Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy

GoDaddy memerlukan sedikit pengenalan jika anda mengetahui apa-apa mengenai industri hosting atau pendaftaran domain. Walaupun kadang-kadang kontroversial, reputasi GoDaddy yang terkenal (banyak) dibina berdasarkan pada menjadikan perkhidmatan web hosting berpatutan dan dapat diakses oleh semua orang.


Sebahagian daripada ini melibatkan menjadikan hosting semudah mungkine. Ini bermaksud menyediakan ciri-ciri berkualiti yang mencukupi sambil menjadikan antara muka mudah digunakan oleh pemula.

Menyambungkan domain dan memasang WordPress adalah salah satu perkara pertama yang hampir semua orang harus lakukan semasa menyiapkan laman web mereka. Untuk mengetahui sama ada GoDaddy mencapai bidang aksesibilitas, saya telah mendokumentasikan keseluruhan proses – termasuk menyiapkan CDN.

Dalam artikel ini, anda akan mendapat idea yang baik tentang bagaimana pengalaman hosting GoDaddy. Namun, kerana masih banyak yang perlu dipertimbangkan ketika memilih hos, saya mendorong anda untuk baca ulasan GoDaddy penuh saya.

Memasang WordPress

GoDaddy tidak membuang masa. Sebaik sahaja anda membeli rancangan hosting, perkara pertama yang akan anda diminta adalah membuat laman web:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image1

Anda harus memilih sama ada anda ingin membina laman web baru atau memindahkan laman web yang ada. Anda juga dapat memilih pusat data pilihan anda. Terakhir, di sini anda harus menetapkan nama pengguna dan kata laluan yang akan anda gunakan untuk log masuk ke akaun pentadbir WordPress anda:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image2

Selepas ini, anda harus menunggu sementara GoDaddy membuat laman web WordPress yang baru. Tidak boleh mengambil masa lebih dari lima minit:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image3

Begitulah cepat dan mudahnya membuat laman web GoDaddy WordPress pertama anda. Saya telah mengkaji sejumlah besar hos, dan sejauh ini adalah salah satu platform terpantas dan paling intuitif hingga ke tahap ini.

Walau bagaimanapun, ia belum berakhir di jalan raya. Anda kemudian perlu menyiapkan pemasangan dan laman web WordPress anda dengan mengikuti butang ke WP Admin:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image4

Ini akan memasukkan anda ke akaun pentadbir WordPress anda secara automatik dan mengaktifkan GoDaddy’s Started Quickly with wizard WordPress:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image5

Pada langkah seterusnya, anda akan memberikan lebih banyak maklumat di laman web anda dengan mengisi jenis, industri, nama dan slogan. Anda boleh mengubah tetapan ini kemudian, jadi anda boleh meninggalkan lalai jika anda tergesa-gesa:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image6

Kemudian, anda boleh memberikan butiran hubungan syarikat (atau peribadi anda sendiri) supaya pengunjung laman web anda dapat berhubung dengan anda, walaupun melalui media sosial:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image7

Akhirnya, anda boleh memilih tema dari salah satu daripada beberapa yang disediakan secara percuma oleh GoDaddy:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image8

Ini akan membawa anda ke bahagian di mana anda akan diminta untuk membuat beberapa perubahan kecil tetapi penting pada laman web anda, seperti memilih gambar tajuk dan mengesahkan templat anda. Antaramuka ini sangat mirip dengan WordPress Customizer lalai tetapi dipermudahkan, jadi ia mesti mudah digunakan sama ada anda mempunyai pengalaman dengannya atau tidak.

Sekali lagi, jika anda tidak mahu melakukan ini dengan segera, anda boleh keluar dengan mengklik butang X di sudut kiri atas. Jika tidak, jika anda berpuas hati dengan perubahan anda, anda boleh mengklik Pilih untuk mengesahkannya:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image9

Itu sahaja untuk menyiapkan laman web WordPress anda. Anda sekarang akan dibawa ke penyesuai WordPress, di mana anda boleh mula membuat perubahan pada laman web anda. Sebagai alternatif, anda boleh keluar dari penyesuai untuk pergi ke papan pemuka WordPress anda:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image10

GoDaddy juga akan menghantar e-mel kepada anda dengan kelayakan WordPress, URL, dan sebagainya, jadi pastikan anda menyimpan maklumat ini dengan selamat:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image11

Menghubungkan Domain

Sekiranya anda membuat laman web baru, langkah berikutnya yang harus Anda ambil adalah menambahkan domain khusus Anda. Pilihan ini akan dipaparkan dengan jelas di beberapa tempat setelah anda membuat laman web WordPress anda, seperti di papan pemuka pengurusan laman web anda (seperti yang anda lihat di bawah) dan papan pemuka WordPress sebenar anda.

Inilah rupa papan pemuka pengurusan laman web anda yang ringkas dan mudah:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image12

Dengan mengikuti pautan Tambahkan domain khusus, anda boleh mencari domain baru untuk mendaftar atau menambahkan domain GoDaddy yang ada yang Anda miliki. Sekiranya anda menggunakan laluan sebelumnya, anda akan diminta untuk membeli privasi domain (ia tidak akan dicentang secara lalai), dan GoDaddy akan secara automatik menetapkannya sebagai domain laman web WordPress anda:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image13

Nasib baik, saya sudah memilikinya, jadi saya hanya menambahkannya dengan memilihnya dari menu lungsur.

Sekiranya anda mempunyai domain yang didaftarkan di tempat lain, GoDaddy cukup pandai mengurus sebahagian besar pekerjaan untuk anda. Yang perlu anda lakukan ialah menukar pelayan nama untuk domain anda di pendaftar tempat anda membelinya. Kemudian, anda hanya boleh mengubah domain lalai laman web anda di papan pemuka WordPress yang diuruskan anda.

Menyiapkan CDN

Untuk membeli CDN dari GoDaddy, anda perlu menambahkan pek keselamatan laman web. Anda boleh melakukannya dari papan pemuka laman web anda dengan mengklik Tetapan:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image14

Ini akan membawa anda ke papan pemuka tetapan WordPress Terkelola di mana anda akan melihat kotak untuk Keselamatan Laman Web di bahagian bawah halaman. Klik Pembelian untuk meneruskan:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image15

Ini membawa saya ke skrin di mana saya boleh memilih produk saya. Perhatikan bahawa rancangan Deluxe dan Ultimate adalah rancangan yang memberikan peningkatan prestasi CDN:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image16

Pada skrin seterusnya, saya harus waspada, seperti GoDaddy secara automatik memilih tempoh pengebilan dua tahun secara lalait. Terdapat banyak pilihan istilah penagihan lain yang boleh anda pilih dari senarai juntai bawah. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya harga dipaparkan secara telus di atas butang Selesaikan Pembelian:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image17

Akhirnya, anda akan diberikan resit dan pengesahan pembelian anda. Cepat dan tidak menyakitkan seperti biasa. Sama seperti itu, anda kini mempunyai rangkaian keselamatan laman web lengkap dan juga CDN:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image18

Anda juga akan menerima ledakan tiga e-mel yang mengesahkan pembelian anda dan bahawa pek keselamatan laman web kini aktif di laman web anda:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image19

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image20

Dalam kes saya, rancangan asal saya tidak termasuk sandaran, tetapi ini diberikan bersama pek:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image21

Sekiranya anda kembali ke papan pemuka, anda akan melihat pilihan untuk menetapkan keselamatan laman web anda. Keistimewaan suite keselamatan GoDaddy adalah bahawa ia akan berfungsi untuk mana-mana laman web di mana-mana domain – bukan hanya yang dihoskan oleh GoDaddy. Untuk mengaktifkannya, anda hanya perlu menambahkan domain:

Cara Menghubungkan Domain dan Memasang WordPress di GoDaddy-image22

Itu sahaja. Sekali lagi, anda dapat melihat betapa senangnya penggunaan GoDaddy. Pembelian alat tambah atau ciri lain juga cepat dan mudah. Sebagai contoh, anda boleh membeli dan menambahkan fungsi Office 365 ke laman web anda dalam beberapa minit.

Pengalaman Pengguna yang cekap dan tidak mengancam

Saya boleh mengatakannya dengan jujur Saya tidak ingat hos yang membuat aspek hosting anda semudah yang dilakukan oleh GoDaddy. Dalam beberapa cara, sangat mudah sehingga saya sukar mempercayainya, dan saya sebenarnya harus memeriksa dokumentasi untuk memastikan saya berada di landasan yang betul.

Tidak ada masalah dengan DNS anda atau jenis pengetahuan teknikal lain yang diperlukan. GoDaddy juga menunjukkan dengan jelas pilihan apa yang terbuka kepada anda atau apa yang harus anda lakukan seterusnya dengan amaran atau arahan di papan pemuka anda.

Akan sukar untuk mengesyorkan tuan rumah yang lebih sederhana daripada GoDaddy, tetapi iPage semakin hampir sebagai pilihan yang lebih murah dengan penampilan dan nuansa yang berbeza.

Untuk mengetahui sama ada yang lain yang ditawarkan oleh GoDaddy sesuai dengan standardnya yang tinggi dalam hal ini, lihat ulasan GoDaddy mendalam saya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector