Mempertahankan Laman Web Anda dari SEO Negatif

Sejak kebelakangan ini, SEO adalah untuk membuat sebanyak mungkin pautan masuk ke laman web anda, selalunya dengan membeli pautan dari webmaster lain. Dengan pembebasan algoritma carian Penguin Google, semua itu berubah. Hari-hari ini, pautan spam sebenarnya boleh merosakkan kedudukan anda dalam SERP, kerana Penguin cuba membantu membezakan kualiti dari kuantiti dengan mengeluarkan hukuman terhadap mereka yang menipu jalan mereka menjadi terkenal di SERP.


Malangnya, hukuman itu memungkinkan para webmaster jahat untuk mencuba dan merosakkan SEO laman web dengan sengaja dengan cuba menimbulkan kemarahan Google terhadap mereka. Dan jika anda tidak proaktif untuk mempertahankan diri dari serangan ini, SEO anda mungkin menjadi mangsa seterusnya dari kempen SEO negatif.

Apa itu SEO Negatif?

Di mana SEO standard adalah mengenai meningkatkan kedudukan organik anda sendiri, SEO negatif adalah tentang cuba mengurangkan kedudukan pesaing anda. Kempen SEO negatif dapat dilakukan dengan beberapa cara yang berbeza. Kaedah yang paling kejam melibatkan seseorang menggodam laman web anda untuk menanam perisian intip, atau menyebarkan pautan HTML yang tidak dapat dilihat dalam kandungan anda yang mungkin anda tidak perhatikan, tetapi Google akan menghukum.

Kaedah yang lebih mudah melibatkan membuat salinan pendua kandungan anda dan menyebarkannya ke Internet, atau membuat pautan bernilai rendah ke laman web anda untuk mencemarkan profil pautan balik anda. Ringkasnya, pada dasarnya sebarang kaedah yang dapat digunakan untuk mengurangkan peringkat laman web dengan sengaja dianggap sebagai SEO negatif.

Mempertahankan Laman Web Anda dari SEO Negatif

Mempertahankan Diri Anda

Tidak terlalu sukar untuk menentukan apakah anda pernah menjadi sasaran kempen SEO negatif. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah melihat senarai pautan di Internet yang menuju ke laman web anda, juga dikenali sebagai profil pautan balik anda. Sebaiknya kaji semula profil anda sekurang-kurangnya sebulan sekali. Anda mungkin mempertimbangkan untuk melayari sesering seminggu sekali jika anda berada dalam industri yang sangat kejam dan kompetitif.

Cara termudah untuk melihat profil pautan balik anda adalah melalui Alat Webmaster Google. Senarai yang disediakan Google sama sekali tidak lengkap, tetapi biasanya lebih dari cukup untuk menentukan apakah anda pernah menjadi sasaran kempen SEO negatif. Sekiranya anda mencari alternatif yang lebih komprehensif, Opensite Explorer dan Majestic SEO adalah dua pilihan terbaik yang biasanya dapat menggali pautan yang tidak disenaraikan dalam laporan Google.

Mempertahankan Laman Web Anda dari SEO Negatif

Semasa anda menyemak pautan anda, terdapat beberapa perkara yang harus anda cari. Perhatikan sebilangan besar pautan yang nampaknya tidak khas dari laman web hos mereka, pautan yang menggunakan teks tetap tepat yang mengandungi senarai tepat kata kunci anda yang lebih kompetitif, pautan yang ditujukan ke laman web anda dari domain berkualiti rendah, atau perkara lain yang kelihatan mencurigakan. Sekiranya anda menemui pautan seperti ini, anda mesti membuangnya untuk mempertahankan diri dari hukuman SEO.

Menyelesaikan SEO Negatif

Langkah pertama untuk menyelesaikan masalah dengan pautan adalah dengan bercakap dengan pemilik laman web tersebut, dan meminta mereka membuang pautan yang ditujukan ke kandungan anda. Selalunya webmaster tidak bertindak balas terhadap jenis surat-menyurat ini, terutamanya jika mereka sengaja mencederakan kedudukan anda, jadi anda harus menyimpan rekod semua percubaan anda untuk meminta agar pautan dikeluarkan.

Sekiranya pautan tidak dapat dihapus berdasarkan permintaan, anda boleh mendapatkannya dari catatan SEO dengan Google dan Bing Disavow Tool. Alat ini meminta agar enjin carian yang berkaitan tidak mempertimbangkan pautan ini semasa memberi peringkat pada laman web anda. Panduan langkah demi langkah untuk menggunakan alat penolakan tersedia di laman rasmi Google dan Bing:

SEO Lebih Negatif

Sekiranya pautan ini terus dibuat setelah anda meminta penghapusan atau penolakannya, ada beberapa langkah terakhir yang dapat anda ambil. Sebelum menggunakan langkah drastik, anda harus mencuba dan mengetahui bagaimana pautan ini dibuat dengan berbincang dengan webmaster domain yang menghosting pautan tersebut. Sekiranya anda tidak dapat menyelesaikan masalah dengan komunikasi, satu kemungkinan adalah memerintahkan pemberhentian dan berhenti surat terhadap pelaku. Sebagai alternatif, anda boleh melaporkan tindakan mereka terus ke Google dan Bing dengan melaporkan spam web. Alat spam web Google dan Bing rasmi boleh didapati di:

Mengalahkan SEO Negatif

Berurusan dengan SEO negatif boleh menjadi proses yang memakan masa, membuat frustrasi, dan membosankan. Tetapi jika anda akan meluangkan masa untuk membina SEO positif anda, anda harus bersedia mempertahankan usaha anda dari SEO negatif yang berniat jahat. Ingatlah bahawa menolak tautan harus digunakan sebagai jalan terakhir apabila komunikasi gagal, dan hanya apabila anda yakin bahawa pautan yang anda blokir mempunyai kesan negatif terhadap kedudukan anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector