Cara Menggunakan Titik Kesakitan Pelanggan dalam Pemasaran E-mel

Projek pemasaran e-mel yang berkesan memerlukan pesanan tepat yang menarik perhatian khalayak anda. Terdapat sedikit ruang untuk kesilapan. Jangkauan perhatian digital adalah pendek. Sekiranya anda tidak menarik perhatian seseorang dari awal dan tidak pernah melepaskannya, mesej anda tidak akan didengar. Sekejap tidak berminat berisiko kehilangan pembaca anda.


Rasa sakit membantu pemasaran e-mel anda kerana mereka memaksa anda untuk membincangkan perkara yang penting bagi khalayak anda. Anda menggunakannya sebagai peta jalan untuk membuat kandungan yang akan berguna pembaca pada setiap peringkat corong penjualan anda.

Titik Sakit Merupakan Panduan Yang Tidak Berharga Untuk Menangani Apa Nilai Penonton Anda

Kesakitan adalah keperluan penonton anda. Secara lanjutan, mereka memberi anda gambaran mengenai nilai yang dicari oleh khalayak anda. Gunakan titik sakit sebagai panduan untuk membuat salinan e-mel yang menjelaskan kepada khalayak anda bagaimana produk atau perkhidmatan anda akan memberikan nilai yang memenuhi keperluan mereka.

Penyelidikan dari Harvard menunjukkan bahawa secara lebih spesifik anda menyatakan nilai yang ditawarkan perniagaan anda kepada khalayak anda, semakin berkesan pesanan anda untuk meyakinkan pelanggan untuk melakukan pembelian.

Amalan terbaik adalah membuat e-mel menggunakan format kandungan tertentu yang diketahui dapat membuat kandungan yang menjawab soalan bernilai. Berikut adalah beberapa contoh:

  • Perbandingan produk. Pecahkan kekuatan dan kelemahan relatif produk anda berbanding pesaingnya untuk menghilangkan masalah kesakitan tertentu.
  • Senarai produk “terbaik”. Tinjau pilihan khalayak anda untuk memenuhi keperluan mereka, disajikan dengan cara yang menunjukkan mengapa produk atau perkhidmatan anda menawarkan nilai terbanyak.
  • Pecahan harga. Tunjukkan perincian nilai berbanding harga antara produk atau perkhidmatan anda dan pesaing utama anda di pasaran untuk mengurangkan masalah pendengar anda.

Titik Sakit Membantu Anda Menyegmentasikan Senarai Kenalan Anda dan Menyampaikan Kandungan yang Berkaitan

Keperluan petunjuk anda berubah ketika mereka bergerak melalui corong penjualan anda, dan e-mel yang berkesan akan memaparkan titik-titik kesakitan ini ke arah perjalanan pelanggan anda. Ini membolehkan anda membuat salinan yang sangat relevan yang mendorong tindakan setiap langkah.

Matlamat anda adalah untuk menjawab soalan yang dibeli oleh pembeli anda di setiap langkah perjalanan mereka. Sebaik sahaja anda mengetahui soalan yang diajukan, anda boleh meletakkannya ke tahap corong penjualan anda, dan mula membuat e-mel untuk menangani setiap peringkat.

Untuk melengkapkan ini, anda mesti memikirkan kandungan e-mel anda dengan cara yang sama seperti yang anda fikirkan tentang isi kandungan lain yang anda tulis. Amalan terbaik yang baik di sini adalah bermula dengan melakukan penyelidikan kata kunci untuk melihat topik yang dirasakan pelanggan anda paling relevan dengan titik kesakitan mereka. Amalan terbaik kedua adalah melangkah selangkah lebih jauh dan bukan sahaja mencari kata kunci topikal individu, tetapi juga mencari kata kunci ekor panjang yang menunjukkan bagaimana pelanggan anda menunjukkan rasa sakit ketika mereka mencari jawapan.

Cara Menggunakan Titik Kesakitan Pelanggan dalam Pemasaran E-mel

Kajian kes yang hebat adalah dari blog pemasaran digital yang sangat berwibawa “Grow and Convert.” Mereka menunjukkan bagaimana pemaju aplikasi ThinkApps dapat memfokuskan pada kata kunci ekor panjang yang menunjukkan apa yang ingin dibuat oleh khalayak mereka untuk membina kandungan yang menjawab soalan tersebut.

Kerana ThinkApps membina aplikasi untuk permulaan, mereka mencari aplikasi paling popular yang ingin ditiru. Pencarian untuk jenis ini menunjukkan bahawa pencari mempunyai idea tentang apa yang ingin mereka bina tetapi masih tidak mencari perincian pengaturcaraan tertentu. Oleh itu, mereka tahu titik kesakitan adalah mencari fakta di mana harus bermula dengan mengembangkan aplikasi seperti itu – jenis kandungan yang tepat yang sesuai untuk petunjuk corong teratas.

Cara Menggunakan Titik Kesakitan Pelanggan dalam Pemasaran E-mel

Setelah anda mengetahui mesej apa yang relevan dengan pelbagai peringkat saluran paip anda, anda kemudian boleh menggunakan fungsi segmentasi khalayak dalam perkhidmatan e-mel seperti MailChimp untuk membuat senarai mengikut peringkat saluran paip dan memberikan kandungan yang anda tahu akan bergema dengannya. Untuk mengetahui caranya, lihat ulasan pakar MailChimp kami.

Titik Sakit Tidak Boleh Diabaikan Kerana Masa Depan Pengalaman Pelanggan Anda

Seperti yang dilihat di atas, titik kesakitan membolehkan anda memahami apa yang pelanggan anda mahukan dan menyampaikannya kepada mereka melalui e-mel. Tetapi ada faedah lain yang diberikan dengan memperhatikan titik-titik kesakitan yang dialami pelanggan sepanjang perjalanan mereka: pembaharuan berterusan pengalaman pelanggan.

Penyelidikan dari firma perunding perniagaan terkemuka McKinsey menunjukkan bahawa perasaan pelanggan mengenai perjalanan holistiknya melalui saluran paip anda jauh lebih penting daripada titik sentuh individu mana pun.

Tumpuan pada titik sentuh seperti lawatan ke laman web atau panggilan penjualan tidak menggambarkan realiti bagaimana pelanggan berinteraksi dengan anda. Amalan terbaik adalah dengan sentiasa memperbaharui pengalaman pelanggan yang anda tawarkan, dan tidak ada cara yang lebih jelas dan lebih mudah untuk anda lakukan daripada terus bertanya kepada pelanggan anda apa masalah yang mereka alami pada setiap tahap perjalanan mereka.

Menggunakan teknik tidak langsung seperti kata kunci penyelidikan yang dijelaskan di atas adalah berkesan, tetapi anda juga boleh mengambil pendekatan yang lebih langsung dan hanya meminta petunjuk untuk memberitahu anda mengenai masalah kesakitan mereka di muka. Salah satu teknik yang baik adalah bertanya bila mereka melanggan senarai e-mel anda. Sekiranya anda sudah mempunyai senarai yang besar, hantarkan e-mel dengan tinjauan yang menanyakan masalah semasa yang perlu diselesaikan.

Membangunkan pemahaman yang lebih baik mengenai titik-titik kesakitan membolehkan anda merekayasa balik bagaimana persaingan anda mengatasinya, dan kemudian melakukannya dengan lebih baik. Seperti yang ditunjukkan oleh McKinsey dalam laporannya, amalan terbaik adalah menggunakan titik sakit sebagai titik rujukan untuk melihat apa yang sedang dilakukan di tempat anda, dan kemudian mengganggu pendekatan inovatif untuk keperluan pelanggan anda yang tidak terpenuhi.

Titik Kesakitan Adalah Permulaan Pemasaran E-mel yang Berkesan

Memberi nilai adalah misi utama bagi setiap kempen pemasaran e-mel yang baik. Titik sakit adalah cara yang baik untuk membimbing anda dalam usaha anda, tetapi juga penting untuk diingat bahawa mereka hanya satu alat dalam kotak alat yang penuh dengan teknik.

Perkhidmatan pemasaran e-mel terbaik menawarkan kefungsian yang melengkapkan penyelidikan anda dengan memberi anda kaedah berkesan untuk menyampaikan mesej anda. Sebagai contoh, GetResponse menyediakan 500+ templat e-mel yang telah dirancang sebelumnya dan 1,000+ gambar untuk membantu anda memformat salinan dan reka bentuk e-mel anda. Lihat ulasan pakar kami untuk mengetahui semua ciri GetResponse yang tersedia untuk membantu anda mengatasi masalah pemasaran e-mel anda sendiri.

Dan semasa anda menyampaikan mesej anda, pastikan untuk mengikuti amalan terbaik untuk memberi berat empirikal kepada penyelidikan mengenai kesakitan anda. Penyelesaian pemasaran e-mel yang menyeluruh seperti MailJet mempunyai ciri analisis yang akan menunjukkan kepada anda data mengenai kadar terbuka dan kadar klik-tayang yang anda perlukan untuk mengesahkan metodologi anda. Lihat ulasan pakar MailJet kami dan mulailah menghapuskan bukan sahaja masalah sakit pelanggan anda, tetapi juga pendapat anda sendiri!

Sumber

http: //www.getspokal.com/how-to-create-content-based-on-your-customers-pain-points/
https: //hbr.org/1998/11/perusahaan-pemasaran-memahami-apa- pelanggan-nilai
https: //growandconvert.com/content-marketing/seo-content-conversions/? utm_campaign = Penyerahan&utm_medium = Komuniti&utm_source = GrowthHackers.com
https: //www.mckinsey.com/business-functions/marketing-and-sales/our-insights/linking-the-customer-experience-to-value

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector