Google Domains vs GoDaddy – Pemenang Mengejutkan pada tahun 2020

GoDaddy adalah raja domain murah, tetapi apakah mereka paling sesuai untuk semua situasi? Google Domains dikendalikan oleh raja mesin pencari, tetapi apakah itu menjadikannya sesuai untuk pendaftaran domain? Kami berhasrat untuk mengetahui dengan membandingkan dua gergasi ini dengan pelbagai ciri, termasuk harga, privasi, kemampuan hosting web, dan banyak lagi.


GoDaddy Mempunyai Harga Permulaan Yang Hebat Tetapi Meningkatkan Bayaran Domain Anda

GoDaddy terkenal kerana menawarkan nama domain yang murah, terutamanya untuk alamat .com. Sekiranya anda mahukan alamat alternatif, seperti .xyz, anda mungkin juga mendapat tawaran hebat. Walau bagaimanapun, terdapat peringatan besar terhadap harga domain ini. Harga murah hanya untuk tahun pertama; selepas itu, harga anda mungkin meningkat secara mendadak. Anda boleh mengawal sebahagiannya dengan mendaftarkan domain anda selama 2+ tahun, tetapi setiap tahun selepas tahun awal akan ditagih dengan harga penuh. Klik di sini dan cari cara menyimpan di akaun GoDaddy anda. 

Domain Google tidak menawarkan domain murah, tetapi harga masih berpatutan. Juga, apabila tiba masanya untuk memperbaharui, anda tidak akan mengalami kejutan pelekat, kerana anda akan membayar sama untuk memperbaharui seperti yang anda lakukan untuk mendaftar.

Sekiranya anda mencari domain alternatif seperti pelaburan .pub, .restoran, atau bahkan., Bandingkan harga pembaharuan GoDaddy dengan Google Domains sebelum mendaftar. Walaupun tahun pertama anda mungkin lebih murah, Domain Google mungkin menawarkan harga yang lebih baik pada tahun kedua dan seterusnya.

Google Melindungi Privasi Anda – GoDaddy Memegangnya Ransom

Sekiranya anda baru menggunakan reka bentuk web, anda mungkin tidak tahu maklumat peribadi anda (nama, alamat, nombor telefon, dan alamat e-mel) tersedia untuk orang ramai melalui maklumat WHOIS laman web anda. Selalunya, maklumat ini dikumpulkan oleh pihak ketiga dan digunakan untuk menghantar spam melalui telefon atau e-mel.

Google Domains menawarkan perlindungan privasi semasa anda mendaftarkan domain. Maklumat anda diganti dengan penyedia pihak ketiga, melindungi identiti anda. GoDaddy menawarkan perkhidmatan yang serupa, tetapi mengenakan yuran tahunan untuknya.

Pelan asas “Perlindungan Privasi” GoDaddy menawarkan perkhidmatan yang sama seperti Google, tetapi ia dengan berkesan menggandakan yuran domain standard. Mereka juga menawarkan “Privasi & Rancangan Perlindungan Perniagaan ”yang mencegah luput domain tidak sengaja atau pemindahan berbahaya dan juga secara automatik melakukan imbasan malware biasa di domain anda.

Apa yang termasuk dalam Pelan Perlindungan Privasi GoDaddy

Google Meneruskan E-mel Anda – GoDaddy Menawarkan Perkhidmatan E-mel

Salah satu kelebihan memiliki domain anda sendiri ialah menetapkan alamat e-mel profesional. Domain Google dan GoDaddy membolehkan anda memberi kehadiran e-mel profesional, tetapi cara kerjanya sangat berbeza.

Dengan anda Domain Google Domains, anda boleh membuat hingga 100 alias e-mel yang akan dihantar ke alamat e-mel pilihan anda. Sebaliknya, GoDaddy menyediakan persediaan e-mel profesional yang sebenar, tetapi dengan bayaran.

GoDaddy menawarkan tiga rancangan e-mel, dengan rancangan terkecil mereka yang menawarkan penyimpanan e-mel 5 GB bersama dengan kemampuan untuk menyegerakkan e-mel, kalendar, dan kenalan di semua peranti anda. Bagi mereka yang mahukan rancangan e-mel yang terpisah daripada menggunakan Gmail atau e-mel peribadi mereka, ini adalah alternatif yang kukuh tetapi dikenakan bayaran bulanan.

GoDaddy Menawarkan Hosting Laman Web – Domain Google Memberi Rujukan

Google Domains menawarkan panel kawalan mudah yang membolehkan anda mengurus domain anda dan perkhidmatan yang berkaitan. Anda boleh mengawal DNS, pelayan nama laman web, tetapan e-mel, dan tetapan umum lain dari satu lokasi. Walau bagaimanapun, Google Domains tidak menawarkan hosting laman web. Mereka bekerjasama dengan beberapa pembangun laman web yang boleh anda gunakan untuk membuat laman web anda, tetapi itu mengharuskan anda mengkonfigurasi hosting dan Domain Google secara manual.

Panel Kawalan Domain Google

Bagi mereka yang baru dalam pembangunan laman web dan pengurusan domain, GoDaddy menjadikan semuanya lebih mudah. Semasa proses pendaftaran, anda boleh memilih percubaan percuma ke pembangun laman web GoCentral GoDaddy. Selepas itu, anda boleh mendaftar untuk mendapatkan perkhidmatan dan menggunakan GoDaddy sebagai penyedia hosting anda. Apabila anda melakukannya, domain anda akan ditambahkan dan diperbaharui secara automatik ke hosting anda, tanpa memerlukan konfigurasi lanjutan. Baca ulasan kami di GoCentral Website Builder GoDaddy.

Tidak kira sama ada anda menggunakan salah satu rakan Google Domain atau GoCentral, anda harus membayar untuk hosting. Bagi pemula, GoCentral akan menjadi kaedah termudah.

Domain Google Menawarkan Ragam Sokongan yang Lebih Luas daripada GoDaddy

Google Domains mengalahkan GoDaddy di arena sokongan. Sekiranya anda memerlukan pertolongan dengan masalah, anda mempunyai banyak pilihan untuk mendapatkan sokongan. Pertama, ada artikel bantuan yang luas yang merangkumi kebanyakan soalan mengenai Domain Google. Dan jika anda memerlukan bantuan tambahan, anda boleh menghubungi a ejen sokongan 24/7 melalui sembang langsung atau e-mel. Anda juga boleh meminta agar juruteknik menghubungi anda semula.

Saluran Sokongan Pelanggan Google Domains

GoDaddy juga menawarkan banyak pilihan sokongan kepada anda, tetapi semuanya bukan 24/7. Anda boleh mencari dokumentasi bantuan mereka untuk mendapatkan jawapan, menghubungi mereka melalui sembang langsung, atau anda boleh menghubungi mereka. Mereka mempunyai talian sokongan di lebih dari 50 negara, dan kebanyakannya mempunyai sokongan 24/7. Sembang langsung mereka hanya tersedia pada hari bekerja dari jam 5 pagi hingga 18:00 waktu Pasifik A.S..

Domain Google Hebat untuk Pendaftaran Domain – GoDaddy Lebih Baik Untuk Pemula

Keputusan sama ada untuk menggunakan Google Domains atau GoDaddy bergantung kepada keperluan dan tahap pengalaman umum anda. Berikut adalah perbandingan langsung dari kepala ke kepala:

Domain Google GoDaddy
Harga Harga yang berpatutan dan tidak ada kenaikan harga semasa pembaharuan Domain .com yang murah, tetapi kenaikan harga yang ketara semasa pembaharuan
Privasi Menyediakan pelindung WHOIS sebagai sebahagian daripada perkhidmatan pendaftaran domain Anda mesti membayar yuran untuk perkhidmatan privasi
E-mel 100 alias e-mel yang menunjukkan e-mel peribadi atau pihak ketiga anda Pelan e-mel berbayar dengan alamat e-mel profesional dan storan 5 GB atau lebih
Hosting Laman Web Tidak menawarkan hosting laman web; menawarkan perkhidmatan rakan kongsi kepada anda Menyediakan hosting dengan percubaan percuma GoCentral semasa pendaftaran
Sokongan Sembang langsung, e-mel, atau panggilan balik 24/7 Sokongan telefon 24/7, dan sembang langsung pada hari kerja dari jam 5 pagi hingga 6 petang PT

Untuk siapa Domain Google bagus? Sangat sesuai bagi mereka yang mencari pendaftaran domain asas dan mempunyai kemahiran yang diperlukan untuk menghubungkan domain mereka ke hosting mereka. Domain Google juga merupakan pilihan yang baik bagi mereka yang mencari harga yang tidak masuk akal di domain mereka dan tidak ingin membayar tambahan untuk perkhidmatan mudah seperti privasi.

Siapa GoDaddy yang baik untuk? GoDaddy sangat sesuai untuk pemula dan mereka yang mencari kedai sehenti untuk hosting domain dan laman web mereka. Ia juga bagus bagi mereka yang ingin menjimatkan sedikit wang pada hosting laman web awal mereka. Sebagai contoh, jika anda memulakan kedai web dan ingin melihat bagaimana keadaan selama setahun, beli domain murah oleh GoDaddy dan kurangkan perbelanjaan permulaan anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan hosting GoDaddy, baca ulasan pakar kami.

Dan apa sahaja yang anda lakukan, pastikan anda meluangkan masa untuk mencari angka dan membandingkan antara dua perkhidmatan untuk melihat mana yang lebih sesuai dengan anda dari segi harga dan perkhidmatan yang ditawarkan. Memilih penyedia yang betul akan menjimatkan masa dan wang anda pada perkhidmatan domain anda sekarang dan untuk masa yang akan datang.

Ada idea untuk artikel blog? Hantarkan idea di sini: [email protected]

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector