Platform Media Sosial mana yang Terbaik untuk Perniagaan?

Media sosial adalah salah satu elemen dalam talian yang ada di mana-mana setiap perniagaan mesti menjadi sebahagian daripada zaman dan zaman sekarang. Walau bagaimanapun, untuk aktif di kebanyakan platform ini memerlukan masa dan sumber daya yang berharga, sesuatu yang majoriti perniagaan sering kekurangan. Menambah kenyataan bahawa tidak semua rangkaian sosial bermanfaat untuk setiap jenis perniagaan, jadi anda harus memfokuskan usaha anda pada platform tertentu yang paling masuk akal untuk syarikat dan matlamat anda.


Gunakan Facebook untuk Meningkatkan Kesedaran dan Penglihatan Jenama 

Majoriti orang dewasa berada di Facebook, yang tidak mengejutkan apabila mempertimbangkan “rangkaian media sosial terbesar di dunia”. Untuk audiens sasaran anda, sekurang-kurangnya sebahagian daripadanya ada di Facebook, tanpa mengira ukuran dan industri anda. Jangkauan Facebook begitu besar sehingga perniagaan tertentu akan memilih halaman Facebook sebagai satu-satunya perwakilan dalam talian mereka, kerana halaman perniagaan menawarkan banyak dari segi pilihan, termasuk bentuk sokongan pelanggan.

Bagaimanapun, rayuan yang luas bermaksud anda mempunyai alasan yang ditetapkan ubah asas pelanggan anda menjadi komuniti kerana anda boleh menyiarkan semuanya di sana: dari gambar dan artikel hingga kemas kini dan berita penting.

Bercakap mengenai komuniti, Facebook juga berguna kerana ia mempunyai banyak halaman khusus di mana orang yang mempunyai minat yang sama dan unik dapat bertukar pengalaman. Sekiranya perniagaan anda mempunyai khalayak khusus, ini mungkin kaedah paling mudah untuk mengaksesnya. Satu-satunya perkara yang menjadikan Facebook tidak begitu baik adalah perubahan algoritma berterusan yang mempengaruhi jangkauan kandungan anda, serta pengiklanan jika anda mengambil jalan tersebut.

Beralih ke Instagram untuk Bangunan Jenama B2C Mudah Alih

Sukar untuk tidak menyebutkan rangkaian sosial milik Facebook apabila terdapat satu bilion pengguna aktif bulanan. Dari sudut perniagaan, Instagram mempunyai keupayaan untuk mengembangkan jenama anda di peringkat global (seperti Facebook), tetapi lebih dari sisi organik (tidak seperti Facebook). Oleh itu, ini adalah pilihan yang baik untuk perniagaan yang tidak mempunyai kemewahan untuk bergantung pada anggaran iklan, atau untuk mereka yang ingin tetapi ingin menjadi kreatif.

Platform Media Sosial mana yang Terbaik untuk Perniagaan?

Milenial dan remaja membentuk banyak penonton, di mana wanita secara statistik lebih menonjol dan aktif. Hampir 80% pengguna mengikuti sekurang-kurangnya satu perniagaan dan 60% menemui produk di sana. Perniagaan di luar industri berkaitan gaya hidup dan fesyen tidak akan banyak menggunakan Instagram. Walau bagaimanapun, jika anda adalah syarikat yang bergerak secara visual atau runcit, anda mesti menggunakan gambar dan video berkualiti tinggi untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan anda. Instagram kebanyakannya mudah alih, tetapi ada alat seperti Hootsuite yang membolehkan penjadualan Instagram langsung melalui aplikasi desktop. (Baca lebih lanjut mengenai ciri Hootsuite dalam ulasan pakar kami.)

Sambung dengan Rakan B2B Anda di LinkedIn

Sekiranya tumpuan anda lebih banyak B2B, ada kemungkinan anda sudah biasa tempat untuk bersosial perniagaan: LinkedIn. Sekiranya tidak, anda mahu berada di sana untuk tujuan rangkaian sahaja. Sambungan yang anda buat di sana, bahkan dengan darjah kedua dan ketiga, boleh jadi pintu masuk ke perkenalan peribadi. Di dunia B2B yang sangat kompetitif, mereka dapat membuat perbezaan antara nama di layar dan pelanggan sebenarnya.

Lebih dari itu, 260 juta pengguna LinkedIn log masuk setiap bulan dengan satu fokus tertentu. Ini adalah pengguna yang secara aktif mencari kandungan berharga yang mempunyai kekuatan untuk mengubah cara mereka berniaga. Sekiranya anda menawarkan perkhidmatan sedemikian, anda boleh meletakkan diri anda sebagai peneraju industri dan mempromosikan perniagaan anda melalui profil syarikat anda atau Kumpulan LinkedIn tertentu.

Tetap berhubung dengan Kedua-dua Pelanggan B2C dan B2B Anda Melalui Twitter

Hampir identik dengan kemas kini masa nyata, Twitter sangat sesuai untuk berinteraksi secara langsung — sama ada dengan pelanggan atau syarikat — dan menyebarkan berita mengenai perniagaan anda kepada sebahagian besar “milenium yang makmur,” kerana platform suka memanggil penontonnya. Sama ada berteriak, berkongsi, mengemas kini, atau maklumat perniagaan, anda mempunyai 280 watak yang boleh anda gunakan dan kira-kira 330 juta pengguna dapat memenuhi. Twitter juga cukup berkesan: 93% orang yang mengikuti SMB di Twitter merancang untuk membeli dari mereka, sementara 69% telah membuat pembelian kerana sesuatu yang mereka lihat di platform.

Platform Media Sosial mana yang Terbaik untuk Perniagaan?

Twitter biasanya berorientasi pada B2C tetapi kenaikan populariti seterusnya sedikit sebanyak menjadikan profesional bermain B2B. Terdapat sejumlah besar khalayak sasaran B2B anda yang hadir, yang juga anda dapat mencari dan menargetkan melalui hashtag dan mendapatkan petunjuk yang berpotensi. Maksudnya ada banyak perbualan yang relevan mengenai industri atau perniagaan anda dari aspek pengguna dan profesional. Sehubungan itu, anda mungkin ingin melihat Sprout Social, rakan rasmi Twitter dalam hal pengurusan media sosial dan penjagaan pelanggan sosial, untuk mendapatkan banyak kecerdasan perniagaan yang dapat anda manfaatkan. (Baca lebih lanjut mengenai tawaran Sprout Social dalam ulasan pakar kami.)

Merayu kepada Orang Kreatif dengan Pinterest

Pinterest jelas bukan untuk setiap syarikat, kerana majoriti kandungan (sekurang-kurangnya berdasarkan populariti) berkisar pada kategori kreatif seperti fesyen, makanan, kecantikan, fotografi, dan projek DIY, untuk beberapa nama. Ini adalah platform visual di mana anda “menyematkan” kandungan ke papan tertentu, yang bermaksud semuanya mengenai gambar, artikel, dan video sesekali. Jumlah terkini menunjukkan 250 juta orang kini menggunakan Pinterest setiap bulan, di mana lebih daripada tiga perempat (78%) mengatakan kandungan dari jenama berguna.

Perniagaan mula diperhatikan, dengan 1.5 juta daripadanya terdaftar untuk memenuhi pangkalan pelanggan yang berpusat pada wanita, walaupun lelaki terdiri daripada separuh daripada pendaftaran baru. Sekiranya anda berurusan dengan produk yang memenuhi bahagian kreatif penduduk, anda boleh membuat papan iklan dan memberi inspirasi kepada pengguna. Pilihan untuk promosi berbayar juga nampaknya boleh dilaksanakan, kerana separuh pengguna Pinterest telah membeli sesuatu setelah melihat Pin Promosi di suapan mereka.

Sasarkan Penjanaan Teknologi-Savvy Z Melalui Twitch

Sedikit platform media sosial khusus, Twitch adalah platform penstriman video di mana pemain biasanya mengalirkan diri bermain permainan. Ini rangkaian pilihan streaming video untuk pemain dengan 140+ juta penonton bulanan yang unik dan 15+ juta pengguna aktif setiap hari.

Platform Media Sosial mana yang Terbaik untuk Perniagaan?

Lebih daripada separuh pengguna berusia antara 18-34 tahun, dan sebahagian besar pengguna Twitch merasakan tajaan baik untuk industri permainan, sama ada menaja pemain atau pasukan tertentu. Data juga menunjukkan pemain secara aktif menggunakan teknologi terkini untuk menggunakan kandungan dan berhubung dengan rakan mereka, jadi jika perniagaan anda berurusan dengan alat dan teknologi terkini — atau jika anda hanya mahu logo anda di hadapan semua mata untuk tujuan penjenamaan — inilah tempat yang sesuai.

Didik Penonton Anda melalui YouTube

Sekarang, saya cukup yakin bahawa tidak ada orang di dunia yang sekurang-kurangnya belum melihat satu atau dua video dari YouTube. Dari segi perniagaan, membuat video adalah niche (kerana, memerlukan sumber) yang biasanya disediakan untuk berita dan hiburan. Walau bagaimanapun, jika perniagaan anda mempunyai bahagian kreatif atau pendidikan khusus, video seperti pengumuman produk, ulasan, tutorial, dan kandungan ringan di YouTube.

Cara lain untuk memanfaatkan platform video adalah melalui influencer YouTube. Lebih kerap daripada tidak, perniagaan bekerjasama dengan vlogger untuk mendorong penempatan produk mereka, kerana khalayak yang ramai dan terlibat, mereka boleh mengakses. Sebagai contoh, Motorola bekerjasama dengan 13 influencer untuk membuat video kes penggunaan yang unik untuk Moto Mod. Hasil akhirnya adalah 122,000 klik ke motomods.com, di mana 80,000 adalah pengunjung pertama kali.

Platform Media Sosial mana yang Terbaik untuk Perniagaan?

Kekal di Media Sosial

Mengetahui di mana perniagaan anda sesuai dengan landskap media sosial lebih mudah dikatakan daripada dilakukan. Walau bagaimanapun, adalah tugas yang wajar untuk meluangkan masa anda (dan wang, jika perlu) sebagai faedahnya sangat besar. Dengan memfokuskan usaha anda pada beberapa platform terpilih (iaitu, yang paling sesuai dengan objektif dan khalayak anda), anda akan mendapat hasil yang jauh lebih baik daripada melebarkan diri anda di rangkaian media sosial yang berbeza. Ini satu-satunya cara untuk mengekalkan konsistensi dan berusaha mencapai matlamat anda.

Sumber

Dihubungkan dengan Nombor: Statistik, Demografi & Fakta Menyeronokkan: https://www.omnicoreagency.com/linkedin-statistics/

28 Statistik Twitter Semua Pemasar Perlu Tahu pada 2018: https://blog.hootsuite.com/twitter-statistics/

24+ Statistik Instagram yang Penting untuk Pemasar pada tahun 2019: https://blog.hootsuite.com/instagram-statistics/

250 juta orang kini menggunakan Pinterest setiap bulan: https://business.pinterest.com/en/blog/250-million-people-now-use-pinterest-each-month

15 Statistik Pinterest Yang Perlu Diketahui Setiap Pemasar pada tahun 2018: https://sproutsocial.com/insights/pinterest-statistics/

Iklan Twitch: https://twitchadvertising.tv/audience/

12 Contoh Pemasaran Influencer yang Membuktikan Pemasaran Influencer adalah Perkara Besar Pemasaran Digital, Sekarang: https://influencermarketinghub.com/12-influencer-marketing-examples/

Kredit Gambar

J Crew Instagram: https://www.instagram.com/p/Bo1zSnnh50h/

Bola Sepak Adidas: https://twitter.com/adidasfootball/status/1011699051040043014

Twitch: https://www.twitch.tv/elxokas

YouTube Motorola: https://www.youtube.com/watch?v=51Yke_DyO0s

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector