Panduan Permulaan untuk Reka Bentuk Logo Wordmark

Sebutkan Coca-Cola atau Disney dan apa yang anda lihat? Kata-kata, ditulis dalam fon unik mereka sendiri, betul? Contoh ringkas ini menunjukkan kehebatan logo tanda kata hanya dalam beberapa saat – ia berkesan dan memberi kesan.


Logo tanda perkataan adalah lambang jenama yang dibuat semata-mata dari nama syarikat. Dengan menerapkan unsur-unsur reka bentuk pada huruf dan gaya, apa yang hanya sekadar kata menjadi logo yang dapat dikenali yang menyampaikan visi jenama dengan sempurna.

Sebilangan besar perniagaan kecil mengabaikan kemungkinan logo tanda kata, memilih ikon generik. Walau bagaimanapun, menggunakan nama syarikat anda dalam jenama anda mempunyai banyak faedah. Dalam beberapa kes, memberi tumpuan kepada kata-kata itu sendiri dengan lebih baik menyampaikan keperibadian jenama anda bagaimanapun!

Panduan Permulaan untuk Reka Bentuk Logo Tanda Kata

Kelebihan Logo Tanda Kata

Sekiranya anda baru memulakan perjalanan penjenamaan, menentukan jenis logo yang ingin anda gunakan adalah langkah pertama yang penting. Logo tanda perkataan sering diabaikan, tetapi membawa faedah yang besar.

Lebih Ramai Orang Mengetahui Nama Anda

Sebagai perniagaan kecil, mendapatkan nama anda di sana sangat penting untuk kejayaan anda. Dengan memasukkan nama jenama anda dalam logo anda mempercepat proses ini. Dari lima hingga tujuh tayangan diperlukan pelanggan untuk mengenali lambang syarikat; gunakan tanda perkataan, dan mereka memerlukan masa yang sama untuk mengingati nama syarikat anda.

Berfungsi di Setiap Platform

Ikon sukar diubah saiznya; terlalu kecil dan anda tidak dapat melihatnya dengan betul, dan di atas sepanduk, sukar diletakkan. Tanda kata jauh lebih mudah diedit, kerana jenis huruf selalu boleh diskalakan. Begitu juga, mudah meletupkannya di depan kedai, sepanduk dan tajuk laman web.

Jimat Kos

Oleh kerana kebanyakan logo ikon memerlukan penambahan tanda kata pada satu ketika dalam proses, melangkau reka bentuk bergambar dan memfokuskan pada elemen huruf dapat menjimatkan masa dan wang anda!

Lebih Mudah Untuk Membuat Reka Bentuk Yang Unik

Hanya ada banyak ikon yang ada, dan kebanyakannya sudah digunakan. Dunia tidak memerlukan kedai burger lain dengan logo burger, atau syarikat penerbangan dengan gambar pesawat. Daripada berpegang pada stereotaip usang, fokus pada huruf akan memastikan reka bentuk anda unik dan menonjol dari orang ramai.

Memastikan Logo Abadi

Seperti mana-mana industri, reka bentuk logo mempunyai trend yang datang dan pergi. Contohnya, baru-baru ini terdapat kebangkitan semula pada lambang bertema nautika vintaj. Mempertahankannya sederhana dan menggunakan tanda kata memastikan logo anda tidak ketinggalan zaman dan akhirnya kelihatan bertanggal.

Nampaknya sangat luar biasa untuk membuat elemen penjenamaan dari satu kata, tetapi lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Dengan bereksperimen dengan lima faktor reka bentuk, anda boleh mengembangkan lambang unik yang diperibadikan untuk syarikat anda.

Apa yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Membuat Logo Tanda Kata Sempurna

Walaupun anda menggunakan perkhidmatan reka bentuk logo terbaik yang ada, secara peribadi memahami setiap elemen tanda kata adalah mustahak. Dengan membuat asas pengetahuan, anda dapat menyampaikan idea anda dan menerjemahkannya menjadi lambang yang dipesan lebih awal. Walaupun seorang pereka mengambil sebahagian besar pekerjaan, menentukan pilihan anda secara ringkas akan memusatkan visi anda dalam reka bentuk akhir.

1. Fon

Font adalah langkah pertama untuk memberikan keperibadian visual kepada perniagaan anda. Jenis fon yang anda pilih banyak berkomunikasi mengenai syarikat anda. Pertimbangkan perkara berikut:

Serif vs Sans Serif

Serif adalah peluasan yang ditambahkan ke huruf untuk mengubah gaya mereka. Fon serif, seperti Times New Roman, terasa lebih tradisional bagi mereka. Mereka berfungsi dengan baik untuk syarikat yang menginginkan kecanggihan tambahan atau mempunyai kecenderungan sejarah untuk keperibadian mereka.

Panduan Permulaan untuk Reka Bentuk Logo Tanda KataPanduan Permulaan untuk Reka Bentuk Logo Tanda Kata

Font Sans serif seperti Arial atau Montserrat mengekalkan suasana semasa yang lebih lama. Mereka sesuai untuk perniagaan yang sesuai dengan budaya pop atau mereka yang terlibat dalam teknologi atau industri maklumat.

Skrip vs Disekat

Skrip adalah cara terbaik untuk menyampaikan keanggunan dan gaya. Banyak organisasi kelas tinggi memilih lambang berasaskan skrip, kerana gaya kaligrafi mengingatkan tanda tangan yang popular oleh kelas atas bersejarah. Pada masa itu, kemampuan menulis dianggap hak istimewa.

Panduan Permulaan untuk Reka Bentuk Logo Tanda KataPanduan Permulaan untuk Reka Bentuk Logo Tanda Kata

Sebaliknya, huruf yang disekat memberi kepercayaan kepada penonton. Sekiranya anda ingin menggambarkan perniagaan anda dengan baik, selamat dan boleh dipercayai, maka memilih fon yang kuat dan tebal lebih disukai.

Vintage vs Futuristik

Huruf vintaj sesuai untuk syarikat yang ingin kembali ke titik waktu tertentu. Mungkin anda menjual pakaian yang diilhamkan dari tahun 1960-an atau memiliki sebuah kedai yang penuh dengan barang antik Victoria. Oleh kerana fon vintaj sudah mempunyai watak yang kuat, mereka sesuai untuk digunakan jika anda ingin membangkitkan perasaan dalam jangka masa tertentu.

Panduan Permulaan untuk Reka Bentuk Logo Tanda KataPanduan Permulaan untuk Reka Bentuk Logo Tanda Kata

Font futuristik sama sekali berbeza. Mereka lebih banyak menonton filem sci-fi atau produk teknologi terkini. Ini jenis huruf inovatif sangat sesuai untuk syarikat yang berpandangan ke hadapan yang mahu penonton mereka tahu bahawa mereka lebih awal dari masa mereka.

Sebelum anda mula membuat logo anda, senaraikan beberapa kata sifat yang paling sesuai untuk menggambarkan keperibadian jenama anda. Apabila anda mula merancang, cari jenis huruf yang juga menggambarkan perihal ini.

2. Ciri Perwatakan

Ciri ciri adalah roti dan mentega logo tanda kata. Menyertakan huruf yang mempunyai unsur khas membantu reka bentuk anda menonjol daripada yang lain. Pertimbangkan “D” dalam logo Disney. Penjenamaan itu begitu dikenali sehingga, walaupun tanpa kata lain, kami tahu syarikat mana yang diiklankan.
Panduan Permulaan untuk Reka Bentuk Logo Tanda Kata
Walau bagaimanapun, penting untuk tidak menambah ciri tanpa sebab. Pastikan reka bentuknya mewakili syarikat anda. Anda boleh memilih untuk menggunakan huruf itu sebagai monogram anda, atau mungkin itu menghasilkan visual yang mewakili apa yang anda jual. Sebagai contoh, “V” dalam logo Vans berisi ligatur yang diperpanjang, yang membuatnya kelihatan seperti jalan skate. Oleh kerana Vans menjual kasut untuk pemain skateboard, ciri watak ini sangat sesuai.

Panduan Permulaan untuk Reka Bentuk Logo Tanda Kata

3. Ruang dan Sarung

Jarak jarak sering diabaikan ketika datang ke logo tanda kata. Walau bagaimanapun, jurang antara huruf anda sama pentingnya dengan huruf itu sendiri. Eksperimen dengan meningkatkan dan mengurangkan jarak. Lebih dekat menggambarkan jenama yang selamat dan kukuh; lebih jauh menjadikannya kelihatan lebih mudah diakses dan terbuka.

Perkara yang sama berlaku untuk kes huruf. Di mana, atau jika, anda memilih untuk menggunakan modal akan mengubah kesan akhir dengan ketara. Sebagai contoh, jenama keluar yang kuat mungkin mendapat manfaat daripada penggunaan huruf besar untuk keseluruhan tanda perkataan. Sebaliknya, jika anda ingin menyampaikan suasana santai dan santai, maka memilih huruf kecil akan membantu menyampaikan idea ini.

4. Bentuk

Shape adalah elemen tambahan yang dapat mengubah logo tanda perkataan. Awak boleh sorot bahagian-bahagian perkataan yang terasa relevan, atau bulatkan tanda perkataan penuh dengan bentuk. Sentiasa perhatikan makna tambahan yang ditambahkan ini. Contohnya, kotak di sekitar “dalam” dalam logo LinkedIn menunjukkan perasaan inklusiviti yang ingin disediakan oleh platform.

Peluang lain untuk bermain dengan bentuk adalah dalam ruang negatif tanda kata anda. The jurang antara huruf berpotensi untuk membuat struktur yang menambah makna ke logo. Contoh hebatnya ialah tanda kata FedEx. Ruang antara “E” dan “x” telah dibangun dengan hati-hati, sehingga membentuk bentuk anak panah yang jelas, yang merupakan simbol yang ideal untuk syarikat pengiriman.
Panduan Permulaan untuk Reka Bentuk Logo Tanda Kata

5. Warna

Mungkin elemen paling penting dalam logo anda adalah warna. Psikologi warna didokumentasikan dengan baik; warna tertentu mengilhami emosi yang berbeza ketika orang melihatnya. Untuk melihatnya dalam aksi, main-main dengan logo dan warna mereka yang terkenal. Adakah McDonalds “M” yang terkenal akan berjaya jika berwarna hitam? Atau bagaimana jika logo Cadbury ungu diubah menjadi merah terang? Kedua-dua jenama tidak akan mempunyai kesan emosi yang sama.

Berikut adalah beberapa contoh bagaimana warna berfungsi dalam penjenamaan. Sekali lagi, anda boleh mempertimbangkan keperibadian syarikat anda untuk mencari warna yang sesuai untuk anda.

  • Merah: menarik, awet muda, berani
  • Biru: boleh dipercayai dan boleh dipercayai
  • Ungu: kemewahan, keanggunan, kebijaksanaan
  • Kuning atau oren: gembira, ramah, optimis

Sangat boleh diterima untuk menggunakan beberapa warna, seperti pada logo Google. Begitu juga dengan sebilangan jenama yang memilih mempunyai satu huruf yang berlainan warna untuk menyerlahkan konsep, atau mewarnai latar belakang dan biarkan tanda putih menjadi putih. Cadbury’s adalah contoh terbaik dari yang terakhir; surat-surat itu ditaburkan ke latar belakang ungu yang kaya, yang mengingatkan menuangkan coklat cair.

Panduan Permulaan untuk Reka Bentuk Logo Tanda Kata

Pilih Logo Tanda Kata untuk Perniagaan Kecil Anda

Dengan panduan ini, anda boleh membuat logo tanda kata standard profesional untuk perniagaan anda. Walau bagaimanapun, pilihan ini tidak akan selalu sesuai untuk semua orang. Anda paling banyak mendapat faedah dari lambang tanda kata jika:

  • nama perniagaan anda pendek (iaitu, hanya satu atau dua perkataan)
  • nama perniagaan anda senang diingat dan mewakili anda dengan baik
  • anda tidak memerlukan ikon untuk berfungsi (mis. aplikasi mudah alih tidak dapat wujud dengan hanya tanda kata)

Walaupun kebanyakan pemilik perniagaan kecil segera memilih ikon atau monogram, menggunakan logo tanda perkataan membantu anda menonjol dari orang ramai. Pastikan anda memahami lima elemen penting dan anda boleh membuat reka bentuk untuk jenama anda yang memberi kesan dan tidak dapat dilupakan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector