AWeber vs. Mailchimp – Mana Yang Terbaik untuk Pemasaran E-mel? 2020

AWeber atau Mailchimp? Sukar untuk membuat keputusan. Sekiranya anda telah mempersempit pilihan anda untuk platform pemasaran e-mel kepada dua pilihan popular ini, itu sudah menjadi permulaan yang baik.


Persoalannya: Mana satu yang akan gunakan strategi pemasaran e-mel anda dari baik ke hebat, dan permudahkan anda mencapai matlamat anda?

Anda boleh mencapai banyak kejayaan dengan Mailchimp atau AWeber, tetapi pilihan yang tepat mungkin bergantung pada peranan anda, anggaran anda, dan ciri-ciri yang sebenarnya anda perlukan.

Untuk membantu anda membuat keputusan, kami telah melakukan kerja keras untuk anda, melihat AWeber vs. Mailchimp dalam pelbagai kategori, termasuk:

  • Hubungi import
  • Templat borang pendaftaran
  • Pembuatan buletin e-mel
  • Automasi e-mel
  • Segmentasi
  • Analisis dan pelaporan e-mel
  • Harga

Ini akan memberi anda panduan yang boleh dipercayai untuk kedua-dua penyelesaian pemasaran e-mel dan anda akan dapat menentukan mana yang menang untuk anda.

Hubungi Import

Mailchimp Mempunyai Import Kenalan yang Mudah – Proses AWeber Lebih Terlibat

Apabila anda memulakan dengan platform pemasaran e-mel, salah satu perkara pertama yang ingin anda lakukan ialah mengimport kenalan anda. AWeber dan Mailchimp mempunyai proses untuk ini.

AWeber, kegemaran di kalangan pengguna, membolehkan anda mengimport sehingga 10,000 pelanggan sebulan tanpa semakan manual. Itu bagus jika anda mendapat senarai besar dan memerlukan perkhidmatan e-mel pukal. Anda boleh menambah pelanggan ke senarai dengan mengimport jenis fail yang disokong (XLS, XLSX, TSV, CSV, TXT), atau menampal e-mel pelanggan secara manual ke dalam kotak teks.

Anda hanya perlu memadankan maklumat pelanggan anda dengan bidang yang betul.

AWeber vs. Mailchimp - Menambah pelanggan ke AWeberMenambah pelanggan ke AWeber

Kemudian anda perlu melakukan perkara berikut:

  • Katakan bagaimana pelanggan anda menyertai senarai anda
  • Pilih sama ada mereka perlu ikut serta lagi
  • Tentukan sama ada mereka akan mendapat siri e-mel selamat datang anda

Seterusnya, anda menyelesaikan import kenalan anda.

Mailchimp tidak menyatakan berapa banyak kenalan yang boleh anda import pada satu masa, tetapi ini menunjukkan bahawa anda menyiapkan fail kenalan anda sebelum mengimport. Bahkan ada panduan bagaimana melakukannya, jadi anda boleh mengelakkan kemasukan kenalan kenalan anda.

Dengan Mailchimp, anda memilih Khalayak yang anda bekerjasama sebelum anda memulakan import, kemudian memuat naik fail atau menggunakan proses salin / tampal. Sekiranya anda telah melakukan import sebelumnya, anda boleh menjimatkan masa dengan menggunakan semula tetapan sebelumnya, yang merupakan ciri hebat sekiranya anda perlu mengimport kenalan ke beberapa senarai.

AWeber vs. Mailchimp - Cara mengimport kenalan dengan MailchimpCara mengimport kenalan dengan Mailchimp

Mailchimp menggunakan proses pemadanan data yang serupa dengan AWeber, walaupun terasa lebih intuitif. Kemudian anda boleh menandai dan mengelompokkan kenalan anda secara pilihan, dan menetapkan statusnya (dilanggan atau tidak dilanggan). Dan jika salah satu kenalan anda yang ada juga ada dalam senarai yang anda impor, anda boleh mengemas kini profil mereka dengan maklumat baru secara automatik.

Dan pemenangnya adalah…

Mailchimp. Proses pengimportan dan pemadanan datanya terasa jauh lebih rumit daripada AWeber. Dengan memasukkan ciri-ciri penjimatan masa seperti penandaan dan pengelompokan dalam antara muka yang sama, Mailchimp mengambil kategori ini.

Templat Borang Pendaftaran

AWeber Mempunyai Ratusan Templat Borang Pendaftaran – Pilihan Mailchimp Terhad

Mailchimp membuatnya senang membuat borang pendaftaran e-mel, walaupun boleh mengambil masa beberapa saat untuk mengetahui di mana untuk melakukannya. Pergi ke Audiens, dan pilih audiens yang tepat, kemudian pergi ke Manage Audience > Borang Pendaftaran > Borang Tersemat.

Anda boleh memilih dari empat jenis borang untuk membuat borang pendaftaran ringkas untuk laman web anda. Anda juga boleh membuat borang pelanggan pop timbul melalui tetapan menu lain. Satu-satunya masalah ialah borangnya cukup jelas, jadi anda perlu mengeditnya secara manual untuk mendapatkan penampilan yang anda suka.

Sebaliknya, AWeber mempunyai beratus templat borang pendaftaran e-mel merangkumi pelbagai kategori perniagaan. Templat juga mempunyai pelbagai skema warna, jadi anda boleh mendapatkan borang pendaftaran yang menarik hanya dengan beberapa klik.

AWeber vs. Mailchimp - Galeri templat e-mel AWeberGaleri templat e-mel AWeber

Proses pembuatan borang pendaftaran bahkan lebih sederhana daripada Mailchimp, hanya memerlukan beberapa klik dari penciptaan hingga penerbitan.

Namun, apabila anda sudah bersedia untuk menerbitkan, anda mungkin akan merasa lebih senang dengan Mailchimp.

AWeber vs. Mailchimp - Modul dan blok reka bentuk MailchimpModul dan blok reka bentuk Mailchimp

Ini kerana Mailchimp mempunyai pelbagai integrasi, menjadikannya mudah untuk menerbitkan borang pendaftaran di hampir mana-mana laman web.

Dan pemenangnya adalah…

AWeber. Hanya kerana jumlah pilihan reka bentuknya yang banyak, AWeber memenangi kategori ini. Ini menjadikannya lebih mudah untuk mendapatkan borang pendaftaran yang sesuai untuk perniagaan anda. Lihatlah AWeber’s cubaan percuma dan lihat sendiri.

Namun, jangan abaikan kemudahan penerbitan. Sekiranya ini penting, anda mungkin mahu menggunakan Mailchimp dan hanya mengupah seseorang untuk menyesuaikan borang anda.

Penciptaan Buletin E-mel

Mailchimp Memudahkan Pembuatan Buletin E-mel – AWeber Kurang Fleksibel

Mailchimp hanya menawarkan sekitar 100 templat, sementara AWeber memberi anda lebih dari 700. Memandangkan jumlah pilihan yang lebih besar, anda mungkin berpendapat bahawa AWeber menjadikan pembuatan buletin lebih mudah, tetapi itu bukan keseluruhan cerita.

Masalah dengan templat AWeber adalah tidak mudah untuk disesuaikan seperti Mailchimp. Pasti, AWeber memberi anda editor drag-and-drop dan membolehkan anda menukar templat, tetapi cara anda menggunakan templat di Mailchimp lebih intuitif.

Dengan Mailchimp, anda boleh memilih tujuan anda dan kemudian reka bentuk anda, atau anda hanya boleh memilih templat satu atau dua lajur yang mudah dan membina reka bentuk tersuai. Maksudnya ialah mudah, jadi anda boleh mula mengeluarkan e-mel tersebut dengan lebih pantas.

AWeber vs. Mailchimp - Templat buletin e-mel MailchimpTemplat buletin e-mel Mailchimp

Petua pro: Mailchimp dan AWeber menggunakan terminologi yang berbeza. Bagi AWeber, buletin e-mel boleh menjadi Mesej atau Siaran. Kempen adalah sekumpulan mesej automatik.

Sebaliknya, semuanya adalah Kempen di Mailchimp; anda hanya memutuskan sama ada ia sedang berlangsung atau tidak

Apabila anda sudah bersedia untuk membuat dan menghantar e-mel anda, platform mengambil pendekatan yang berbeza.

Dengan AWeber, anda menyusun pesanan anda di satu tempat, kemudian memilih pilihan hantar anda di tempat lain.

Dengan Mailchimp, semuanya dapat diakses dari satu halaman, dan terdapat bar navigasi yang berguna yang menunjukkan kepada anda di mana anda sedang dalam proses. Plus, Mailchimp mempermudah pratonton dan menguji e-mel anda tanpa perlu menggunakan perkhidmatan ujian spam e-mel luaran.

Dan pemenangnya adalah…

Mailchimp. AWeber bangga mempunyai tiga editor yang berbeza, tetapi siapa yang memerlukan kerumitan itu? Antara muka penciptaan e-mel sederhana Mailchimp menjadikan kurva pembelajaran menjadi pendek dan memudahkan untuk mengeluarkan e-mel tersebut dengan lebih pantas. Ini adalah salah satu sebab mengapa ia berlaku ulasan hebat.

Automasi E-mel

AWeber Mempunyai Automasi Terhad; Mailchimp Mempunyai Lebih Banyak Pilihan

Aspek utama pemasaran e-mel yang berjaya adalah keupayaan untuk mengatur kempen e-mel. AWeber dan Mailchimp menawarkan fungsi ini.

Untuk membuat autoresponder AWeber, pergi ke Kempen untuk mengatur aliran kerja anda, pilih senarai anda, dan tandai pengguna.

AWeber vs. Mailchimp - Cara menambahkan automasi dengan AWeberCara menambah automasi dengan AWeber

Sekiranya itu yang anda perlukan, anda mungkin akan mendapat AWeber cukup, tetapi bagaimana dengan penyediaan autoresponder Mailchimp?

Perkara hebat mengenai Mailchimp adalah merangkumi sebilangan aliran kerja yang telah ditetapkan untuk tujuan atau tujuan yang berbeza, yang boleh anda pilih dan kemudian sesuaikan.

Sekali lagi, cepat untuk memulakan, dan anda boleh mengedit e-mel anda menggunakan antara muka penyuntingan yang sama seperti biasa. Sama ada anda mahukan aliran kerja yang berfungsi untuk organisasi bukan untung atau urutan susulan untuk pelanggan, Mailchimp telah membuat anda membuat liputan.

AWeber vs. Mailchimp - Cara menetapkan automasi dengan MailchimpCara menetapkan automasi dengan Mailchimp

Dan pemenangnya adalah…

AWeber. Sekiranya anda mahu sederhana automasi dengan proses penyediaan yang mudah, kemudian pilih AWeber. Tetapi jika anda mempunyai keperluan yang lebih kompleks, maka Mailchimp adalah pilihan yang bagus dan masih mudah digunakan.

Segmentasi

AWeber Menawarkan Segmentasi Asas – Mailchimp Mempunyai Lebih Banyak Pilihan

Pemasaran e-mel adalah mengenai menghantar e-mel yang tepat kepada orang yang tepat pada masa yang tepat. Itulah sebabnya anda memerlukan segmentasi senarai e-mel, yang ditawarkan oleh AWeber dan MailChimp.

AWeber membolehkan anda segmen mengikut pelbagai jenis aktiviti pelanggan; anda boleh menghantar e-mel kepada mereka yang telah mengklik pautan, atau kepada mereka yang gagal membuka e-mel.

AWeber vs. Mailchimp - AWeber membolehkan anda membahagikan pelanggan berdasarkan pelbagai jenis aktivitiAWeber membolehkan anda membahagikan pelanggan berdasarkan pelbagai jenis aktiviti

Mailchimp serupa, membiarkan anda segmen e-mel mengikut aktiviti kempen, tarikh import dan banyak lagi. Dengan mana-mana platform, anda boleh menggunakan satu atau lebih kriteria untuk membuat segmen, dan kemudian anda boleh menghantar e-mel kepada segmen tersebut.

AWeber vs. Mailchimp - Segmentasi MailchimpMailchimp membolehkan anda membahagikan pelanggan berdasarkan masa dan tarikh kempen, dan pelbagai jenis aktiviti juga

Dan pemenangnya adalah…

Untuk rancangan awal, ini pasti kerana Mailchimp dan AWeber menawarkan ciri yang sama. Mailchimp memang menawarkan segmentasi yang lebih maju dengan rancangan yang lebih mahal.

Analisis dan Pelaporan E-mel

AWeber Termasuk Pelaporan Pepejal; Mailchimp Mempunyai Beberapa Ciri Hebat

Untuk pelaporan dan analitik, Mailchimp dan AWeber mempunyai banyak yang ditawarkan. Mereka mempunyai papan pemuka yang mudah dibaca dengan statistik mengenai kadar buka e-mel dan kadar klik, kadar pentalan, dan banyak lagi.

AWeber vs. Mailchimp - Papan pemuka laporan AWeberPapan pemuka laporan AWeber

Tetapi rancangan berbayar Mailchimp memberi anda lebih banyak pilihan dengan menyatukan dengan Google Analytics, pelaporan sosial, penjejakan e-dagang, dan banyak lagi – semuanya dalam antara muka grafik yang mudah digunakan. Dan juga di Pelan percuma Mailchimp, mereka merangkumi sistem penilaian pelanggan yang berguna supaya anda dapat melihat bagaimana orang berinteraksi dengan e-mel anda dengan cepat.

AWeber vs. Mailchimp - ciri Mailchimp atau ciri 'rating kenalan'Ciri pelanggan Mailchimp atau ‘rating kenalan’

Dan pemenangnya adalah…

Mailchimp. Walaupun AWeber adalah pesaing yang kuat dari segi pelaporan dan analitik e-mel, Mailchimp menang dengan margin yang besar kerana sangat kaya dengan ciri.

Harga

Harga AWeber Terjangkau: Mailchimp Mempunyai Pelan Percuma yang Hebat

Sekiranya anda memikirkan anggaran (seperti setiap perniagaan), maka penting untuk membandingkan harga AWeber dengan harga Mailchimp. AWeber mempunyai Percubaan percuma selama 30 hari, dan walaupun di bawah $ 20 sebulan untuk sehingga 500 pelanggan, AWeber mampu dimiliki oleh orang yang mempunyai senarai e-mel kecil. Anda boleh memilih dari rancangan AWeber ini:

Namun, ia tetap tidak dapat mengalahkan harga Mailchimp. Itu kerana Mailchimp mempunyai rancangan percuma yang membolehkan anda menghantar sehingga 12,000 e-mel sebulan dengan senarai kenalan sehingga 2,000. Had percuma Mailchimp yang murah hati ini adalah salah satu sebab mengapa perisian pemasaran e-mel ini sangat popular. Walaupun anda menaik taraf, harga tetap setanding dengan platform pemasaran e-mel lain. Lihat rancangan Mailchimp di bawah:

Dan pemenangnya adalah…

Mailchimp. Sekiranya anda mencari pemasaran e-mel percuma, sukar untuk mencari tawaran yang lebih baik daripada Mailchimp. Tetapi perhatikan bagaimana harga berubah semasa anda menaik taraf untuk melihat pilihan yang benar-benar sesuai untuk anda.

AWeber vs Mailchimp: Yang Adalah Perkhidmatan Pemasaran E-mel Terbaik?

Perkhidmatan pemasaran e-mel mana yang sesuai untuk anda? Sekiranya belanjawan adalah pertimbangan utama anda, maka Mailchimp adalah pilihan terbaik. Ia menawarkan banyak fungsi dengan harga yang tiada tandingannya, dan ini adalah pemenang kita semua. Sekiranya anda seorang peniaga solopreneur atau kecil, ini mungkin merupakan tempat yang baik untuk memulakan.

Untuk mengetahui lebih lanjut, baca pakar kami Ulasan Mailchimp.

Tetapi jangan tulis AWeber sepenuhnya. Sekiranya anda mahukan permulaan buletin e-mel dan pembuatan borang pendaftaran, AWeber adalah pilihan terbaik kerana jumlah templat yang ditawarkannya.

Dan dengan keupayaan untuk mengimport ribuan kenalan, AWeber boleh menarik minat perniagaan besar ingin menukar perkhidmatan e-mel.

Jangan ketinggalan dengan mendalam Ulasan AWeber.

Ciri  Kesimpulannya
Hubungi import Proses import kenalan Mailchimp terasa lebih sederhana dan intuitif daripada AWeber.
Templat borang pendaftaran AWeber mempunyai lebih banyak templat dan skema warna daripada Mailchimp.
Pembuatan buletin e-mel Walaupun AWeber mempunyai banyak templat, antara muka Mailchimp lebih mudah digunakan.
Automasi pemasaran e-mel Mailchimp mempunyai rangkaian urutan automasi yang lebih luas.
Segmentasi senarai e-mel AWeber dan Mailchimp menawarkan alat segmentasi yang berguna, tetapi Mailchimp mempunyai ciri canggih.
Analisis dan pelaporan e-mel Mailchimp mempunyai lebih banyak pilihan integrasi dan pelaporan, menjadikannya pilihan yang lebih baik.
Harga Sukar untuk mengalahkan rancangan percuma Mailchimp
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector