Reactful’s AI mengesan tingkah laku pengguna, dan tahu bagaimana cara memenangkannya

Temu ramah ini pada mulanya diterbitkan pada 31 Oktober 2018.


Bertindak balas adalah mesin pemasaran yang didorong oleh AI yang membolehkan anda memaparkan kandungan yang diperibadikan secara automatik berdasarkan tingkah laku pengguna. Dalam wawancara ini, CTO Roger Ruttimann menerangkan bagaimana anda boleh menggunakan AI untuk menukar lalu lintas laman web menjadi pelanggan yang membayar.

Sila Huraikan Latar Belakang Syarikat dan Evolusinya Sejauh ini.

Syarikat ini mempunyai sejarah yang panjang. Ia bermula pada tahun 2013 apabila beberapa pembangun berkumpul dengan visi untuk menjadikan pembuatan laman web lebih baik, lebih automatik dan lebih interaktif.

Idea itu muncul ketika kami menerima pelaburan dari dana AS, yang menangkap idea itu dan ingin menyokongnya. Mereka menjalankannya dengan tujuan untuk menukar pengguna laman web dalam masa nyata, untuk melakukan tujuan tertentu. Seluruh penyelesaian difokuskan pada penukaran pengguna sehingga sesiapa sahaja yang mempunyai laman web dapat berinteraksi dengan pengunjung dan menukarnya.

Pada masa itu, ia adalah perkara yang sangat rumit untuk dilakukan dan memerlukan banyak langkah manual, jadi tujuan kami adalah mengautomatikkan reaksi sebanyak mungkin. Apa yang kemudian berlaku adalah kita mula mendapat banyak pelanggan besar di AS, dan hanya beberapa di Eropah dan Israel, jadi para pelabur memutuskan untuk memindahkan syarikat itu dari Tel Aviv ke California, dan melabur semula dalam pembahagian syarikat itu.

Kami mengembangkan pasukan dan memajukan misi kami lebih jauh, dari penukaran murni ke penglibatan pengguna. Pada dasarnya, Reactful ada untuk membimbing pengguna melalui laman web dengan menunjukkan kepada mereka kandungan yang paling relevan dengan mereka, berdasarkan tingkah laku mereka. Dengan menganalisis tingkah laku pengguna dan jejak kaki digital, kita dapat menghasilkan kandungan secara dinamis yang akan melibatkan mereka dalam melaksanakan tujuan yang telah ditetapkan oleh pemasar untuk mereka.

Pada tahun 2017 kami menaiki banyak pelanggan baru, dengan beberapa nama menarik seperti MongoDB, Symantec, American Greetings dan lain-lain.

Bagaimana Reaktif Berfungsi?

Reaktif boleh digunakan oleh sesiapa sahaja yang mempunyai laman web. Untuk berinteraksi dengan pelawat, anda ingin menunjukkan kandungan; anda mahu menggunakan tangkapan petunjuk; anda mahu mereka mendaftar untuk buletin, webinar, atau acara anda; beli produk anda, langganan saluran anda, dll. Pada dasarnya, anda mahu meninggalkannya di laman web anda selama mungkin. Sesiapa sahaja boleh menggunakan Reactful, dan ada di sana untuk memastikan bahawa pengunjung anda menyelesaikan tindakan yang telah ditentukan oleh pemasar untuk mereka.

Anda mula-mula menetapkan matlamat dan kemudian anda mula membuat kandungan. Anda boleh memutuskan cara berinteraksi dengan pengunjung ketika mereka berada di laman web anda, konten mana yang akan ditampilkan kepada pengguna mana, dan tindakan mana yang akan mencetuskan respons mana.

Selepas beberapa saat, anda akan mempunyai semua analisis yang anda perlukan untuk memberi maklum balas kepada anda. Adakah anda mempunyai lebih banyak pelanggan? Lebih banyak artikel dibaca? Lebih banyak produk dibeli? Sekarang anda boleh memperbaiki matlamat untuk mendapatkan hasil yang lebih baik. Mungkin anda akan mengetahui bahawa anda kehilangan sesuatu, atau anda perlu menjadikan elemen lebih dominan atau mencari alat lain untuk pertunangan.

Syarikat menghabiskan berjuta-juta dolar untuk membawa lalu lintas ke laman web mereka, tetapi mereka hanya menghabiskan sebahagian kecil wang itu untuk mengubah lalu lintas itu menjadi pelanggan yang membayar. Apabila pengguna mencapai laman web, mereka sering keliru, mereka tidak tahu bagaimana, di mana dan jika mereka akan menemui kandungan yang mereka cari. Oleh itu, kami memerhatikan tingkah laku mereka dan mengumpulkan maklumat seperti halaman yang dilihat orang. Kami membawa Ajakan bertindak (CTA) yang tepat untuk membantu mereka terus berada di laman web dan menyelesaikan matlamat.

Alat penukaran AI yang nyata

Bagaimana AI boleh digunakan untuk Meningkatkan Penukaran?

Bahagian AI sebenarnya adalah pembelajaran mesin di penyemak imbas. Ia memerhatikan tingkah laku pengguna semasa melayari laman web dan mencari corak. Contohnya, jika anda melayari beberapa halaman dengan cepat, ini biasanya bermaksud anda tersesat. Itulah tingkah laku yang menunjukkan perlunya berinteraksi dengan anda dan menolong anda. Di sinilah kita biasanya membawa slaid-in atau petua alat, atau menyoroti kotak di skrin. Contoh biasa ialah maksud keluar halaman; ketika pengguna hendak mengklik butang keluar, kotak dialog akan muncul, meminta mereka untuk tinggal dan membantu mereka menavigasi ke halaman yang lebih relevan.

Sekiranya pengguna telah lama berada di halaman tanpa melakukan apa-apa tindakan, ada baiknya anda berinteraksi dengan mereka dengan memberi mereka sesuatu yang baru dan relevan.

Sekiranya pengguna menggerakkan tetikus seperti yang dia baca, dan anda tahu apa yang mereka baca, anda boleh melibatkan mereka dengan menawarkan kandungan yang berkaitan atau mengarahkannya melalui corong anda pada waktu yang tepat. Jadi secara keseluruhan bahagian AI dibina untuk membimbing pengguna ke halaman yang betul dengan membiarkan mereka memimpin.

Kami melakukan ini untuk pengguna mudah alih, tablet dan desktop, tetapi kelakuannya sangat berbeza di setiap peranti yang berbeza. Kelajuan di telefon jauh lebih tinggi daripada pada desktop, dan juga jangkauan perhatian pembaca. Di situlah AI masuk untuk mengesan apa yang dilakukan pengguna dan meramalkan niat mereka dengan pemadanan corak.

Kami juga menggunakan pembelajaran mesin untuk merakam peristiwa di backend, tetapi kami tidak melihat sejarah pengguna. Sebaliknya, kita mengetahui corak dan mengenal pasti tindak balas positif. Laporan kami dapat menunjukkan kepada anda perilaku atau respons mana yang paling sesuai untuk pengguna mana. Wawasan kami yang dapat dilaksanakan dapat digunakan untuk mengoptimumkan halaman yang tidak mempunyai reaksi.

Tujuannya adalah untuk memastikan mereka berminat dan mencapai matlamat yang ditetapkan oleh pemasar. Libatkan panduan dan tukarkan pengguna dalam masa nyata.

Alat penukaran AI yang nyata

Bagaimana Reaktif Bertepatan dengan Peraturan Privasi GDPR Baru?

Ini adalah topik besar tahun ini. Semua pelanggan kami mula bertanya tentang bagaimana kami mengendalikan maklumat peribadi. Bagaimana kami menyimpannya untuk menguruskannya, dan bagaimana pelanggan mereka dapat meminta penghapusan maklumat peribadi mereka. Jawapannya sangat mudah. Kami memerhatikan tingkah laku itu, tetapi kami tidak mengumpulkan maklumat peribadi atau sejarah. Data tingkah laku yang kami kumpulkan tidak dikenali sepenuhnya, dan bertujuan untuk mencari corak yang biasa bagi sebilangan besar pengguna.

Sekiranya anda melayari laman web dan anda tahu apa yang anda lakukan, anda tidak akan melihat apa-apa tindakan. Namun, jika anda mula mengklik dan menatal dengan gelisah, tingkah laku anda telah berubah, jadi sistem kami akan bertindak balas secara berbeza. Itulah jenis data yang kami lihat dan hanya relevan dalam masa nyata, jadi tidak ada jejak kembali kepada pengguna.

Apa Integrasi yang Ada dengan Reaktif?

Reactful adalah tindanan berdasarkan penyemak imbas, jadi tidak ada batasan untuk jenis laman web atau CMS.

Kami adalah syarikat muda, tetapi kami sudah mempunyai integrasi dengan alat seperti Marketo, Oracle Marketing Cloud, dan Salesforce. Anda boleh meneruskan data analisis ke alat analitik lain untuk mendapatkan pelaporan yang lebih mendalam. Kami menggunakan API secara dalaman sehingga kami dapat memasukkan ke mana-mana peranti, dan menghantar mesej dari analisis Google untuk meningkatkan produk apa pun. Secara keseluruhan saya katakan bahawa kita bermain dengan baik dengan orang lain.

Bagaimana Anda Melihat Masa Depan Pemasaran Digital?

Misi asal Reactful adalah mengautomasikan sebanyak mungkin bahagian laman web, dan ini masih sangat relevan dan penting. Untuk melakukannya dengan alat yang tersedia hari ini memerlukan pengkomputeran awan lebih banyak. Sekarang anda harus mengkonfigurasi jenis tingkah laku yang ingin kita tangkap, yang merupakan proses separa manual. Mesin dapat mengesan apa kandungan yang sesuai untuk ditunjukkan kepada pengguna, kapan melakukannya dan cara berinteraksi dengan mereka. Setelah anda membina proses automatik, anda boleh mempercayai sistem dan memperoleh hasil yang lebih baik, sambil menumpukan perhatian pada kandungan. Selebihnya dilakukan secara automatik oleh sistem.

Dua minggu yang lalu saya memulakan projek dengan University of San Francisco (USF), di mana kami mengkaji tingkah laku digital dan melihat tindak balas terbaik, untuk memahami psikologi di sebalik tingkah laku manusia, dan bagaimana mereka dapat dipetakan ke dunia digital. Soalan utama kami adalah bagaimana kita dapat menggunakan apa yang sudah diketahui mengenai psikologi, dan memetakannya untuk mendapatkan respons dan penglibatan yang lebih baik. Saya sangat teruja dengan penyelidikan ini.

Banyak yang telah dikaji sepanjang sejarah, dan sekarang kita mempunyai kekuatan pengkomputeran untuk menganalisis semua itu dan memberikan kandungan kepada setiap pengguna. Setelah mengautomasikan sepenuhnya, anda tidak memerlukan campur tangan manual.

Pemasaran digital adalah pasaran yang sangat padat dengan banyak pesaing, terutama dalam penyampaian penglibatan pengguna. Dalam perspektif saya, Reactful memiliki kelebihan dengan AI, kerana kami memanfaatkannya untuk kelebihan kami dan bukannya sesuai dengan peraturan. Kami mempunyai asas yang baik kerana kami dapat menerapkan hasil penyelidikan tanpa perlu menulis ulang keseluruhan kod. Aplikasi awan asli yang ditulis di awan mempunyai skalabilitas untuk menggunakan alat pembelajaran mesin, dan hari ini, aplikasi ini membuahkan hasil dan membolehkan kita bergerak lebih cepat daripada pesaing kita.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map