Cara Memesan Pekerjaan Bebas [Panduan 2020]

Semasa anda baru bermula sebagai freelancer, kebimbangan terbesar anda adalah mencari pekerjaan. Anda mungkin sudah bersedia untuk mengatakan “ya” untuk setiap projek yang disertakan, jadi anda tidak perlu menghabiskan minggu dan bulan tanpa kerja yang perlu dilakukan. Risikonya ialah anda akhirnya mengatakan ‘ya’ pada pekerjaan yang salah.


Mungkin terdengar pelik, tetapi jika anda ingin berjaya sebagai freelancer, anda harus mengatakan “tidak” kepada pekerjaan tertentu. Beberapa pekerjaan akan sesuai dengan kemahiran anda. Ada yang tidak akan. Sekiranya anda menerima pekerjaan yang salah, anda mungkin merasa kecewa.

Anda akan kehilangan wang jika anda bekerja dengan harga yang jauh di bawah kadar yang anda layak. Anda juga boleh kehilangan projek yang lebih baik semasa anda mengusahakan projek ini. Dan, anda akan merasa tidak bermotivasi kerana anda melakukan kerja yang tidak sesuai dengan anda.

Ingat mengapa anda memilih untuk menjadi freelancer di tempat pertama? Ini mungkin supaya anda dapat meluangkan lebih banyak masa untuk projek yang anda sukai dan membebaskan diri daripada politik pejabat yang kadang-kadang memaksa anda untuk melakukan tugas yang tidak ada dalam deskripsi tugas anda.

Ini adalah projek-projek yang layak “tidak” yang jelas tetapi dihormati:Bagaimana Mencari Pekerjaan yang Betul - dan Bagaimana Mengatakan

 • Projek yang tidak mahal: Sekiranya belanjawan pelanggan terlalu rendah, anda akan kehilangan wang dua kali: sekali kerana anda tidak dibayar cukup untuk projek ini, dan sekali lagi kerana anda tidak dapat menjalankan projek yang berbeza dengan harga yang lebih baik semasa anda sibuk dengan projek ini ( mungkin ada beberapa situasi ketika anda dapat atau harus menerima projek dengan bayaran rendah — lihat Bab Tiga).
 • Projek yang tidak akan membolehkan anda melakukan kerja terbaik anda: Anda ingin meninggalkan jejak pelanggan yang gembira dan merasa bangga dengan kerja anda, tetapi anda tidak boleh melakukannya sekiranya jangka masa projek terlalu pendek untuk anda melakukan yang terbaik.
 • Projek yang bertentangan dengan prinsip anda: Ini hanya akan membuat anda tidak berpuas hati, yang boleh menjadikannya sangat sukar untuk memberikan hasil yang baik.
 • Projek yang tidak sesuai dengan kemahiran anda: Sekiranya anda tidak fikir anda dapat memenuhi harapan pelanggan, jangan teruskan kerja.
 • Projek yang sama sekali tidak menarik minat anda: Anda menyukai pekerjaan anda, tetapi kadang-kadang anda menghadapi projek yang anda anggap sangat membosankan. Walaupun ia membayar dengan baik dan sesuai dengan keahlian anda, lebih baik berjalan jauh – anda tidak akan melakukan kerja yang sangat baik jika anda bosan.
 • Projek dari pelanggan yang tidak menyenangkan atau tidak sesuai: Bekerja untuk pelanggan yang membuat tuntutan yang tidak sesuai atau menggunakan bahasa yang membuat anda merasa tidak selesa boleh menjadi mimpi buruk. Anda tidak layak diperlakukan begitu.
 • Projek yang anda tidak mempunyai masa untuk: Sekiranya anda membebankan diri sendiri, anda hanya akan mengecewakan pelanggan apabila anda tidak dapat memenuhi tarikh akhir, dan itu pasti tidak akan membantu anda mencari lebih banyak pekerjaan pada masa akan datang.

Mengatakan “tidak” kepada pelanggan boleh menakutkan. Setiap freelancer harus mengatakan “tidak” pada projek pada satu ketika atau yang lain. Bayaran sewa mungkin terlambat, akaun bank anda terlalu banyak dikeluarkan, dan anda mungkin merasakan tekanan untuk mendapatkan kerja, apa-apa kerja – dan anda mungkin ingin mengatakan “ya” walaupun anda tahu anda tidak seharusnya. Tetapi mengatakan “tidak” untuk projek yang tidak anda inginkan juga boleh membebaskan. Sekarang, anda boleh meluangkan masa untuk mencari projek yang tepat. Tetapi pastikan untuk tidak terlalu pilih-pilih, atau anda tidak akan mempunyai projek sama sekali! Sekiranya anda tidak memilih projek, lihat apakah anda boleh mencadangkan orang lain untuk kerja tersebut. Perkara yang mungkin tidak sesuai untuk anda mungkin sesuai untuk orang lain dalam kalangan bebas anda.

Bagaimana Anda Tahu Bila Projek adalah “Yang Tepat”?

Berikut adalah beberapa soalan asas untuk bertanya kepada diri sendiri ketika anda mempertimbangkan untuk mengambil atau tidak projek:

 • Adakah projek ini sesuai dengan kemahiran saya? (Baca perihal projek dengan teliti.)
 • Adakah masa penghantaran dapat dicapai secara realistik?
 • Adakah saya mempunyai masa di kalendar saya untuk menyelesaikan projek ini?
 • Adakah pelanggan ini mempunyai sejarah pengambilan pekerja yang baik? Di platform freelance, anda boleh memeriksa sama ada pelanggan membayar tepat pada waktunya dan mempunyai ulasan positif dari freelancer lain.
 • Adakah projek ini menarik minat saya??
 • Adakah projek ini menawarkan faedah tambahan? Sebagai contoh, projek ini dapat memberi anda peluang untuk mengembangkan kemahiran baru, peluang untuk bekerja untuk pelanggan yang berprestij – atau bahkan benar-benar menguntungkan.

Cara Menulis Proposal Menang

Cadangan projek anda adalah yang meyakinkan klien untuk memberi anda pekerjaan – atau tidak! Oleh kerana cadangan yang kuat sangat penting, pastikan anda meluangkan banyak masa untuk menulisnya. Seiring berjalannya waktu, anda akan semakin pantas menulisnya. Setelah anda mengetahui apa yang sesuai dalam cadangan bidang anda, ada baiknya anda menyimpan templat. Dengan cara itu anda hanya boleh mengubah butiran dan menjimatkan masa dengan setiap cadangan yang anda kirimkan.

Setiap cadangan perlu merangkumi:

 • Ringkasan projek
 • Anggaran kos
 • Pecahan garis masa
 • Apa yang anda akan berikan, termasuk jumlah draf dan semakan
 • Maklumat hubungan anda

Untuk menulis cadangan terbaik, anda perlu:

 • Baca penerangan projek dengan teliti
 • Pastikan anda sesuai untuk projek ini
 • Lihat pertandingan
 • Kemukakan pertanyaan yang belum diajukan oleh pelanggan dan jangkakan perkara yang sangat mereka perlukan
 • Tunjukkan bahawa anda mengambil berat tentang masalah pelanggan dan jelaskan bagaimana anda dapat menyelesaikannya
 • Hantarkan sampel karya anda yang relevan
 • Jadikan proposal kelihatan baik – gunakan perenggan, tanda baca yang betul, dan susun atur yang jelas

Berikut adalah contoh cadangan. Anda perlu mengubahnya untuk profesion anda dan juga untuk setiap pertunjukan tertentu.

Cara Menulis Proposal yang Menjadikan Anda Pelanggan

10 Soalan Paling Lazim Ditanyakan oleh Pelanggan

Sekiranya pelanggan menyukai cadangan anda, mereka biasanya akan menghubungi anda dengan beberapa soalan susulan sebelum mereka bersetuju dengan kontrak. Persiapkan diri anda untuk mendapatkan setiap prospek pekerjaan dengan mempertimbangkan bagaimana anda akan menjawab soalan wawancara freelancer yang paling sering ditanya:

 1. Bagaimana anda memulakan? Pelanggan baru mungkin mengajukan beberapa soalan peribadi – misalnya, ketika anda memulakan sebagai freelancer, apa kelebihan anda, dan apa yang paling disukai orang tentang bekerja dengan anda.
 2. Bolehkah anda menunjukkan kepada saya contoh karya serupa? Soalannya mungkin datang dalam bentuk yang sedikit berbeza, seperti “Adakah anda pernah melakukan pekerjaan seperti ini sebelumnya?” atau “Apa pengalaman yang anda ada dengan jenis projek ini?” Pelanggan mencari jaminan bahawa anda tahu apa yang anda lakukan, sama ada dengan melihat sampel atau dengan mendengar penjelasan mengenai pengalaman anda yang relevan.
 3. Apakah proses kerja anda? Dengan soalan ini, pelanggan ingin memahami bagaimana anda bekerja dan mengetahui kapan anda akan dapat menjawab soalan atau menjawab permintaan. Mereka juga mungkin ingin mendengar bahawa anda terbuka untuk menerima kritikan yang membina dan boleh bersikap fleksibel ketika berkolaborasi.
 4. Berapa banyak yang anda kenakan? Anda perlu bersedia untuk menyandarkan harga dan menunjukkan nilai yang anda berikan
 5. Apa ketersediaan anda? Pelanggan ingin mengetahui berapa lama anda boleh memulakan kerja, tetapi juga berapa jam seminggu atau bulan yang dapat anda dedikasikan untuk projek mereka
 6. Jenis projek apa yang biasanya anda jalankan? Pelanggan ingin mendengar lebih banyak mengenai pengalaman anda dalam bidang atau bidang yang berkaitan.
 7. Berapa lama anda bebas? Mengapa anda bebas? Pelanggan menanyakan soalan-soalan ini untuk memastikan bahawa anda mempunyai pengalaman sebagai freelancer dan untuk mendapat jaminan bahawa anda tidak akan membatalkan separuh projek ini. Ramai pelanggan takut bahawa anda hanya bebas untuk menghabiskan masa sehingga pekerjaan “sebenar” anda yang seterusnya, jadi mereka bimbang anda akan melepaskan kerja lepas anda jika ada yang lebih baik datang.
 8. Apakah kaedah terbaik untuk menghubungi anda? Pelanggan ingin mendengar bahawa anda mudah dihubungi apabila mereka mempunyai pertanyaan dan bahawa anda selalu berkomunikasi. Anda mungkin juga ditanya mengenai zon waktu anda, jadi pelanggan mengetahui masa terbaik untuk menghubungi anda.
 9. Alat apa yang anda gunakan? Beberapa pelanggan ingin mengetahui sama ada anda menggunakan perisian dan alat standard di bidang anda. Mereka juga mungkin ingin memastikan bahawa anda teratur, atau jika anda sudah biasa dengan produktiviti dan alat komunikasi yang mungkin dimiliki oleh pasukan mereka, seperti Asana, Slack, Toggl, dll..
 10. Adakah anda mempunyai rujukan? Bergantung pada ukuran dan ruang lingkup projek, pelanggan mungkin meminta beberapa rujukan, hanya untuk memastikan anda adalah siapa yang anda katakan dan boleh melakukan apa yang anda katakan dapat anda lakukan. Sekiranya anda mempunyai maklum balas daripada pelanggan lain di halaman profil platform bebas anda, anda boleh menghantar pautan kepada mereka. Sekiranya anda baru bermula, anda mungkin ingin meminta surat rujukan dari majikan anda sebelumnya.

3 Soalan Konyol Freelancer Diajukan

Walaupun soalan wawancara biasa diharapkan, ada beberapa soalan yang hanya tidak masuk akal! Berikut adalah tiga soalan umum yang diajukan oleh semua freelancer pada satu ketika atau yang lain:

 1. Bolehkah saya mendapat percubaan percuma? Tidak! Sekiranya saya tidak mendapat percubaan percuma atas bil elektrik atau pembayaran gadai janji, anda pasti tidak dapat mendapatkannya untuk perkhidmatan freelance saya.
 2. Bolehkah anda menjadikan logo / laman web / kandungan saya sama seperti Syarikat X? Di sini anda perlu mengingatkan pelanggan tentang pelanggaran hak cipta, undang-undang tanda dagang, dan penipuan. Beritahu pelanggan bahawa anda akan membuat apa yang mereka mahukan LEBIH BAIK daripada Syarikat X.
 3. Bolehkah awak baca minda saya? Tidak, pelanggan biasanya tidak akan menanyakannya secara langsung, tetapi mereka mungkin mengharapkan anda memberikan hasil yang mereka impikan tanpa menjelaskan sepenuhnya apa yang ada dalam fikiran mereka. Ingat – anda hanya dapat melakukan yang terbaik untuk menafsirkan visi mereka dengan maklumat yang mereka berikan. Sekiranya ragu-ragu, jangan ragu untuk meminta lebih banyak maklumat. Ini akan menunjukkan bahawa anda benar-benar berminat dengan projek ini dan ingin melakukan kerja terbaik yang anda dapat.

Trik untuk Memperoleh Gig Pertama Anda sebagai Freelancer Baru

Mencari kerja apabila anda mempunyai sedikit pengalaman atau tidak ada ulasan pelanggan boleh menjadi sukar, tetapi petua ini mungkin menjadikannya lebih mudah:

 • Mencari kerja secara aktif dengan melayari pekerjaan baru yang diposkan ke platform bebas dan papan pekerjaan lain
 • Kaji profil anda dan menjadikannya bersinar, menggunakan cadangan kami dalam Bab Dua
 • Buat portfolio yang menunjukkan kemampuan anda, walaupun ia terdiri daripada projek yang dibuat untuk pelanggan khayalan
 • Jangan melemahkan harga diri – harga anda boleh lebih rendah daripada yang dikenakan oleh freelancer yang lebih berpengalaman, tetapi jika anda bekerja untuk kacang tanah, anda tidak akan dianggap serius
 • Bersabarlah – Pelanggan memerlukan masa berminggu-minggu untuk menghubungi anda, jadi jangan terlalu cepat putus asa
 • Bina reputasi anda melalui rangkaian kehidupan sebenar dan dengan mengambil bahagian aktif dalam forum perbincangan dalam talian untuk bidang anda – ini boleh menjadi cara untuk membuat nama untuk diri sendiri, dan mendapatkan nasihat yang baik dari pekerja bebas yang lebih berpengalaman
 • Sukarelawan untuk bekerja untuk badan amal terkenal, keluarga dan rakan, atau pada projek sumber terbuka sebagai pertukaran untuk rujukan dan bahan yang baik untuk portfolio anda
 • Jangan berpura-pura bahawa anda mempunyai lebih banyak pengalaman daripada yang anda sebenarnya – jika portfolio anda masih langsing, beritahu pelanggan mengapa dan nyatakan kekuatan anda, semangat anda untuk berjaya, dan keinginan anda untuk membuktikan diri anda

Bagaimana Mengekalkan Aliran Kerja Freelance yang Mantap

Beberapa pertunjukan pertama pastinya paling sukar untuk diperoleh, tetapi sebagai freelancer, anda tidak akan berhenti mencari lebih banyak pekerjaan.

Beberapa petua untuk mendapatkan kerja yang berterusan adalah:

 • Minta pelanggan memberikan ulasan positif di halaman profil anda
 • Minta pelanggan mengesyorkan anda kepada rakan sekerja dan hubungan mereka
 • Minta pelanggan untuk menulis rujukan yang boleh anda kongsi sebagai sebahagian daripada cadangan masa depan anda atau di laman web anda sendiri
 • Tetap berhubungan dengan pelanggan terdahulu untuk mengingatkan mereka tentang perkhidmatan anda dan tanyakan apakah mereka memerlukan kerja lebih lanjut (tetapi jangan terlalu memaksa!)

Projek Jangka Pendek atau Jangka Panjang?

Tidak ada jawapan “salah” untuk soalan ini; bergantung sepenuhnya pada pilihan peribadi anda.

Cara Memesan Pekerjaan Bebas [Panduan 2020]Kelebihan mengambil projek jangka panjang adalah:

 • Lebih banyak keselamatan pendapatan – anda tahu anda akan mendapat gaji secara berkala sepanjang projek ini
 • Anda dapat menjalin hubungan dengan pelanggan, yang memungkinkan anda mendapat lebih banyak pekerjaan dari mereka pada masa akan datang
 • Anda boleh belajar untuk benar-benar memahami pelanggan dan keperluan mereka, yang membolehkan anda melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk mereka
 • Anda berpeluang menjalin hubungan sosial dengan rakan sekerja di syarikat tersebut
 • Pembukuan lebih mudah kerana anda mempunyai lebih sedikit invois terpisah untuk dihantar dan lebih sedikit pelanggan untuk mengejar pembayaran

Cara Memesan Pekerjaan Bebas [Panduan 2020]Tetapi kelemahan untuk projek jangka panjang adalah seperti berikut:

 • Masa anda tidak akan menjadi fleksibel, jadi tidak semudah itu untuk mengambil pekerjaan pada saat-saat terakhir
 • Sekiranya projek atau hubungan anda dengan pelanggan menjadi buruk, anda mesti menyelesaikan projek tersebut
 • Sekiranya pelanggan tidak membayar, anda akan kehilangan sejumlah wang yang jauh lebih besar
 • Kemahiran mengejar pekerjaan anda mungkin menjadi basi kerana anda tidak kerap mencari pekerjaan
 • Hasil kerja anda kurang dan boleh membosankan

Cara Memesan Pekerjaan Bebas [Panduan 2020]Kelebihan projek jangka pendek adalah:

 • Masa anda lebih fleksibel, kerana anda boleh memuatkan lebih banyak projek dengan mudah atau meningkatkan beban kerja anda apabila perlu
 • Pelanggan akan tahu bahawa mereka boleh bergantung pada anda, kerana anda selalu bersedia untuk pekerjaan yang cepat
 • Anda mendapat lebih banyak pilihan untuk portfolio yang pelbagai

Cara Memesan Pekerjaan Bebas [Panduan 2020]Sekali lagi, apabila anda mengambil projek jangka pendek, anda akan menemui kekurangan ini:

 • Anda akan menghabiskan lebih banyak masa untuk mencari peluang dan membuat cadangan
 • Anda harus menulis lebih banyak invois dan menghabiskan lebih banyak masa untuk mengejar pembayaran daripada beberapa pelanggan
 • Lebih sukar untuk meramalkan beban kerja anda
 • Pendapatan anda tidak stabil – sukar untuk mengetahui bila pembayaran akan tiba

Projek Jangka Panjang vs Jangka Pendek

Item Tindakan:

 • Tentukan jenis projek yang anda ingin jalankan, dan bagaimana dengan sopan mengatakan “tidak” kepada projek yang tidak anda mahukan
 • Telusuri semua jalan anda untuk mencari pekerjaan (forum, media sosial, laman web freelancer) dan cari yang sesuai
 • Buat garis besar cadangan yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan perhatian pelanggan (dan semoga mendapat pekerjaan)
 • Cari tahu sama ada anda menyukai projek jangka pendek atau jangka panjang

Muka surat utama: Panduan Terbaik untuk Menjadi Freelancer

Bab 1: Mencari Pekerjaan Bebas

Bab 2: Cara Membuat Profil Freelance yang Menang

Bab 3: Bagaimana Menentukan Harga Kerja Bebas Anda

ANDA DI SINI – Bab 4: Cara Memesan Pekerjaan Bebas

Bab 5: Bagaimana Membincangkan Projek Bebas dengan Pelanggan Anda Sebelum Anda Memulakan

Bab 6: Cara Menavigasi Hubungan Bebas – Pelanggan

Bab 7: Cara Menguruskan Masa Anda sebagai Freelancer untuk Produktiviti Maksimum

Bab 8: Cara Mendapat Bayaran sebagai Freelancer

Bab 9: Menguruskan Kewangan Anda sebagai Freelancer – Panduan Komprehensif

Bab 10: Bagaimana Memajukan Kerjaya Bebas Anda

Bab 11: Bagaimana Menjadi Freelancer & Terus Kerja Hari Anda

Jangan ragu untuk berkongsi artikel ini dan / atau menyalin catatan ini atau bahagiannya ke laman web, blog, atau rangkaian sosial anda. Yang kami minta adalah anda mengaitkannya dengan WebsitePlanet.com

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map