusingan 1: Hosting A2 Mungkin Lebih Cepat, tetapi SiteGround Jauh Lebih Boleh dipercayai

SiteGround mempunyai banyak teknologi untuk memastikan halaman web anda dimuat dengan cepat – walaupun terdapat banyak orang yang mengunjungi pada masa yang sama. Sebagai contoh, SiteGround menggunakan pemacu SSD (jauh lebih pantas daripada pemacu HDD gaya lama), CDN (rangkaian penghantaran kandungan) melalui Cloudflare, dan mempunyai versi PHP yang terkini (kini 7.3) tersedia.

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri peningkatan kelajuan ini, SiteGround mempunyai SuperCacher sendiri, yang menggunakan pelbagai alat cache untuk memastikan halaman anda dimuat dengan cepat. Tahap cache yang paling agresif hanya tersedia pada rancangan GoGeek (paling mahal), tetapi walaupun pada rancangan StartUp asas, anda boleh memanfaatkan ciri cache statik Tahap 1 yang maju. (Kandungan statik di laman web anda merangkumi gambar dan halaman yang jarang dikemas kini.)

Oleh itu, tindak balas pelayan SiteGround dan masa memuat halaman jauh lebih cepat daripada hos yang tidak menggunakan teknologi penambahbaikan kelajuan, dengan kecepatan antara 0,5 dan 0,7 saat rata-rata. Untuk meletakkan angka-angka ini dalam konteks, Google mengesyorkan agar halaman dimuat dalam waktu kurang dari dua saat, dan rata-rata untuk host web tanpa fitur peningkatan kecepatan sekitar tujuh saat.

Carta yang menunjukkan Masa Respons Pelayan SiteGround sepanjang tahun

Sekiranya SiteGround secepat ini, bagaimana perbandingan A2? Mengejutkan, A2 Hosting sebenarnya mempunyai masa memuatkan halaman dan masa pelayan yang lebih pantas. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh penggunaan pelayan yang dioptimumkan untuk kelajuan (yang dipanggil platform SwiftServer), penyimpanan SSD dan Anycast DNS (Domain Name System), yang berfungsi seperti CDN.

Selain itu, A2 Hosting menawarkan ciri bernama Turbo – tetapi ini hanya tersedia pada rancangan (paling mahal) Turbo. Turbo memberikan kelajuan sekitar 20x lebih cepat daripada rancangan hosting A2 yang lain (mengetahui lebih lanjut mengenai Turbo di kami ulasan pakar mengenai A2 Hosting)

Masa tindak balas pelayan A2 Hosting sangat mengagumkan, dengan masa tindak balas kurang dari seperempat saat dalam beberapa kes. Rata-rata, A2 mempunyai masa tindak balas pelayan antara 0.23 dan 0.28 saat – dua kali lebih pantas daripada SiteGround.

Carta yang menunjukkan Masa Respons Pelayan A2 Hosting sepanjang tahun

Tetapi mana yang lebih dipercayai? Kebolehpercayaan diukur dari segi masa up – dan di sinilah SiteGround mengungguli A2 Hosting. Kedua-dua SiteGround dan A2 mempunyai jaminan uptime 99.9%, tetapi di mana SiteGround mempunyai purata bulanan 99.98% yang konsisten – yang setara dengan 8.5 minit downtime setiap bulan – kebolehpercayaan A2 Hosting lebih tidak konsisten. 

Waktu operasi purata A2 adalah 99.92% – menyamai hampir 35 minit waktu tutup setiap bulan. Dalam satu bulan terakhir, waktu operasi hanya 99.7%, sama dengan 129 minit (atau 2 jam 9 minit) waktu henti.

Carta yang menunjukkan Waktu Penggunaan A2 Hosting selama setahun

Carta yang menunjukkan Waktu Penggunaan SiteGround selama setahun

Dan pemenangnya adalah: Ini adalah tali leher. Walaupun kelajuan A2 Hosting menjadikannya dua kali lebih cepat daripada SiteGround, sejarah waktu operasinya mengecewakan, menjadikannya pilihan yang lebih berisiko jika anda membina laman web perniagaan. SiteGround mungkin lebih perlahan, tetapi kelajuan pemuatan halamannya masih mengagumkan, dan anda tidak perlu risau tentang waktu henti yang lama.

Pusingan 2: Kos SiteGround dan A2 Hampir Sama, tetapi Sandaran Membezakannya

Apabila syarikat hosting yang anda berdebat antara menawarkan harga periode awal yang serupa, anda harus melihat mana yang akan memberikan nilai terbaik untuk wang anda. Secara keseluruhan, melihat nilai A2 vs SiteGround, segera menjadi jelas bahawa SiteGround adalah pilihan yang lebih baik. Terdapat beberapa sebab:

  • Sandaran: Dengan SiteGround, anda dapat sandaran harian percuma yang disimpan sehingga 30 hari dan alat yang membantu anda memulihkan sandaran jika perlu. Hosting A2 hanya menyediakan sandaran sebagai perkhidmatan tambahan – dan harga yang anda bayar untuk sandaran berbeza-beza bergantung pada ukuran sandaran yang anda perlukan, bermula dari 5 GB.
  • Istilah awal: Anda tidak perlu membayar di muka untuk jangka masa dua atau tiga tahun untuk mendapatkan harga terbaik dengan SiteGround. Harganya sama sama ada anda memilih rancangan 12 bulan atau rancangan tiga tahun. Dengan A2, anda harus komited dengan rancangan tiga tahun untuk mendapatkan harga terendah.
  • Harga pembaharuan: Harga pembaharuan SiteGround setinggi A2. Walau bagaimanapun, dengan A2 Hosting, melainkan jika anda membatalkan pembaharuan automatik, secara bertulis, 15 hari sebelum rancangan anda diperbaharui, anda perlu membayar tempoh pembaharuan dan anda tidak akan mendapat bayaran balik.

Ulasan dalam talian menimbulkan kebimbangan mengenai had penyimpanan dengan A2. Saya meminta sokongan pelanggan mengenai penyimpanan “tidak terhad” dan pada awalnya diberi jaminan bahawa tidak ada had. Kemudian, saya mengatakan bahawa saya mempunyai laman web yang ingin saya pindahkan, tetapi berukuran 60 GB. Ejen sokongan pelanggan memberitahu saya bahawa Hosting bersama A2 hanya “selamat” sehingga 40 GB – dan jika saya ingin menggunakan penyimpanan 60 GB, saya perlu memilih rancangan VPS (pelayan peribadi maya) sebagai gantinya. 

Untuk mengetahui lebih lanjut, saya melihat Dasar Penggunaannya yang Boleh Diterima:

Tangkapan skrin Dasar Penggunaan Diterima A2 Hosting

TL; DR dasar penggunaan A2 yang boleh diterima: jika anda menggunakan lebih banyak storan daripada pelanggan lain dengan laman web yang serupa, fail anda boleh dihapus tanpa amaran sebelumnya! 

Dan pemenangnya adalah: Tapak Tapak. Rancangan hosting webnya memberi anda nilai yang lebih baik daripada A2 kerana tiga sebab – anda mendapat sandaran, anda tidak perlu membayar terlebih dahulu untuk jangka masa yang panjang, dan had penyimpanan jelas sehingga anda tidak akan berisiko menghapuskan fail anda tanpa diduga.

Pusingan 3: SiteGround Proaktif Tentang Keselamatan – Hosting A2 Tidak

Menjaga laman web anda dilindungi dari penggodam, perisian hasad, dan masalah keselamatan lain adalah bahagian penting dari web hosting.

SiteGround bukan sahaja menggunakan teknologi canggih dan bertenaga AI di firewall pelayannya dan perlindungan brute force, ia juga membina patch keselamatan sendiri daripada menunggu patch dilepaskan oleh pembangun. 

Pemikiran keselamatan pertama SiteGround

A2 Hosting mempunyai apa yang disebutnya Perpetual Security, yang bertujuan untuk menjaga laman web anda sentiasa dilindungi. Terdapat perlindungan HackScan bawaan, serta brute force dan perlindungan DDoS (penolakan perkhidmatan yang diedarkan) dan firewall ganda. Walau bagaimanapun, A2 Hosting tidak mengembangkan patch keselamatannya sendiri.

Dan pemenangnya adalah: Tapak Tapak. Ia mempunyai kelebihan berbanding dengan Hosting A2 dalam pusingan ini dengan pendekatan proaktifnya untuk memastikan laman web anda dilindungi. Keselamatan A2 baik – tetapi ia tidak bertindak balas terhadap ancaman secepat SiteGround.

Pusingan 4: SiteGround Berfokus pada Kemudahan Penggunaan – A2 Lebih Rumit

Mengenai ciri-ciri, anda mungkin akan memilih host yang memberikan anda ciri-ciri yang sama sekali tidak dapat anda lakukan.

Ada beberapa perkara yang saya ingin menarik perhatian anda kepada:

  • Sekiranya anda mempunyai laman web yang dihoskan di tempat lain, SiteGround menawarkan migrasi percuma (pada rancangan GrowBig dan ke atas) tidak kira sistem apa yang dihoskan di laman web anda yang sedia ada. A2 hanya menawarkan migrasi percuma untuk laman web di cPanel.
  • Dari segi jaminan wang dikembalikan, A2 Hosting terkenal kerana telah menggunakan “jaminan wang dikembalikan bila-bila masa,” yang bermaksud anda boleh mendapatkan bayaran balik untuk baki jangka masa awal anda jika anda berubah fikiran. Tempoh jaminan pengembalian wang SiteGround adalah 30 hari.
Ciri Tapak Tapak Hosting A2
Ruang simpanan 10 GB hingga 30 GB, bergantung pada rancangannya Tidak terhad, tetapi pada hakikatnya, hanya 40 GB
Jaminan Wang Dikembalikan 30 hari Bila-bila masa semasa kontrak awal anda, tetapi jika anda membatalkannya selepas 30 hari, anda akan mendapat bayaran balik pro-rata
Nama Domain Percuma Tidak Tidak
Sandaran Automatik Ya, setiap hari dan disimpan selama 30 hari, dengan pilihan untuk membuat sandaran atas permintaan Tidak, hanya tersedia sebagai perkhidmatan tambahan
Sijil SSL percuma Ya Ya
CDN percuma Ya, Cloudflare CDN Ya
Lebar jalur Tidak bermeter Tidak bermeter
Penghijrahan Laman Percuma Ya, selesai dalam 24 jam Ya, tetapi hanya jika anda berpindah dari host yang menggunakan cPanel
Akaun E-mel Percuma Tanpa had E-mel tersedia tetapi terhad, dan anda tidak boleh menggunakan akaun e-mel percuma untuk tujuan pemasaran
Pemasangan Aplikasi Satu Klik Ya, dengan penyihir untuk menyiapkan WordPress dengan pemalam yang disyorkan oleh SiteGround Ya
Alat Pementasan Ya Hanya pada rancangan hosting WordPress yang diuruskan
cPanel Ya Ya
Pembina laman web percuma Ya, anda boleh menggunakan versi percuma Weebly untuk membina laman web SiteGround anda Ya, tetapi sangat asas

Pembina laman web A2 Hosting

Dan pemenangnya adalah: Tapak Tapak. Dengan migrasi percuma dan integrasi dengan Weebly, SiteGround menjadikannya pilihan yang lebih baik untuk ciri.

Pusingan 5: Mendapatkan Bantuan dari SiteGround Mudah – dengan A2, Anda Perlu Tunggu

Semua orang – tidak kira seberapa mahir anda – akan memerlukan sokongan pelanggan pada satu ketika. Sama ada untuk menyelesaikan masalah penagihan atau untuk menyelesaikan masalah teknikal, anda ingin tahu bahawa anda boleh menghubungi sokongan bila-bila masa anda perlu.

SiteGround mempunyai reputasi hebat untuk perkhidmatan pelanggan yang pantas dan cekap yang tersedia 24/7. Anda boleh berhubung melalui e-mel, telefon, dan sembang langsung – dan SiteGround mempunyai beberapa ejen perkhidmatan pelanggan yang paling cepat di sekitar.

Dengan sokongan e-mel, anda dapat mengharapkan respons dalam masa kurang dari sepuluh minit – bukan respons automatik, tetapi respons yang tepat dari manusia sejati! Sembang langsung membuat anda berhubung dengan cepat, dan anda juga tidak perlu menunggu dalam barisan sekiranya anda meminta sokongan.

A2 Hosting mempunyai sokongan pelanggan 24/7 yang dipanggil Guru Crew – tersedia melalui sembang langsung, tiket, dan telefon. Ia mengaku sebagai salah satu perkhidmatan sokongan pelanggan terbaik dalam industri ini, tetapi pengalaman saya tidak begitu hebat.

Pertama, saya terpaksa menunggu lebih dari lima minit untuk mendapatkan respons melalui sembang langsung, dan tindak balas seterusnya terhadap soalan saya perlahan – dan sedikit tumpul dan tidak membantu juga – seperti yang anda lihat dari tangkapan skrin di bawah.

Tangkapan skrin perbualan sokongan pelanggan dengan A2 Hosting

Pelanggan lain melaporkan menunggu lebih dari 48 jam untuk mendapatkan balasan apabila mereka menggunakan sokongan tiket / e-mel, dan sokongan telefon sama-sama bermasalah. Saya cuba memanggil A2 Hosting, tetapi setelah hampir satu jam menunggu dalam barisan dan mendengar muzik “tahan” yang mengerikan, saya menyerah. Menilai berdasarkan ulasan pelanggan dalam talian, itu bukan pengalaman yang luar biasa.

Dan pemenangnya adalah: Tapak Tapak. Sokongan pelanggannya jauh lebih baik daripada A2! Dalam semua perjumpaan saya dengan pasukan sokongan SiteGround, saya telah menjawab dan menyelesaikan masalah dan masalah saya dengan cepat dan sopan. Selain itu, walaupun pengalaman saya kali ini, SiteGround mendapat markah tertinggi untuk sokongan pelanggannya di laman web kami kajian pakar.

Pilih SiteGround untuk Kebolehpercayaan, Nilai, dan Sokongan

Cadangan Kami

Anda tidak boleh salah dengan SiteGround untuk laman web baru anda. Anda tidak perlu membayar di muka untuk jangka masa panjang – yang bagus jika anda mempunyai anggaran – dan anda mendapat banyak teknologi canggih untuk wang anda. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang menjadikan SiteGround begitu hebat, baca ulasan pakar kami.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak simpanan daripada tawaran SiteGround, maka Hosting A2 dapat berfungsi untuk anda – dengan mengingat had maksimum 50 GB untuk rancangan hosting bersama. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai A2, baca ulasan mendalam kami.

Tapak Tapak Hosting A2
Persembahan Masa operasi 99.98% untuk kebolehpercayaan yang sangat baik Kelajuan memuat halaman cepat, dengan pilihan untuk kelajuan Turbo
Nilai Sandaran harian yang mudah dipulihkan, had jelas pada saiz laman web Bayar di muka selama tiga tahun untuk harga terbaik, dan pembaharuan adalah automatik melainkan anda membatalkannya secara bertulis
Keselamatan Keselamatan peringkat teratas, dengan patch keselamatan dalaman digunakan secara automatik Keselamatan adalah baik, tetapi anda harus menunggu pembangun melepaskan patch keselamatan
ciri-ciri Penghijrahan laman web percuma di GrowBig dan ke atas Jaminan wang dikembalikan bila-bila masa yang hanya berlaku untuk tempoh awal anda
Sokongan pengguna Sokongan pelanggan yang pantas dan boleh dipercayai tersedia 24/7 Sokongan pelanggan adalah 24/7, tetapi masa menunggu tidak begitu baik
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector