Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda

Jimdo adalah cara yang senang dan mesra pemula untuk mendapatkan laman web anda sendiri dalam talian. Anda juga boleh menggunakannya untuk membina kedai dalam talian anda sendiri.


Dalam panduan langkah demi langkah ini, anda akan melihat dengan tepat apa yang diperlukan untuk membina sebuah kedai dengan Jimdo. Kami akan membuat kedai Jimdo, membuat halaman produk, dan mengumpulkan semuanya untuk mula menjual.

Sekiranya anda ingin mengetahui apa lagi yang ditawarkan oleh Jimdo, lihat ulasan Jimdo mendalam saya.

Satu Perkataan mengenai Harga dan Ciri E-dagang Jimdo

Walaupun anda memerlukan rancangan Perniagaan atau lebih tinggi untuk mendapatkan fungsi e-dagang penuh di Jimdo, anda boleh menggunakan rancangan Pro atau bahkan Percuma untuk menguji banyak ciri e-dagang dan menjual sejumlah produk dengan PayPal (5 produk di pelan Percuma, 15 Pro).

Rancangan Perniagaan memberi anda ciri yang lebih maju, seperti kod diskaun, penghantaran berdasarkan berat atau tag, halaman pengesahan pesanan khusus, dan menetapkan harga penjualan. Tidak ada bayaran transaksi dan anda boleh menetapkan kos penghantaran anda.

Pembangun Dolphin Jimdo mempunyai rancangan harga tersendiri. Pelan Dolphin E-commerce hampir sama dengan Perniagaan, tetapi tidak dilengkapi dengan lebar jalur dan storan yang tidak terhad.

Sekiranya anda hanya memerlukan kedai yang sangat asas dan anda tidak dapat menggunakan PayPal, maka anda sebenarnya boleh mendirikan kedai dengan Jimdo Free atau Pro.

Oleh kerana saya ingin memeriksa beberapa ciri canggih itu, saya mendaftar untuk rancangan Perniagaan.

Apa yang ditawarkan oleh Jimdo E-commerce (atau Tidak)?

Jimdo tidak mengenakan sebarang bayaran transaksi, tidak kira rancangan mana yang anda pilih. (Perlu diingat bahawa anda masih perlu membayar yuran pemprosesan gerbang pembayaran anda.)

Malangnya, Jimdo tidak membenarkan anda menjual di saluran lain seperti Ebay, Amazon atau media sosial.

Jimdo tidak menyokong produk digital secara langsung, tetapi ada jalan penyelesaian yang boleh anda gunakan. Anda boleh membuat halaman produk biasa dan halaman tersembunyi, dilindungi kata laluan dengan elemen yang boleh dimuat turun.

Sekiranya seseorang membelinya, penjualan tidak akan melalui inventori, keranjang belanja, atau pengurusan pesanan kedai anda. Anda perlu menghantar pautan ke halaman dan kata laluan secara manual melalui e-mel kepada pelanggan anda.

Ciri lain yang tiada ialah kategori produk. Anda boleh membuat halaman berasingan untuk setiap kategori produk, tetapi itu tidak akan sangat membantu anda jika anda ingin menggunakan kategori untuk mengatur kedai anda.

Cara Menyiapkan Kedai Jimdo Anda Langkah demi Langkah

Walaupun pada awalnya tidak jelas bagaimana cara menambah produk, mudah setelah anda mengetahui caranya. Dengan Jimdo Creator, anda membuat produk seperti elemen lain di halaman anda.

Arahkan tetikus anda di sekitar kawasan di mana anda ingin menambahkan produk, dan klik ‘Tambah Elemen’:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image1

Kemudian, klik pada ‘Item Store’:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image2

Itu akan membuka panel elemen produk di mana anda boleh mengisi semua butiran untuk produk anda. Di sini, anda boleh memuat naik beberapa gambar, menambah pilihan produk, dan menetapkan variasi produk.

Terdapat juga bidang untuk keterangan produk, berat, kuantiti, dan beberapa pilihan penghantaran asas. Walau bagaimanapun, seperti kedai yang lain, fungsi ini tidak selalu berjalan cukup dalam.

Satu kelemahan yang cukup besar ialah anda tidak dapat menggunakan gambar dalam kombinasi dengan variasi produk. Contohnya, jika anda mempunyai t-shirt dengan gambar untuk variasi hijau atau kuning, tidak ada cara untuk membuat pemilihan gambar kuning secara automatik menambah t-shirt kuning ke troli.

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image3

Anda harus menyesuaikan beberapa maklumat, seperti waktu penghantaran, ketersediaan, dan mata wang, di bahagian belakang kedai anda.

Anda boleh menggunakan variasi untuk membuat tawaran istimewa, seperti penjualan dua-untuk-satu-harga-satu.

Berikut adalah contoh bagaimana saya menyediakan diskaun untuk membeli dua item. Saya membuat variasi dengan kuantiti dua tetapi pada harga yang lebih murah daripada membeli kedua-dua item secara individu. Saya juga boleh menggandakan berat badan:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image4

Sekiranya anda melihat kotak ‘Sila lengkapkan profil anda’ di bahagian bawah skrin, ikuti pautan dan isikan borang di bawah. Ini hanya beberapa butiran asas yang perlu dilakukan oleh Jimdo untuk mengesahkan kedai anda:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image5

Di bawah maklumat asas terdapat beberapa bahagian penting mengenai cara anda mengendalikan cukai, ketersediaan produk dan penghantaran.

Anda boleh memilih sama ada memasukkan cukai dalam harga anda. Sekiranya anda mengaktifkan cukai, Jimdo akan secara automatik mengira dan menambahkan cukai pada pesanan pelanggan anda. Sekiranya tidak, anda perlu memastikan bahawa harga anda merangkumi apa sahaja cukai yang perlu anda bayar.

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image6

Walaupun ini bukan alat cukai yang sangat kuat, ada baiknya jika anda tahu berapa banyak cukai yang perlu anda bayar di negeri anda. Penafian cukai akan ditunjukkan secara automatik kepada pelanggan anda.

Ciri-ciri ketersediaan item juga cukup asas, tetapi sangat berguna. Anda boleh menukar teks apabila item tersedia atau habis dijual dengan apa sahaja yang anda mahukan. Contohnya, anda boleh menukar ‘Tersedia’ dengan ‘Jual Cepat’ jika anda ingin membuat sedikit urgensi. Atau, ‘Habis Terjual’ ke ‘Maaf… Anda baru terlepas’ untuk sentuhan peribadi.

Sekiranya anda mencentang kotak, Jimdo juga akan secara automatik menunjukkan notis inventori terhad anda apabila item anda dalam stok berada di belakang ambang batas:

Bagaimana Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image7

Penerangan masa penghantaran agak terhad. Tidak ada kadar penghantaran atau penggabungan masa nyata yang dikira dengan syarikat penerbangan sebenar. Anda harus membuat kaitan dengan menetapkan masa penghantaran tertentu berdasarkan berapa lama pembawa anda biasanya mengambil masa. Tidak ada ciri penjejakan automatik.

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image8

Ini adalah tetapan terpenting untuk kedai anda. Selebihnya hanya cat, seperti menukar teks pada butang dan halaman pengesahan anda atau menghitung produk anda.

Sekarang, sudah tiba masanya untuk menetapkan pilihan pembayaran anda. Cukup pergi ke pilihan ‘Kedai’ di menu dan kemudian ke ‘Pilihan Pembayaran’. Cukup pilih yang anda mahukan (anda boleh memilih beberapa pilihan).

Sekiranya anda ingin menggunakan Stripe, centang kotak dan klik butang ‘Connect Stripe’. Anda akan dibawa ke halaman ini di mana anda boleh log masuk ke akaun Stripe yang ada (dalam kes ini akan menghubungkan Stripe ke Jimdo) atau membuat akaun baru:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image9

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image10

Borangnya cukup panjang, dan anda perlu memberikan semua perincian perbankan, maklumat cukai, dan lain-lain yang diperlukan oleh Stripe.

Sekiranya anda sudah mempunyai akaun PayPal, anda boleh mendaftar dengan memasukkan butiran API PayPal anda. Akan ada pautan dalam bidang PayPal dengan petunjuk langkah demi langkah mengenai cara melakukannya:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image11

Mendapatkan kelayakan API anda dari PayPal adalah proses yang sangat cepat dan mudah. Anda hanya perlu mencarinya di antara alat PayPal anda dan kemudian meminta tandatangan API. Itu akan memberi anda tiga bidang yang perlu anda isi ke dalam Jimdo untuk mengaktifkan pembayaran PayPal.

Semua kaedah pembayaran lain adalah pengaturan yang anda buat sendiri dengan pembeli. Jadi, satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan ialah meninggalkan nota khas jika pembeli memilih pilihan tersebut. Sebagai contoh, anda boleh memberitahu mereka di mana mengambilnya, cara membuat dan menghantar cek kepada anda, atau mengatur penghantaran peribadi.

Alat lain yang berguna dari Jimdo adalah ciri ‘Test Order’. Dengan menggunakannya, anda dapat melihat proses pembelian dengan tepat seperti yang dilihat pelanggan anda. Untuk menguji penjualan produk, cukup lihat laman web anda, pergi ke produk, klik ‘Tambahkan ke Troli’ dan kemudian pergi ke pembayaran. Ini adalah halaman daftar keluar Jimdo standard:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image12

Cukup sampai ke langkah ‘Bayar’ dan kemudian pilih ‘Uji Pesanan’ sebagai kaedah pembayaran anda:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image13

Anda boleh melalui proses pembelian sehingga anda melihat halaman pengesahan pesanan. Anda boleh menyesuaikan halaman ini di kedai, jadi ini akan memberi anda idea yang baik tentang apa yang anda boleh atau mahu ubah:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image14

Anda juga akan mendapat contoh e-mel pengesahan pesanan:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image15

Itu cukup untuk membina kedai anda menggunakan Jimdo. Ini bukan proses yang rumit, dan tidak memerlukan masa yang lama berbanding dengan kebanyakan pembangun lain. Secara keseluruhan, saya katakan saya mengambil masa sekitar satu jam untuk menyelesaikan semuanya dan menguji pesanannya.

Panel pengurusan kedai cukup mudah:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image16

Panel pengurusan inventori berfungsi dengan cara yang sangat serupa. Sebarang item kedai yang anda buat akan disenaraikan secara automatik di sini. Jimdo secara automatik akan mengurangkan sebarang penjualan dari inventori dan juga meletakkan label ‘Sold Out’ anda pada stok yang habis:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image17

Menyiapkan kod diskaun adalah mudah:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image18

Sekiranya anda membuat kod diskaun, anda boleh menyebarkannya melalui e-mel, media sosial, atau laman web anda sendiri.

Pencipta Jimdo vs Jimdo Dolphin E-commerce

Dolphin adalah pembangun berasaskan AI yang akan membuat keseluruhan reka bentuk laman web untuk anda berdasarkan soal selidik pendek di mana anda memberikan maklumat perniagaan dan arahan reka bentuk kepadanya.

Kerana ditujukan untuk pengguna yang tidak ingin menghabiskan banyak masa merancang kedai mereka, ia juga mempunyai pembangun yang lebih mudah dengan pilihan penyesuaian terhad.

Alat kedai dalam taliannya berfungsi sedikit berbeza, tetapi pada pendapat saya, lebih mudah digunakan.

Pertama sekali, anda boleh membuat produk baru terus dari menu atas. Secara automatik akan membuat halaman penyenaraian produk ‘Store’ untuk anda:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image19

Antara muka pengurusan kedai juga lebih mudah. Apabila anda mula membina kedai anda, kedai ini juga akan menjalankan langkah demi langkah yang perlu anda lakukan:

Cara Menambah Kedai ke Laman Web Jimdo Anda-image20

Dolphin adalah cara yang baik untuk dilalui jika anda mahukan cara yang lebih mudah dan cepat untuk mendirikan kedai, tetapi ciri e-dagang kurang luas daripada yang ditawarkan oleh Pencipta. Anda mendapat lebih sedikit pilihan penghantaran, pembayaran, dan variasi produk.

Namun, saya suka reka bentuk moden halaman kedai, produk, dan alat pengurusan.

Kaedah Mesra Pemula untuk Mendirikan Kedai Dalam Talian yang Mudah

Walaupun anda baru menggunakan pembangun laman web, anda tidak perlu lebih dari satu petang untuk membuat beberapa produk, menambahkan kaedah pembayaran anda, dan bersiap untuk menjual di Jimdo.

Perlu diingat bahawa alat e-dagang yang anda dapat sangat asas. Berbanding dengan pembangun mesra pemula yang lain, Jimdo kekurangan ciri.

Saya mengesyorkan Weebly jika anda mahukan pembangun yang hampir sama mudah digunakan seperti Jimdo tetapi dengan fungsi e-dagang yang sedikit lebih maju. Wix bagus untuk pengguna yang selesa bekerja dengan pembina yang sedikit lebih kompleks dan kaya dengan ciri.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector