Merancang Logo Butik Anda – Cara Melakukannya dengan Betul

Sebagai pemilik butik baru, sukar untuk menonjol dari orang ramai.


Lagipun, terdapat lebih daripada 30 juta perniagaan kecil yang hadir di Facebook sahaja, itulah sebabnya menjadi sangat penting untuk memiliki jenama yang kuat.

Identiti visual anda sebagai permulaan adalah segalanya, dari nama anda hingga logo dan pesanan anda. Logo anda, khususnya, adalah bagaimana anda berkomunikasi dengan pengguna dan membina pengiktirafan jenama; oleh itu, sangat penting bahawa ia unik dan menarik.

Kenapa? Baiklah, menurut Action Card, hanya memerlukan 10 saat pengguna untuk mengembangkan kesan pertama logo jenama anda. Lebih-lebih lagi, menurut Pam Marketing Nut, pengguna hanya memerlukan 5-7 saat untuk mengenali logo.

Berjuang untuk merancang logo untuk butik pakaian anda? Jangan bimbang – saya telah membuat anda dilindungi. Merancang logo anda dengan betul supaya anda dapat membuat kesan pertama terbaik dengan pengguna anda berada dalam pegangan anda.

Langkah # 1: Tentukan Khalayak Sasaran Anda

Perkara pertama adalah yang pertama, bahkan sebelum anda memulakan proses reka bentuk, anda perlu menentukan siapa tujuan perniagaan anda. Itu bermaksud menentukan sasaran khalayak anda.

Sekiranya anda menjual pakaian wanita, tidak cukup untuk memutuskan bahawa “oleh itu khalayak sasaran hanyalah wanita.” Tidak, anda harus mempunyai lebih banyak idea ketika datang ke usia mereka, lokasi geografis mereka, apa yang mereka lakukan untuk mencari nafkah, sama ada mereka suka berbelanja pada hujung minggu, dan berapa banyak wang tunai yang harus mereka belanjakan untuk pakaian.

Bagaimana anda mengetahui pandangan utama ini?

Hantar tinjauan. Lakukan kumpulan fokus kecil. Bercakap dengan orang di jalan.

Setelah anda mempunyai semua maklumat yang relevan, anda dapat membentuk apa yang disebut profil pelanggan, yang merupakan pengguna sasaran yang perlu anda ingat dengan semua yang anda lakukan – dan itu termasuk proses reka bentuk logo.

Maklumat ini akan membantu anda dalam setiap keputusan, terutama dengan mesej yang anda cuba sampaikan dan pilihan anda mengenai warna, fon, susun atur, dan visual lain.

Langkah # 2: Bayangkan Nilai Jenama Anda

Setiap perniagaan baru menggunakan logo untuk membuat kesan yang tepat dengan sasaran pengguna mereka.

Bagaimana? Baiklah, mereka memastikan bahawa reka bentuk itu menggambarkan nilai-nilai mereka. Anda boleh menyampaikan apa sahaja jenis mesej yang anda suka melalui visual – itulah keindahan reka bentuk grafik.

Anda mesti sentiasa mempertimbangkan kepentingan dan harapan pengguna sasaran anda. Contohnya, anda tidak akan merancang logo kelas atas yang serius dalam warna klasik seperti hitam atau biru laut jika anda cuba memasarkan pakaian yang boleh diakses kepada ibu bapa kanak-kanak kecil. Sebaliknya, anda mungkin memilih logo yang menyeronokkan dan terang.

Butik jahitan tradisional Charles Laurie mempunyai logo yang menggunakan fon serif, monogram khas, dan rona klasik seperti biru laut, emas, dan putih. Ini dengan serta-merta menyampaikan rupa dan rasa penawaran produk mereka. Ini menjadikan mereka sebagai jenama mewah dan menunjukkan bahawa khalayak sasaran mereka terdiri daripada profesional pertengahan umur.

Merancang Logo Butik Anda - Cara Melakukannya dengan Betul

Begitu juga dengan butik kontemporari Bon Mignon yang menawarkan pakaian kanak-kanak yang bergaya, yang tersirat melalui logo mereka yang cantik dalam warna pastel. Ia juga mempunyai rupa tangan yang sering dikaitkan dengan kanak-kanak dan segera mewujudkan kesan selamat dan mesra.

Merancang Logo Butik Anda - Cara Melakukannya dengan Betul

Pada asasnya, semasa merancang konsep logo anda, anda perlu mempertimbangkan perasaan dan pergaulan yang ingin anda promosikan dengan teliti.

Langkah # 3: Pilih Visual yang Sesuai

Dari segi elemen reka bentuk sebenar, ini biasanya terdiri daripada fon yang menunjukkan nama jenama anda, ikon, dan mungkin beberapa jenis slogan.

Sebagai butik pakaian, adalah idea yang popular untuk menggunakan ikon yang sesuai dengan industri fesyen. Beberapa contoh merangkumi:

 • Pakaian
 • Baju
 • Seluar
 • Kasut
 • Penyangkut kot
 • Pakaian luar
 • Aksesori
 • Siluet lelaki atau wanita
 • Barang almari lain

Walau bagaimanapun, ikon mana yang anda pilih, sangat penting logo anda membezakan anda dari butik pakaian lain.

Untuk font yang anda pilih, ini sama pentingnya dengan ikon, seperti yang menentukan kebolehbacaan dan penghafalan teks anda. Untuk lebih banyak fon dan tidak, lihat artikel ini.

Sekiranya anda ingin menyampaikan idea kemewahan dan keanggunan abadi, logo anda harus mencerminkan ini melalui warna logam, ikon cantik, dan jenis huruf yang tipis dengan perincian halus. Butik pakaian vintaj mewah, Emilia Rose adalah contoh terbaik dari ini:

Merancang Logo Butik Anda - Cara Melakukannya dengan Betul

Contoh yang tidak begitu hebat ialah Punch London:

Merancang Logo Butik Anda - Cara Melakukannya dengan Betul

Punch London juga berusaha mencipta nuansa jenama mewah yang menjual pakaian lelaki, wanita, dan anak-anak klasik. (Think: Ralph Lauren Polo.) Namun, ikon badak, ditambah dengan pewarnaan ungu yang bersemangat dan jenis huruf yang sederhana, menimbulkan kesan bahawa mereka adalah butik pakaian moden yang berdasarkan trend.

Ini hanya membuktikan kepentingan mewujudkan persepsi visual yang tepat. Tidak apa-apa untuk mendapatkan logo yang dianggap sedikit “di luar sana” dan tidak biasa; pastikan bahawa elemen reka bentuk selalu menggambarkan nilai teras dan penawaran produk anda.

Langkah # 4: Fikirkan Tentang Warna

Sama seperti ikon yang sesuai dapat meningkatkan kesan logo anda, begitu juga dengan skema warna yang betul.

Kenapa? Nah, pernahkah anda mendengar psikologi warna? Warna mempunyai kekuatan untuk mengawal mood dan membangkitkan emosi, sebab itulah anda perlu memilih warna yang tepat untuk logo jenama anda.

Berikut adalah beberapa idea yang popular di industri pakaian:

 • Hitam, emas atau perak – sesuai untuk jenama mewah, kerana ia melambangkan gaya dan kecanggihan yang halus
 • Biru – mempunyai konotasi yang menenangkan dan secara semula jadi berkaitan dengan pakaian lelaki
 • Merah jambu – mempromosikan kewanitaan dan secara semula jadi berkaitan dengan pakaian wanita
 • Kuning – warna cerah dan ceria yang sesuai untuk jenama pakaian kanak-kanak
 • Merah – berani dan bertenaga untuk pemimpin pasaran seperti Levi’s atau Diesel

Peraturan 101 reka bentuk logo: Jauhi warna yang tidak begitu sesuai dengan jenama anda.

Contohnya, Eleven Oaks Boutique menjual pakaian wanita berdasarkan trend, tetapi anda tidak akan menganggapnya berdasarkan logo coklatnya yang kusam yang kelihatan lebih sesuai untuk syarikat makanan semula jadi.

Merancang Logo Butik Anda - Cara Melakukannya dengan Betul

Begitu juga, Butik Lailahjo menawarkan pakaian lelaki, wanita, dan anak-anak. Namun, kombinasi warna merah jambu dan ungu di logo mereka memberikan kesan jenama yang berorientasikan wanita semata-mata.

Merancang Logo Butik Anda - Cara Melakukannya dengan Betul

Pada asasnya, pastikan anda memilih warna yang menarik perhatian pengguna anda, tetapi juga sesuai dengan atribut perniagaan anda.

Langkah # 5: Pastikan Tata Letak Ringkas

Kadang kala, logo ringkas dengan susun atur paling asas adalah yang paling berkuasa. Sekiranya anda terlalu merumitkan identiti visual anda, anda akan mula mengelirukan pengguna anda.

Merancang Logo Butik Anda - Cara Melakukannya dengan Betul

Sebagai contoh, ada banyak yang berlaku dengan logo butik fesyen bebas Nelly McCabe, dari sempadan ke empat rona yang berbeza, ikon, dan pelbagai perkataan yang digunakan. Sukar bagi pengguna untuk mengetahui di mana hendak mencari terlebih dahulu.

Selain itu, ikonnya adalah lebah, yang merupakan lambang kota Manchester, England. Namun, butik itu berpusat di Glasgow, Scotland.

Untuk tata letak logo anda, caranya adalah susun setiap elemen reka bentuk dengan cara yang menarik pengguna anda tanpa terlalu banyak ruang.

Anda boleh mencapainya dengan bermain-main dengan susun atur anda, kedudukan setiap elemen reka bentuk, dan jarak di antara mereka.

Langkah # 6: Minta Bantuan

Adakah anda menganggap proses reka bentuk logo terlalu mencabar? Tidak apa-apa – anda boleh mendapatkan bantuan!

Mulakan dengan perisian reka bentuk logo terbaik.

Jenama Tailor, sebagai contoh, adalah platform yang luar biasa. Pembuat logo mereka menggunakan AI untuk menghasilkan pelbagai pilihan mengikut gaya peribadi jenama anda. Yang perlu anda lakukan ialah mendaftar, menunjukkan pilihan reka bentuk anda, dan kemudian anda akan dihantar reka bentuk yang sesuai dengan strategi penjenamaan anda.

Walaupun laman web agak sukar untuk dilayari oleh pengawal pertama dan perkhidmatannya agak mahal, Tailor Brands memastikan kerja berkualiti tinggi dengan cepat. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Tailor Brands, lihat ulasan pakar kami .

Pilihan lain adalah untuk mengupah pereka grafik; namun, mungkin memerlukan lebih banyak masa (dan wang) untuk mencari seseorang yang anda benar-benar klik dengan profesional. Kelemahan lain ialah projek anda terhad kepada kemahiran dan sekatan masa seorang pekerja.

Sekiranya anda melalui perkhidmatan khidmat orang ramai, seperti Reka Bentuk Reka Bentuk, maka semua kerja keras dilakukan untuk anda. Yang anda buat hanyalah mendaftar, buat ringkas, dan tetapkan tarikh akhir dan anggaran anda. Kemudian anda boleh menerima lebih dari 50 reka bentuk oleh beberapa pereka dalam jangka masa tertentu. Dan jika anda mahukan semakan, anda selalu dapat melakukannya dengan pereka pilihan anda. Baca ulasan pakar kami mengenai DesignCrowd jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai platform ini.

Merancang Logo Butik Anda - Cara Melakukannya dengan Betul

Kelemahan agensi penyediaan khalayak ramai adalah bahawa kejayaan tidak selalu terjamin. Mungkin ada ratusan reka bentuk logo untuk anda pilih; namun, anda mungkin mendapati bahawa anda tidak menyukai satu daripadanya. Komunikasi dan halangan bahasa yang buruk sering kali disalahkan, tetapi anda berhak mendapat bayaran balik penuh jika anda menganggapnya perlu.

Klik di sini untuk membandingkan dan membezakan kandungan, agensi, dan freelancer reka bentuk.

Walau apa pun, jangan takut untuk mencuba perkhidmatan yang pakar dalam reka bentuk grafik. Kadang-kadang, kita semua memerlukan sedikit pertolongan, dan perlu dihubungi untuk mendapatkan logo yang kelihatan profesional.

Visual Kuat Membuat Jenama yang Kuat

Semasa membina jenama anda, logo anda harus menjadi salah satu keutamaan anda. Perkara pertama yang dilihat oleh pelanggan anda; oleh itu, ia dapat menarik mereka dengan segera ke jenama anda – atau menangguhkannya. Bersenang-senang dengan identiti visual butik fesyen anda dan bermain-main dengan konsep yang mencerminkan nilai teras anda.

Tetapi di atas segalanya, cuba letakkan diri anda daripada persaingan. Ini satu-satunya cara untuk bertahan di pasar pakaian yang terlalu tepu.

Sumber

Statistik Tech Crunch: https://techcrunch.com/2014/06/03/facebook-30m-small-businesses/
Statistik Kad Tindakan: https://actioncardapp.com/2016/02/11/11-branding-stats-crazier-than-miley/
Statistik Pam Marketing Nut: http://www.pammarketingnut.com/2014/05/personal-branding-strategy-social-media-marketing-white-paper/

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector