Cara Mengemukakan Peta Laman Anda ke Google untuk Hasil SEO yang Lebih Baik

Dengan terlalu banyak laman web di internet, perjuangan untuk melihat lebih sukar daripada sebelumnya. Walaupun menggunakan SEO sederhana ke kandungan dalam talian anda mungkin sudah cukup lama, hari ini jauh lebih kompleks. Pemilik laman web harus mengenal pasti elemen tambahan yang dapat memberi mereka kelebihan dan peningkatan kedudukan.


Salah satu faktor penting ini ialah membuat peta laman dan menyerahkannya ke Google. Sekiranya laman web anda baru, maka langkah ini sepertinya merupakan cabaran yang besar. Pada hakikatnya, menambahkan peta laman adalah salah satu pilihan termudah untuk meningkatkan SEO laman web anda.

Apa itu Peta Laman?

Peta laman adalah representasi berkod susun atur dan kandungan laman web anda. Mereka digunakan untuk menunjukkan halaman penting di laman web anda dan menunjukkan bagaimana mereka saling berkaitan. Peta laman direka untuk membantu pelawat (baik manusia dan digital) mencari jalan dengan mudah di sekitar kandungan anda. Dengan menetapkan tujuan setiap halaman, dan hubungan antara mereka, anda dapat membuat senarai hierarki yang memetakan domain anda sepenuhnya.

Tanpa peta laman, dua perkara akan berlaku. Pertama, kemudahan di mana Google dapat merayapi laman web anda akan berkurang, yang boleh mengakibatkan kedudukan yang buruk atau tidak betul, atau lebih buruk lagi, laman web anda tidak disenaraikan sama sekali. Kedua, ini mengurangkan pengalaman pengguna, yang bermaksud bahawa pengunjung mungkin merasa sukar untuk dilayari laman web anda dan tidak dapat mencari kandungan yang mereka cari.

Cara Mengemukakan Peta Laman Anda ke Google untuk Hasil SEO yang Lebih Baik

Peta Laman HTML XML Versus

Terdapat dua jenis peta laman. Yang pertama, XML, sudah ada lebih lama dan digunakan terutamanya oleh pemilik laman web untuk memberitahu mesin carian mengenai susun atur laman web mereka. Ini adalah perkara pertama yang dicari oleh Google ketika merayapi laman web anda, kerana ia memberikan maklumat penting dengan serta-merta, seperti pelbagai URL di laman web, bagaimana mereka saling terhubung, dan ketika terakhir dikemas kini. Anda boleh memberi amaran kepada enjin carian ke lokasi fail dengan meletakkan arahan dalam fail robots.txt anda. Walau bagaimanapun, anda juga boleh memuat naik peta laman anda terus ke Google atau mesin carian lain, melalui konsol khusus mereka.  

Peta laman HTML, sebagai alternatif, terdapat terutamanya bagi individu yang mengunjungi laman web anda. Ini membolehkan pengguna melihat dan menavigasi dengan cepat antara semua halaman yang anda ada. Contohnya, jika mereka mencari lebih banyak maklumat mengenai “Pasukan Kami”, mereka akan dapat menemukan lokasinya dengan cepat tanpa perlu melihat setiap halaman laman web anda. Ini juga membantu SEO dan peringkat kerana meningkatkan keseluruhan pengalaman pengguna.

Membuat Peta Laman

Sekiranya anda seorang pengekod yang mahir atau mempunyai pasukan teknikal, mungkin membuat peta laman XML yang dapat dihantar ke Google dan mesin carian lain. Sebilangan besar pilihan CMS yang popular (seperti WordPress atau Drupal) akan mempunyai plugin yang tersedia khusus untuk tujuan ini. Terdapat juga sejumlah aplikasi penjana yang dapat membuat pemetaan automatik laman web anda.

Pilihan yang popular termasuk:

 • PowerMapper
 • Pelan Slick
 • Mapper DYNO
 • Katak Menjerit

Cara Mengemukakan Peta Laman Anda

Setelah membuat peta laman, langkah seterusnya adalah menyerahkannya untuk disemak dan diluluskan. Hanya peta laman XML yang akan diterima (tidak ada HTML), jadi pastikan anda menggunakan protokol yang betul. Ini penting untuk SEO yang baik, kerana memberi perayap Google akses langsung ke kandungan dan pemetaan domain anda. Ikuti langkah-langkah ini untuk menghantar peta laman web anda ke Google dengan cepat.

 1. Lawati Google Search Console. Sebelum menghantar peta laman, anda mesti mengesahkan domain dengan Google melalui Google Search Console. Setelah disahkan, kembali ke laman utama konsol untuk menghantar peta laman. Anda perlu memilih domain yang ingin anda kirimkan peta. Sekiranya ini adalah laman web pertama anda, hanya ada satu pilihan yang tersenarai di laman utama.
 2. Buka Tab Peta Laman. Seterusnya, menuju ke bar sisi di sebelah kiri halaman. Pergi ke bahagian ‘merangkak’ dan klik anak panah di sebelahnya, untuk membuka item sub-menu dalam kategori tersebut. Pilih ‘peta laman’.
 3. Tambah Peta Laman. Setelah dimuat, anda akan melihat halaman kosong utama, dengan butang di sudut atas untuk ‘TAMBAHKAN / UJIAN SITEMAP.’ Klik ini, dan kotak pop timbul akan muncul. Dalam kotak ini, taipkan ‘sitemap.xml.’
 4. Periksa Kesalahan. Klik ‘Uji’, dan setelah proses ini selesai, tekan ‘Buka Hasil Ujian’ untuk mencari dan memperbaiki sebarang kesalahan.
 5. Hantar. Setelah anda menekan butang ‘Kirim’, prosesnya selesai! Google kini menyedari peta laman web anda dan dapat merangkaknya dengan mudah. Harap maklum bahawa mungkin diperlukan empat hari hingga empat minggu untuk mengindeks laman web anda. Anda boleh menyemak hasilnya dengan membuka ‘Peta Situs Peta’ di Search Console.

Penyelesaian Masalah

Sekiranya anda mengikuti langkah-langkah di atas, tetapi masih tidak melihat hasilnya, maka periksa faktor-faktor ini untuk menghapus kemungkinan kesalahan.

 • Pastikan anda telah menggunakan URL yang tepat; periksa http / https, www, dan sebarang kemungkinan masalah ejaan
 • Elakkan kesalahan pemampatan dengan menggunakan alat yang bereputasi baik, seperti GZIP
 • Sekiranya anda menghantar peta laman, periksa tab ‘oleh saya’ di konsol carian; jika orang lain memuat naiknya, cuba bahagian ‘semua’
 • Pastikan saiz fail peta laman tidak melebihi had 50MB – jika ya, pecahkan menjadi dokumen yang lebih kecil
 • Cari tarikh, tag dan URL yang tidak betul – sebarang kesalahan mesti disorot dalam laporan

Seperti yang anda lihat, memuat naik peta laman anda ke Google adalah proses yang sangat mudah – tetapi mengapa kita perlu mengambil langkah ini sama sekali?

Kelebihan SEO Mengemukakan Peta Laman Anda

Cara Mengemukakan Peta Laman Anda ke Google untuk Hasil SEO yang Lebih Baik

SEO adalah bahagian penting dalam kejayaan laman web mana pun. Mengirimkan peta laman anda mudah, dan ini dapat menguntungkan usaha pemasaran anda dengan pelbagai cara.

Maklumat Suapan terus ke Google. Algoritma Google canggih, tetapi jauh dari sempurna. Halaman boleh kehilangan penglihatan jika diindeks dengan tidak betul dan sukar bagi perayap mesin carian untuk mencarinya. Menyerahkan peta laman anda akan menghilangkan ketidakpastian ini, kerana memberikan Google akses langsung ke laman web anda dan arahan untuk menavigasinya. Ini membolehkan perayap menjadi lebih tepat dan tidak mengabaikan halaman utama.

Menambah Bilangan Halaman yang Dirangkak. Proses memuat naik peta laman bukan sahaja akan meningkatkan kualiti kedudukan laman web anda, tetapi juga kuantiti. Oleh kerana pemilik laman web dapat membuat hierarki halaman dan menunjukkan kesalinghubungan laman web, laman web ini akan memimpin perayap Google melalui lebih banyak halaman. Selain itu, dengan memberikan akses langsung ke Google, lebih banyak halaman akan dijelajahi dan diindeks.

Kata Kunci Sasaran Berkesan. Peta laman anda adalah alat yang sesuai untuk meningkatkan kecekapan untuk penyasaran kata kunci. Daripada mengisi kandungan anda dengan kata kunci, anda boleh membuat metadata, keterangan, dan tag untuk setiap pautan. Cache tersembunyi ini sangat sesuai untuk menargetkan kata-kata pilihan anda dengan cara yang lebih lancar – sambil mengekalkan keterbacaan untuk khalayak anda. Perayap Google akan mengambil maklumat dari dalam peta laman anda dan meningkatkan kedudukan anda untuk kata kunci tersebut.

Elakkan Pengawasan Lebih Masa. Terdapat berbilion laman web yang mesti diperiksa oleh Google, dengan jumlah ini meningkat setiap hari. Kapasiti yang besar ini bermaksud bahawa beberapa laman web tidak dapat dilihat, atau perlu bekerja lebih lama untuk mendapat perhatian. Gagal mengejar mata Google adalah kebimbangan sebenar dalam industri ini. Kerana memuat naik peta laman anda akan mendorong anda ke arah barisan antrian, tidak ada alasan untuk tidak mengambil langkah ini!

Berlaku di Semua Mesin Pencari. Sebilangan besar perbualan SEO berkisar di Google, tetapi ada enjin carian lain yang semuanya memegang calon pelanggan. Peta laman yang mahir dapat dibaca dan dikenali oleh semua penyedia carian, termasuk Bing dan Yahoo – yang seterusnya akan meningkatkan keterlihatan anda di seluruh web secara keseluruhan.

Tingkatkan Kejayaan SEO Anda pada tahun 2018

Cara Mengemukakan Peta Laman Anda ke Google untuk Hasil SEO yang Lebih Baik

Menjamin kejayaan di laman web anda memerlukan perhatian terhadap pelbagai faktor. SEO adalah elemen penting dalam hal penglihatan, dan peta laman web anda adalah bahagian penting dari itu. Kedudukan di halaman pertama Google akan meningkatkan lalu lintas anda dengan ketara, jadi lebih bijak untuk melabur usaha.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector