Kajian Udemy 2020 – Mengapa Anda Perlu Menyemak Alternatif

Semua orang yang paling berjaya yang saya kenal terus meningkatkan kemahiran mereka, dan kursus dalam talian adalah cara yang baik untuk melakukannya.


Udemy menawarkan banyak kursus dalam talian, baik untuk bersenang-senang dan mengembangkan kemahiran kehidupan sebenar yang dapat memajukan kerjaya anda.

Dan sementara disana ada beberapa keadaan di mana Udemy adalah platform terbaik untuk anda, terdapat beberapa sebab mengapa platform kursus dalam talian yang berbeza mungkin lebih baik.

Saya kerap mengikuti kursus dalam talian untuk bersenang-senang dan mempelajari kemahiran profesional baru. Coursera, Udemy, Fiverr Learn, edX, anda namakan platform kursus dalam talian dan saya telah menggunakannya. Oleh itu, saya fikir saya berada dalam kedudukan yang baik untuk menonjolkan positif dan negatif utama Udemy.

Sebelum anda meluangkan masa atau wang untuk mengikuti kursus mengenai Udemy, baca ulasan Udemy ini untuk memastikan anda mengetahui apa yang anda hadapi.

Apa itu Udemy dan Bagaimana Ia menonjol?

Udemy bertujuan untuk menjadi platform kursus dalam talian di mana anda boleh belajar tentang apa sahaja.

Disana ada lebih daripada 100,000 kursus Udemy. Ada yang memfokuskan diri pada kemahiran profesional, sementara yang lain menumpukan pada hobi belajar (malah perkara seperti belajar bermain permainan video).

Majikan boleh mendapatkan akses ke kursus Udemy yang paling popular untuk pekerja mereka untuk mendorong mereka belajar.

Ternyata beberapa syarikat besar seperti Adidas, Pinterest, dan Eventbrite telah memanfaatkan ini.

syarikat yang menggunakan udemy

Untuk merangkumi sebilangan besar subjek, Udemy membolehkan sesiapa sahaja menerbitkan kursus. Inilah sebabnya mengapa terdapat kursus mengenai topik seperti merawat tanaman yang tidak akan anda temui di platform kursus lain.

kursus udemy pada tumbuh-tumbuhan

Membolehkan sesiapa sahaja mengajar adalah perkara baik dan buruk. Yang baik adalah bahawa ia membolehkan orang berkongsi kepakaran mereka, walaupun mereka tidak mempunyai sijil penuh untuk menyokong mereka. Banyak pencipta kursus Udemy adalah pelajar siswazah atau profesional yang benar-benar pakar dalam bidangnya.

Bagaimana dengan yang buruk? Kerana Udemy begitu terbuka, ia tidak mempunyai banyak tenaga pengajar atau profesor universiti. Mereka lebih suka mengajar di platform yang lebih berprestij seperti Coursera.

Kedua, beberapa kursus adalah adil buruk. Sekiranya saya mahu menerbitkan kursus setengah-setengah esok, saya boleh.

Namun, ada kemungkinan bahawa ia akan mendapat penilaian buruk oleh sesiapa sahaja yang mengambilnya, jadi anda harus berusaha mengikuti kursus yang diberi nilai tinggi untuk mengelakkan membuang masa anda. Tetapi ada juga beberapa masalah besar dengan sistem tinjauan Udemy yang akan kita lihat sebentar lagi.

Jenis Kursus yang Ditawarkan di Udemy

Anda boleh melayari kursus dengan mencari kata kunci, atau dengan menavigasi melalui kategori.

kategori kursus udemy

Setiap kategori utama (misalnya, reka bentuk, kewangan, fotografi, kesihatan dan kecergasan, dll.) Mempunyai beberapa subkategori untuk dipilih.

Setiap halaman kategori mempunyai gabungan kursus popular dan popular untuk dipilih.

Sebilangan besar kursus adalah $ 25 hingga $ 200 jika anda membelinya dengan harga penuh. Walau bagaimanapun, anda sering mendapatkannya dengan potongan harga, malah berpotensi percuma dengan kupon.

Ingin mendapatkan tawaran mengenai beberapa pengetahuan baru? Disana ada penjualan Udemy sentiasa, tetapi ia berbeza-beza berdasarkan kursus yang anda minati. Tergantung kepada pencipta kursus untuk menawarkan atau tidak penjualan.

Pengalaman Kursus Saya: Pandangan Di Sebalik Tabir

Saya telah mengikuti tiga kursus selama tiga tahun terakhir di Udemy, tetapi saya mendaftar untuk kursus baru hanya untuk melakukan tinjauan ini, untuk memastikan Udemy tidak banyak berubah.

Saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana mengikuti kursus mengenai Udemy, dan menunjukkan yang baik dan buruk.

Saya mengikuti kursus dalam latihan WordPress, kerana saya mengenali WordPress dengan baik dan merasakan saya dapat menilai kualiti pengajaran dengan adil.

kursus udemy wordpress

Kursus ini diajar oleh David Murray, pembangun web lama bagi pihak kumpulan latihan dan perundingan SEO.

Kursus senang dibeli. Sekali anda buat akaun Udemy, anda mengklik butang pembelian di halaman kursus, dan itu akan membawa anda ke borang pembayaran.

daftar masuk udemy

Awak boleh bayar dengan kad kredit utama atau PayPal, dan tidak ada bayaran tersembunyi dalam bentuk apa pun.

Melompat ke kursus itu sendiri, ia dibahagikan kepada beberapa bahagian (iaitu ceramah), yang juga dibahagikan kepada video kecil.

Kuliah Kursus Udemy

Potongan kecil ini sangat bagus jika anda hanya mempunyai beberapa minit di sana sini untuk mengikuti kursus ini. Ia juga lebih mudah secara mental daripada memproses video berjam-jam (atau lebih lama) sekaligus.

Perisian itu sendiri lancar, dan pemain video dilengkapi dengan beberapa ciri bagus yang membolehkan anda:

  • Tukar kelajuan main balik
  • Langkau ke hadapan atau ke belakang lima saat
  • Hidupkan kapsyen tertutup
  • Lihat transkrip (muncul di panel kanan)

Satu lagi ciri yang bagus adalah “Q&Bahagian A ”di bawah pemain video.

pemain udemy dan navigasi kursus

Anda boleh mengemukakan soalan sekiranya anda tidak memahami sesuatu, dan pengajar kursus atau pelajar lain dapat menjawabnya. Terdapat Q yang berasingan&Bahagian untuk setiap video dalam kursus.

udemy q & a

Ini mungkin merupakan ciri hebat yang disukai oleh beberapa platform Fiverr Belajar, jangan tawarkan.

Malangnya, ia tidak selalu berguna. Dalam kursus yang telah saya ikuti, tenaga pengajar tidak begitu aktif dalam Q&Bahagian. Oleh kerana hanya orang yang sukar memahami video yang masuk ke bahagian ini, pelajar lain biasanya juga tidak dapat menolong.

Pengambilan Kursus Keseluruhan

Setelah mengikuti kuliah, terdapat beberapa perkara yang menarik bagi saya mengenai kualiti kursus:

  1. Kualiti video dan suara yang bagus. Sangat mudah untuk mendengar dan memahami pengajar, dan videonya cukup berkualiti untuk melihat semuanya di skrin dengan jelas.
  2. Langkah yang baik. Kursus ini ditujukan untuk pemula, dan saya merasakan kandungannya dapat dilihat dengan baik. Setiap bahagian kecil pada satu ciri diliputi dalam jangka masa yang munasabah.
  3. Tidak cukup terkini. Kursus ini dikeluarkan pada tahun 2018. Sejak itu, WordPress telah melalui beberapa kemas kini besar. Yang paling penting, kursus ini tidak membincangkan editor Gutenberg yang baru, yang menakutkan banyak pemula, dan semestinya harus mengikuti kursus ini.

Adakah saya fikir kursus ini bernilai penuh $ 200? Tiada peluang.

Tetapi dengan harga $ 12, saya rasa wajar. Anda boleh mendapatkan tutorial yang setanding di YouTube secara percuma, tetapi tidak akan mempunyai potongan berstruktur yang bagus yang boleh sangat membantu.

Adakah Jaminan Wang Dikembalikan Dengan Kursus Udemy?

Salah satu kelebihan terbesar untuk mengikuti kursus di Udemy ialah setiap penjualan Udemy dilengkapi dengan jaminan wang dikembalikan selama 30 harie.

Selepas pemotongan 30 hari, anda tidak boleh mendapat bayaran balik.

Oleh itu, terdapat beberapa peraturan untuk memastikan sistem tidak disalahgunakan. Sekiranya anda memuat turun semua kandungan kursus, anda mungkin tidak layak mendapat bayaran balik. Sekiranya anda sering membayar balik kursus, anda juga boleh ditangguhkan.

Sejauh meminta pengembalian wang, cukup mudah. Apabila log masuk ke kursus yang telah anda beli, Anda dapat memilih “minta pengembalian dana” dari menu drop-down di sudut kanan atas.

udemy meminta bayaran balik

Kemudian anda hanya mengisi tiket untuk permintaan bayaran balik dan anda sudah selesai.

Apa yang Saya Suka Tentang Udemy

Mari kita bincangkan sedikit mengenai kebaikan Udemy.

Walaupun ia bukan platform yang sempurna, banyak perkara yang disukai.

Pertama, yang pelbagai kursus sangat mengagumkan. Tidak ada platform kursus dalam talian lain yang hampir menawarkan banyak kursus pada seberapa banyak subjek.

Anda boleh mendapatkan kursus yang baik mengenai topik-topik mulai dari latihan anjing, untuk menerapkan solek, hingga penyuntingan video.

pelbagai kursus udemy

Dari segi mengikuti kursus untuk hobi, saya secara peribadi menganggap Udemy adalah pilihan terbaik.

Seterusnya, yang perisian kursus itu sendiri baik. Pemain pelajaran dan navigasi kursus lancar dan intuitif. Saya tidak pernah menemui bug atau tidak dapat menemui sesuatu yang saya cari.

Akhirnya, awak boleh mengikuti kursus mengikut kadar anda sendiri. Di platform seperti edX, anda harus menunggu tempoh pendaftaran jika ada kursus tertentu yang ingin anda ikuti. Di Udemy, tidak ada tergesa-gesa atau tarikh akhir untuk menyelesaikan kursus ini, dan anda mempunyai akses seumur hidup ke sana.

Apa yang Saya Tidak Suka Mengenai Udemy

Saya menjelaskan sejak awal bahawa pasti ada beberapa masalah dengan platform ini. Ada tiga perkara besar yang saya tidak suka mengenai Udemy.

Perkara yang paling besar adalah sistem tinjauan yang mengelirukan.

Anda melihat kursus yang diberi nilai 4.8 daripada 5 dan secara munasabah berpendapat bahawa ia adalah kursus yang bagus. Kadang-kadang, dan kadang-kadang tidak.

Sebab untuk ini kembali kepada potongan harga yang sangat tinggi. Pencipta kursus sering menjual kursus mereka dengan harga 90% + atau bahkan memberikannya kepada pelajar awal (untuk kursus baru).

potongan udemy

Itu masalah. Kerana jika saya menulis ulasan untuk produk yang saya bayar $ 10, saya akan mempunyai jangkaan yang sangat berbeza daripada jika saya membayar $ 200 untuk produk tersebut.

Walaupun ulasan berguna untuk menyaring kursus yang jelas buruk, saya tidak selalu menganggapnya tepat ketika datang ke kursus yang diberi nilai tinggi.

Isu utama seterusnya datang dari fakta bahawa sesiapa sahaja boleh mengajar, yang membawa kepada banyak kursus berkualiti rendah. Sebilangan besar tenaga pengajar mempunyai niat yang baik, tetapi kerana mereka tidak selalu pakar dalam bidangnya, mereka mungkin mengajar topik dengan tidak tepat.

kursus udemy bertaraf rendah

Ini juga membawa kepada banyak perbezaan dalam kualiti video dan audio. Kadang-kadang hebat, lain-lain.

Akhirnya, setelah kursus mendapat beberapa ratus ulasan yang baik, ini akan tetap berada di puncak kategorinya. Banyak halaman kategori dipenuhi dengan kursus yang dibuat beberapa tahun yang lalu, dan sekurang-kurangnya sebahagiannya sudah usang.

Walaupun kursus dapat dikemas kini, kursus tidak selalu. Mereka mungkin layak mendapat penilaian lima bintang pada masa lalu, tetapi tidak lagi.

Adakah Udemy Akan Membantu Anda Dalam Kerjaya Anda?

Sekiranya anda berminat mengikuti kursus dalam talian untuk memajukan kerjaya anda, anda harus tahu bahawa Udemy tidak akan banyak membantu.

Anda mendapat sijil Udemy setelah tamat kursus, tetapi menurut pengalaman saya, mereka tidak terlalu berat dengan kebanyakan majikan.

sijil kursus udemy

Saya pasti tidak mahu memasukkannya ke dalam resume saya dalam kebanyakan kes. Tetapi anda boleh mengembangkan kemahiran dari kursus yang membolehkan anda melakukan tugas anda dengan lebih baik, yang boleh menyebabkan kenaikan atau kenaikan pangkat.

Saya tidak akan mengikuti kursus Udemy hanya untuk kemajuan kerjaya, tetapi tidak akan menyakitkan, dan mungkin hanya membantu.

Udemy berbanding Laman Kursus Dalam Talian Lain

Dua pesaing terbesar untuk Udemy adalah Coursera dan edX.

Pada pendapat saya, anda lebih baik menggunakan edX atau Coursera apabila anda ingin mempelajari kemahiran profesional.

Tetapi Udemy mempunyai katalog kursus yang jauh lebih besar, dan satu-satunya dari tiga yang menawarkan kursus berdasarkan hobi. Sekiranya terdapat kemahiran atau topik tertentu yang anda cuba pelajari dan anda tidak dapat menemuinya di dua laman kursus lain, Udemy adalah pertaruhan terbaik anda.

edX Udemy Coursera
Kursus yang diajar oleh Profesor universiti Sesiapa sahaja boleh membuat kursus Profesional dan profesor universiti
Harga kursus biasa Percuma untuk mendaftar (sijil dan peperiksaan berharga $ 50-99) Percuma- $ 200 Percuma untuk mendaftar (sijil pilihan berharga $ 29-99)
Bilangan kursus 2,600+ 100,000+ 2,700+

Adakah Udemy Bernilai?

Tidak seperti ulasan Udemy yang lain, saya tidak akan mengemukakan pendapat saya di platform ini.

Saya tidak akan pernah membeli kursus Udemy dengan harga penuh. Tetapi saya fikir apabila kursus berjalan dengan penjualan 90% + yang tidak masuk akal, mereka menawarkan banyak nilai untuk kos.

Untuk mengetahui tentang hobi, saya rasa Udemy sangat mengagumkan, tetapi untuk topik akademik atau profesional, saya lebih suka platform lain seperti edX dan Coursera. Anda mungkin menikmati ulasan perbandingan Fiverr Learn vs Udemy vs Coursera ini.

Dengan kata-kata itu, anda boleh mencuba kursus Udemy sendiri dan dapatkan jaminan wang jika tidak memenuhi jangkaan anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector