Memahami Bagaimana Corong Generasi Utama Berfungsi

Penjanaan prospek tidak diragukan lagi menjadi pusat strategi perniagaan yang mantap. Tanpa petunjuk, perniagaan tidak dapat berkembang dan mencapai pertumbuhan yang berterusan dan menguntungkan. Tidak kira seberapa baik produk atau perkhidmatan anda, bakal pelanggan memerlukan peluang untuk mencari anda dan insentif untuk terlibat lebih jauh. Oleh itu, anda akan sering melihat dan mendengar istilah “corong generasi petunjuk” apabila merujuk kepada cara mendapatkan petunjuk pertama, dan taktik yang kemudian digunakan untuk mengubahnya menjadi pelanggan.


Apa itu Corong Generasi Utama dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Cara termudah untuk menggambarkan corong generasi petunjuk adalah membandingkannya dengan corong sebenar, yang menyaring petunjuk yang paling berkualiti berdasarkan di mana mereka berada dalam proses penjanaan petunjuk, dan memberikan arahan bagaimana cara menjadikannya terbaik sebagai pelanggan bonafide. Ini adalah saluran utama yang menyediakan perniagaan anda dan mendorong penjualan.

Dalam kata lain, corong generasi utama adalah proses strategik yang mengambil kira semua prospek yang berpotensi (bahagian atas corong atau TOFU) dan mendorong individu untuk benar-benar membayar produk atau perkhidmatan anda (bahagian bawah corong atau BOFU) melalui pelbagai insentif dan tindakan (tengah corong atau MOFU).

Memahami Bagaimana Corong Generasi Utama Berfungsi

Bagaimana dan di mana saya mendapat petunjuk?

Seperti yang anda lihat dalam gambar di atas, terdapat tiga tahap utama ketika bergerak menuju ke corong. Setiap tahap ini mengandungi objektif kritikal yang berbeza. Kuncinya adalah untuk menyesuaikan mesej anda dengan sewajarnya.

Perlu diingat bahawa anda akan bermula dengan bilangan prospek yang lebih tinggi daripada yang sebenarnya akan menghasilkan pelanggan; banyak yang pasti akan berhenti di sepanjang jalan. Untuk memastikan peratusan ini setinggi mungkin, anda memerlukan mesej yang jelas dan disesuaikan yang dapat memenuhi khalayak dengan berkesan pada tahap apa pun yang sedang mereka lalui.

Sebilangan besar syarikat mempunyai strategi yang berbeza untuk corong generasi utama mereka, bergantung pada proses penjualan dan struktur perniagaan masing-masing. Namun, secara amnya mereka semua mengikuti prinsip yang sama dalam perjalanan pembeli, yang dapat disamakan dengan tahap corong:

  • Kesedaran: TOFU
  • Pertimbangan: MOFU
  • Keputusan: BOFU

Memahami Bagaimana Corong Generasi Utama Berfungsi

Bahagian Atas Corong (TOFU): Kesedaran

Ini adalah individu yang baru memulakan perjalanan mereka, jadi anda tidak ingin menjual apa-apa pada masa ini. Mereka memerlukan lebih banyak kandungan pendidikan, yang meningkatkan kesedaran mereka tentang produk atau perkhidmatan anda dalam menangani masalah yang mereka hadapi. Sebilangan besar petunjuk baru belum siap dibeli pada peringkat ini, jadi anda perlu membuat pesanan yang membantu mereka memahami nilai yang anda bawa tanpa menjual secara langsung.

Dengan memberi mereka sesuatu yang bernilai dan berkualiti (seperti catatan blog yang bermaklumat atau catatan media sosial yang menarik secara visual), anda dapat membina reputasi jenama anda dan memastikan bahawa anda berada di radar mereka kerana mereka menjadi lebih bersedia untuk membuat pembelian.

Tengah Corong (MOFU): Pertimbangan

Pada peringkat ini, bakal pelanggan mengetahui siapa anda. Sekarang anda ingin memastikan bahawa — ketika membuat keputusan pembelian — anda sudah siap mempertimbangkannya. Ramai yang belum bersedia membuat pembelian, tetapi mereka menyedari masalah yang ditangani oleh produk atau perkhidmatan anda.

Kandungan MOFU bertindak sebagai penghubung antara tahap corong awal dan akhir. Bagi ramai bakal pelanggan, ia boleh menjadi bahagian terpanjang dari corong anda, kerana memerlukan paling banyak masa untuk membina dan memupuk hubungan.

Matlamat kandungan MOFU adalah untuk mendorong prospek anda melalui perjalanan pembeli mereka, memberikan pandangan yang akan membantu mereka menilai jenama anda, membina kesetiaan, dan akhirnya membentuk kecenderungan untuk penawaran anda sepanjang persaingan. Kajian kes adalah contoh hebat dari kandungan tersebut, serta laporan, ebook, dan elemen interaktif yang disesuaikan secara khusus seperti kalkulator atau webinar.

Bahagian Bawah Corong (BOFU): Keputusan

Di sinilah anda menunjukkan produk atau perkhidmatan anda dengan sebaik mungkin. Kandungannya harus sangat spesifik dan ditujukan kepada mereka yang hampir menjadi pelanggan berbayar. Pada tahap ini, anda secara efektif bertindak atas niat mereka untuk melakukan pembelian untuk menutup penjualan.

Untuk menonjolkan cadangan nilai anda dan meyakinkan mereka bahawa anda adalah pilihan terbaik, beberapa bentuk pengalaman atau penawaran interaktif dapat membantu menyelesaikan perjanjian tersebut. Ini biasanya demo produk / perkhidmatan, percubaan percuma, perundingan harga, ulasan pihak ketiga dan sebagainya.

Bagaimana dengan Menangkap Petunjuk?

Sekiranya anda berfikir bahawa kebanyakan pelawat tidak pernah bertukar menjadi petunjuk, anda betul. Merancang kandungan untuk menarik pengunjung hanya separuh peluang. Sekiranya anda ingin memanfaatkannya sepenuhnya, anda perlu mempunyai borang tangkapan petunjuk. Ini boleh menjadi halaman arahan khusus, peningkatan kandungan, kandungan berpagar – apa sahaja yang boleh anda gunakan untuk mengumpulkan data dan menggunakannya untuk keuntungan anda.

Sehubungan itu, reka bentuk dan struktur memainkan peranan utama. Di satu pihak, borang pengambilan plumbum mesti menarik dan menarik bagi mereka yang kemungkinan besar akan menjadi pelanggan. Walau bagaimanapun, anda mesti berhati-hati untuk tidak melakukan penjualan keras sejak awal. Ideanya adalah untuk meraih petunjuk anda dalam hubungan dengan produk / perkhidmatan anda dan mendapatkan kepercayaan mereka.

Beberapa pembentuk borang dalam talian terbaik di pasaran menawarkan banyak ciri yang memenuhi keperluan pelbagai pengguna. Sama ada anda ingin menarik perhatian, menjana kepercayaan dan mewujudkan kuasa, menawarkan demo / percubaan, atau sekadar memperkukuhkan nilai produk / perkhidmatan anda, halaman tangkapan petunjuk yang tepat dapat menghasilkan petunjuk untuk perniagaan anda dan meningkatkan keseluruhan proses penjanaan petunjuk anda dengan membuat profil petunjuk yang kaya.

Memahami Bagaimana Corong Generasi Utama Berfungsi

Cara Memimpin untuk Melakukan Apa yang Anda Mahukan

Dalam erti kata lain, sebenarnya tidak ada cara untuk memastikan bahawa petunjuk akan bertindak dengan cara yang anda mahukan. Apa yang boleh anda lakukan ialah memastikan anda menangani semua petunjuk dan bercakap dengan berkesan kepada setiap segmen. Ini memastikan bahawa anda memberi diri anda peluang terbaik untuk berjaya, dan tidak kehilangan bakal pelanggan.

Contohnya, jika anda berfokus secara ketat untuk mendidik mengenai masalah dan kemungkinan penyelesaian, anda mengabaikan bahagian bawah corong generasi utama. Sebaliknya, jika sebagian besar Anda menargetkan mereka yang menyedari masalah yang anda selesaikan, anda terjebak dengan sekumpulan orang yang mungkin atau mungkin tidak berkomitmen kepada anda. Perkara yang sama berlaku untuk bahagian bawah corong: anda hanya melayani mereka yang sudah bersedia untuk membeli dan tidak mempelbagaikan kandungan untuk mereka yang tidak berada dalam proses.

Anda mesti membuktikan nilai anda secara berterusan berdasarkan soalan, keperluan, motivasi, dan keprihatinan yang mungkin dimiliki individu pada waktu tertentu. Ingat bahawa pemasaran hari ini adalah mengenai pelanggan, bukan mengenai jenama. Sekiranya anda ingin membina hubungan yang bermakna yang menghasilkan penjualan dan bertahan selama bertahun-tahun, pesanan anda perlu difokuskan pada individu.

Untuk itu, anda akan memberi pertimbangan baik untuk mengembangkan personaliti pembeli yang terperinci. Ini adalah gambaran fiksyen dari pembeli ideal anda yang dapat membantu anda mengembangkan pesanan dan insentif dengan berkesan di setiap peringkat corong generasi utama.

Adakah Anda Memerlukan Corong Generasi Utama?

Jawapan ringkas: Ya.

Kenapa? Ia mudah. Corong generasi peneraju menjadikan strategi penjualan dan pemasaran anda jauh lebih lancar dan berkesan. Mengetahui di mana petunjuk dalam perjalanan membeli membantu anda menyelaraskan proses penjualan dan pemasaran anda untuk memberi kesan maksimum. Memetakan usaha penjanaan petunjuk anda mengikut corong anda sangat penting kerana ia memerintahkan segala-galanya dari kempen anda hingga mesej yang disasarkan hingga metrik yang diinginkan yang ingin anda lihat pada akhir hari.

Lihatlah dengan cara ini. Tentu, memerlukan masa untuk menghasilkan kandungan yang menambah nilai, mendidik, memupuk, dan memaksa petunjuk anda ke corong. Tetapi apakah alternatifnya? Sekiranya anda tidak menawarkan apa-apa nilai atau minat, anda tidak mungkin dapat memenangi pengabdian pelanggan. Hubungan memerlukan masa, dan itulah yang anda bina di sini. Tanpa corong generasi peneraju yang kuat, perniagaan anda akan mengalami kesukaran untuk berjaya.

Kredit Gambar:

http://dream-logic.com/4-content-marketing-frameworks-that-jumpstart-your-traffic/

Mengapa Saya Perlu Mengaplikasikan Segmentasi Lead Nurture Asas?

Rumah

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector