Memahami Kos Menggunakan Platform Bebas pada tahun 2020

Kini terdapat sekitar 57.3 juta freelancer yang aktif bekerja di Amerika Syarikat, yang bermaksud 36% tenaga kerja A.S. kini memperoleh sekurang-kurangnya sebahagian daripada pendapatan mereka melalui pekerjaan bebas. Lebih mengejutkan lagi, adalah pada tahun 2027 freelancer diproyeksikan menjadi majoriti pekerja di negara ini.


Walaupun banyak laman web bebas terbaik mempunyai kos yang berkaitan dengannya, penting untuk ingatlah semua faedah yang disediakan oleh platform ini sebagai pertukaran. Selain menghubungkan freelancer yang berkelayakan dengan peluang pekerjaan, mereka memastikan bahawa anda tidak akan dimanfaatkan oleh freelancer atau majikan yang teduh, kerana mereka menangani pembayaran, menyelesaikan konflik, dan sering mendapat dukungan pelanggan 24/7 (bergantung pada rencana keahlian anda ). Jadi, walaupun tidak ada yang suka membayar yuran, selagi anda memperhitungkannya mengikut kadar anda, mereka sebenarnya dapat menjimatkan lebih banyak lagi dalam jangka masa panjang.

Terlepas dari sisi platform mana yang anda gunakan, sangat penting bagi anda untuk mengetahui pelbagai struktur yuran agar dapat menilai perkhidmatan dan mengurus pendapatan anda dengan berkesan. Perlu diingat bahawa bayaran ini mungkin berubah dari masa ke masa, jadi anda juga ingin mengunjungi platform masing-masing untuk memastikan bahawa anda mendapat maklumat terkini.

Kerja Atas

Kos untuk Freelancer

Memahami Kos Menggunakan Platform Bebas pada tahun 2020

Struktur bayaran kerja agak unik. Untuk pekerja bebas, yuran yang dikenakan akan berkurang setelah anda memperoleh sejumlah wang dengan majikan tertentu.

Bayaran freelancer platform dibahagikan seperti:

 • Untuk $ 500 USD pertama yang anda peroleh dengan pelanggan tertentu, Upwork mengambil 20% daripada jumlah pendapatan anda
 • Apa sahaja yang anda peroleh antara $ 500 dan $ 10,000 USD dengan pelanggan tertentu, Upwork mengambil potongan 10%
 • Lebih daripada $ 10,000 yang diperoleh dengan satu pelanggan, yuran Upwork turun kepada 5%

Pecahan ini mendorong pekerja lepas untuk melakukan pekerjaan dengan baik, dan mengekalkan hubungan kerja jangka panjang dengan pelanggan mereka, kerana bayaran mereka akan berkurang dari masa ke masa.

Walaupun Upwork menawarkan Keahlian Asas percuma, freelancer juga mempunyai pilihan untuk mendaftar Keahlian Plus, dengan harga tetap $ 10 sebulan. Keahlian ini mempunyai beberapa faedah, walaupun, bagi freelancer rata-rata, Keahlian Asas biasanya mencukupi.

Bagi mereka yang berminat, Keahlian Upwork Plus merangkumi:

 • Keupayaan untuk membuat URL khusus untuk profil anda, yang sangat bagus jika anda ingin membuat kad nama
 • Tambahan sepuluh “bulanan” bulanan (token digunakan untuk membida projek) di atas enam puluh percuma yang anda terima dengan keahlian asas
 • Keistimewaan untuk dapat membeli lebih banyak sambungan sekiranya diperlukan (walaupun harganya agak mahal pada $ 1 setiap sambungan)
 • Sambungan anda akan bergulir dari bulan ke bulan, walaupun jumlah ini pada 140 menghubungkan
 • Anda dapat menyembunyikan pendapatan anda di profil anda sekiranya anda mahu
 • Keupayaan untuk melihat harga bida freelancer lain yang tinggi, rendah, dan rata-rata pada sesuatu projek, memberi anda peluang yang lebih baik untuk menetapkan harga bida anda secara kompetitif

Keahlian ini juga tersedia untuk agensi yang telah mendaftarkan perkhidmatan mereka di Upwork, dan mempunyai lebih kurang faedah yang sama (perbezaan utama adalah bahawa agensi menerima 20 sambungan tambahan daripada sepuluh).

Kos untuk Majikan

Memahami Kos Menggunakan Platform Bebas pada tahun 2020

Pada Upwork, struktur yuran sangat menguntungkan majikan, dan dengan kos yang jauh lebih besar bagi pekerja lepas. Sementara freelancer membayar sehingga 20% dari pendapatan mereka untuk hak istimewa menggunakan platform ini, majikan hanya membayar yuran transaksi 2.75% rata, selain wang yang mereka bayar kepada freelancer tentu saja.

Upwork menawarkan kepada majikan beberapa pilihan yang berbeza untuk melanggan, dengan jenis akaun berbeza yang mempunyai faedah yang berbeza, serta yuran, yang dilampirkan.

Tiga jenis akaun utama untuk majikan di Upwork merangkumi:

 • Akaun Kerja Asas: Ini adalah akaun percuma, di mana satu-satunya yuran adalah bayaran pemprosesan pembayaran 2.75%; Pakej Asas mencukupi untuk kebanyakan perniagaan kecil, atau individu yang ingin mengupah freelancer
 • Upwork Pro: Pakej Pro umumnya dikhaskan untuk organisasi yang lebih besar, mencari untuk mengisi jawatan besar atau yang sedang berlangsung, dan yang tidak selalu terganggu dengan memilih banyak cadangan yang akan diterima oleh pengeposan mereka. Pakej Pro merangkumi kelebihan hanya menerima freelancer premium yang dikuratori khas oleh Upwork, walaupun ini dilengkapi dengan tanda harga yang besar dengan bayaran carian pekerjaan sebanyak $ 500 sekali, bayaran tambahan 10% pada jumlah projek juga. sebagai bayaran pemprosesan pembayaran 2.75% yang disebutkan di atas
 • Syarikat Kerja: Pakej ini adalah untuk organisasi besar yang melakukan banyak pengambilan pekerja melalui Upwork. Ia dilengkapi dengan semua kelebihan Pakej Pro, serta banyak faedah tambahan, termasuk pengurusan akaun khusus dan pelaporan tersuai; harga untuk Upwork Enterprise berbeza-beza bergantung pada keperluan organisasi anda

Fiverr

Kos untuk Freelancer

Fiverr mengenakan caj 20% dari bahagian atas setiap transaksi. Di luar ini, mereka juga mengenakan bayaran tambahan untuk mengeluarkan dana anda, walaupun bayaran ini berbeza bergantung pada kaedah pengeluaran.

 • PayPal: 2% daripada jumlah keseluruhan, dengan jumlah maksimum $ 1; terdapat jumlah pengeluaran minimum $ 1
 • Kad Hasil Fiverr: Sekiranya anda mengeluarkan kad hasil anda, bayaran yang anda bayar berbeza bergantung pada seberapa cepat anda memerlukan dana. Contohnya, jika anda sanggup menunggu dua hari, bayarannya adalah $ 2; sebagai alternatif, jika anda memerlukan dana dalam masa dua jam anda membayar yuran $ 3. Terdapat tambahan pengeluaran wang tunai $ 3.15 atau pembayaran tunai di kedai, anda juga membayar $ 1 jika kad anda ditolak di ATM atau hanya untuk membuat pertanyaan baki. Jumlah pengeluaran minimum untuk kad hasil ialah $ 5
 • Pemindahan bank: Biasanya hanya ada bayaran tetap $ 3 untuk pindahan bank, walaupun beberapa bank akan menambahkan yuran tambahan; terdapat jumlah pengeluaran minimum $ 20
 • Deposit Langsung (ACH): Sejauh ini, ini adalah pilihan termurah yang tersedia, hanya $ 1 setiap transaksi, namun hanya tersedia di Amerika Syarikat. Deposit langsung mempunyai jumlah pengeluaran minimum $ 10

Satu perkara terakhir yang perlu disebut mengenai pembayaran di Fiverr adalah ada sedikit masa menunggu sebelum anda dapat mengeluarkan wang anda. Rata-rata pengguna mesti menunggu 14 hari sebelum pengeluaran boleh dilakukan, sementara penjual terlaris hanya perlu menunggu tujuh.

Kos untuk Majikan

Pecahan yuran untuk majikan cukup mudah bagi Fiverr. Untuk pembelian yang di bawah jumlah $ 40, pembeli hanya perlu membayar caj perkhidmatan $ 2. Pada pembelian yang melebihi $ 40.00, pembeli dikenakan 5% dari jumlah harga. Menurut Fiverr, semua bayaran ini digunakan untuk mengoperasikan platform, dan juga memberikan perkhidmatan pelanggan 24/7.

Freelancer.com

Kos untuk Freelancer

Struktur yuran di Freelancer.com agak rumit, dan dapat sangat berbeza bergantung pada jenis pekerjaan yang Anda lakukan.

 • Projek Harga Tetap: Mana yang lebih besar, 10% daripada jumlah kos projek, atau $ 5.00
 • Projek Setiap Jam: 10% daripada kadar setiap jam anda (jadi jika anda menghasilkan $ 25 per jam, Freelancer.com akan mengambil $ 2.50, meninggalkan anda dengan kadar per jam $ 22.50)
 • Peraduan: Sama ada 10% daripada kos projek, atau $ 5.00, mana yang lebih besar; sama, pertandingan setiap jam mengenakan 10% rata
 • Perkhidmatan: Bayaran 20% standard untuk freelancer
 • Program Freelancer Pilihan: Projek-projek ini dikenakan yuran projek sebanyak 15%

Freelancer.com mempunyai pilihan keahlian juga, masing-masing dilengkapi dengan pelbagai faedah. Walaupun, bagi freelancer rata-rata, Keahlian Asas sudah mencukupi. Pada $ 4.95 sebulan, keahlian asas bernilai perbelanjaan untuk 42 tawaran tambahan yang akan anda terima (50 keseluruhan), kerana hanya lapan tawaran sebulan (dua per minggu) yang anda berikan dengan Keahlian Pengenalan percuma hampir tidak mencukupi.

 Memahami Kos Menggunakan Platform Bebas pada tahun 2020

Kos untuk Majikan

Di Freelancer.com, pecahan yuran untuk majikan sangat serupa dengan pecahan bagi pekerja lepas, walaupun majikan membayar lebih sedikit. Juga, majikan dapat mendaftar dan menghantar projek secara percuma, dan hanya perlu membayar setelah projek diterima oleh pekerja bebas.

Bayaran projek untuk pemecahan pelanggan seperti berikut:

 • Projek Harga Tetap: Sama ada 3% atau $ 3, mana yang lebih besar
 • Projek Setiap Jam: Bayaran tetap 3% dikenakan untuk setiap pembayaran yang anda buat kepada pekerja bebas
 • Peraduan: Pelanggan tidak mempunyai yuran yang berkaitan dengan peraduan
 • Perkhidmatan: Selain membayar harga perkhidmatan, tidak ada bayaran lain yang berkaitan dengan perkhidmatan untuk pelanggan

Guru

Kos untuk Freelancer

Memahami Kos Menggunakan Platform Bebas pada tahun 2020

Pada Guru, yuran yang anda bayar berbeza-beza bergantung pada tahap keahlian anda. Mereka bermula pada 8,95% dengan Keahlian Asas, tetapi mereka dapat serendah 4,95% dengan Keahlian Eksekutif.

 • Keahlian Asas: Keahlian ini adalah percuma, walaupun dengan bayaran yuran pekerjaan tertinggi adalah 8.95% (yang masih berpatutan jika dibandingkan dengan yang lain dalam senarai ini)
 • Keahlian Asas + Ini mempunyai yuran pekerjaan yang sama dengan keahlian asas, tetapi dilengkapi dengan faedah tambahan seperti 480 tawaran tambahan setiap tahun. Keahlian Basic + akan memberi anda $ 8.95 sebulan (ditagih setiap tahun)
 • Keahlian Profesional: Pilihan keahlian ini memberi anda kos pekerjaan yang lebih rendah pada 6.95% dari kos projek, dan anda juga menerima 600 tawaran setiap tahun, semuanya dengan bayaran 15.95 sebulan (ditagih setiap tahun)
 • Keahlian Perniagaan: Bayaran pekerjaan adalah 5.95% pada tahap keahlian ini dengan harga $ 24.95 sebulan (ditagih setiap tahun)
 • Keahlian Eksekutif: Dengan harga $ 39.95 sebulan (ditagih setiap tahun) yuran pekerjaan anda hanya 4.95%

Kos untuk Majikan

Pada Guru, majikan adalah percuma untuk mendaftar dan menghantar projek, dan yuran hanya akan dimainkan semasa anda membayar invois, pada kadar 2.5%. Yang mengatakan, menurut laman web mereka, Guru juga menawarkan bonus pulangan tunai 3,5% jika anda membayar invois menggunakan cek atau e-cek, yang bermaksud bahawa, daripada membayar yuran, anda berpotensi menjana wang ketika membayar invois!

Memenuhi Dasar Anda Dengan Semua Bayaran Darn Ini

Sama ada anda seorang majikan atau pekerja bebas – tetapi terutamanya jika anda seorang pekerja bebas – melihat semua yuran ini boleh sedikit menyedihkan. Cukup sukar untuk mendapatkan kadangkala sebagai freelancer tanpa dibombardir dengan bayaran yang berlebihan. Caranya adalah dengan mengetahui yuran ini dan memasukkannya ke dalam kos dan harga keseluruhan anda; dengan memperhitungkan perkara seperti yuran platform, perbelanjaan perniagaan, dan cukai lebih awal, anda dapat memastikan bahawa kos anda selalu ditanggung.

* Harap maklum bahawa struktur yuran yang disenaraikan di sini adalah terkini pada tahun 2018 dan boleh berubah.

Sumber:

https://support.upwork.com/hc/en-us/articles/211062898

https://www.upwork.com/i/pricing/

https://support.upwork.com/hc/en-us/articles/211062888-Mersership-Perancangan-Basik-Plus

https://www.upwork.com/press/2017/10/17/freelancing-in-america-2017/

https://payouts.payoneer.com/partners/Default/fees.aspx?pid=100010650

https://www.finder.com/in/fiverr

https://www.guru.com/help/freelancer-help-center/my-profiles/membership-information/

https://www.guru.com/help/employer-help-center/get-started/costs-use-guru-com/

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector