8 Alat PERCUMA Terbaik untuk Penyelidikan Kata Kunci (2020 TIPS)

Hari-hari ini, ketika semua orang berbicara tentang kandungan laman web dan strategi SEO, Anda tidak perlu lagi membayar wang untuk menggunakan alat penyelidikan kata kunci untuk mencari istilah carian yang popular. Tetapi bolehkah anda mempercayai alat percuma dengan pekerjaan yang begitu penting?


Penting untuk anda jangan hanya menggunakan alat percuma pertama yang anda temui. Cari gabungan alat yang dicuba dan diuji yang dapat membantu meningkatkan kedudukan SERP (halaman hasil mesin pencari) anda dan mendorong lalu lintas yang lebih berkualiti ke laman web anda dengan berkesan.

Kami telah menguji puluhan yang paling popular alat penyelidikan kata kunci percuma kini tersedia untuk membawa anda senarai lapan pilihan terbaik kami. Gunakan mereka untuk mengetahui apa yang dicari oleh khalayak sasaran anda dan memilih kata kunci terbaik untuk jenama anda.

# 1: Trend Google

Google Trends tidak diragukan lagi adalah salah satu alat penyelidikan kata kunci terbaik kerana sifatnya yang sangat visual, sebab itulah ia mendapat tempat teratas. Cukup masukkan frasa kata kunci anda ke dalam bar carian dan anda akan ditunjukkan grafik yang menggambarkan bagaimana trend carian ini telah menyesuaikan diri dari masa ke masa.

Di sini, saya telah mencari “coklat gelap” sejak 12 bulan yang lalu sebagai contoh:

8 Alat PERCUMA Terbaik untuk Penyelidikan Kata Kunci (2020 TIPS)

Petua Penyelidikan Kata Kunci # 1: Pilih frasa ekor panjang (atau benih) daripada hanya satu perkataan untuk berjaya mengurangkan pertandingan.

Saya dapat melihat bahawa populariti istilah carian pada umumnya tinggi, tetapi meningkat pada bulan Disember dan Februari. Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa pengguna membeli lebih banyak coklat gelap sebagai hadiah sekitar Krismas dan Hari Valentine.

Sekiranya saya merancang catatan blog mengenai coklat gelap, adalah idea yang baik untuk melancarkannya sekitar tahun ini pada tahun 2019, berdasarkan apa yang berfungsi dengan baik tahun sebelumnya.

Elemen hebat Google Trends yang lain termasuk:

 • Minat Mengikut Kawasan: Bahagian ini membolehkan anda melihat lokasi di mana istilah carian anda paling popular dalam jangka masa tertentu
 • Topik-topik yang berkaitan & Pertanyaan: Kotak keajaiban ini menunjukkan kepada anda istilah carian yang berkaitan dengan populariti yang semakin meningkat yang juga boleh anda masukkan ke dalam kandungan anda

8 Alat PERCUMA Terbaik untuk Penyelidikan Kata Kunci (2020 TIPS)

Analisis yang dapat diberikan oleh Google Trends kepada anda perkhidmatan yang ideal untuk perniagaan bermusim; tetapi perlu diingat bahawa istilah yang melonjak dalam jumlah carian pada jangka masa tertentu juga akan meningkatkan Kos Per Klik Anda di Adwords. Sekiranya anda ingin berpartisipasi dalam kempen pencarian berbayar pada waktu puncak, maka anda perlu memperuntukkan lebih banyak anggaran untuk perbelanjaan AdWords anda.

# 2: Berkorelasi Google

Sudah tentu, Google Correlate secara teknikal adalah sebahagian daripada Google Trends. Walau bagaimanapun, sebagai kedua-dua alat ini berbeza secara asasnya, Google Correlate layak disebutkan sendiri.

(Cukup panggil Google sebagai raja alat penyelidikan kata kunci!)

Pada prinsipnya, bukannya mencari arah aliran berkaitan dengan kata kunci, Google Correlate menemui corak carian yang sesuai dengan trend dunia nyata.

Sebagai contoh, ketika saya mencari istilah “coklat gelap”, istilah yang berkorelasi teratas adalah “adalah coklat.” Grafik di bawahnya kemudian meneliti populariti kedua-dua istilah tersebut menurut jangka masa yang berbeza.

8 Alat PERCUMA Terbaik untuk Penyelidikan Kata Kunci (2020 TIPS)

Perkara terbaik mengenai Google Correlate adalah bahawa ia membantu saya memahami pelbagai soalan yang ada pada topik coklat gelap. Sebagai contoh, mereka ingin mengetahui apakah ia memenuhi syarat sebagai coklat, dan adakah ia mematuhi sekatan diet yang berbeza. Jadi, jika saya pintar, saya akan gunakan istilah carian berkaitan ini dalam strategi kandungan saya.

Perkara paling teruk mengenai Google Correlate? Kadang kala, anda mendapat kata atau frasa yang tidak berkaitan dengan topik pilihan anda. Apabila ini berlaku, lebih baik mengelakkan kata-kata itu pastikan bahawa kandungan anda kelihatan asli dan sahih kepada pembaca.

# 3: AdWord & Penjana Permutasi Kata Kunci SEO

Sekiranya anda sedang dalam proses melancarkan laman web baru, anda mungkin sudah mengetahui kata kunci teratas dalam niche anda. Tetapi dari mana anda pergi dari sana?

Masukkan: AdWord & Penjana Permutasi Kata Kunci SEO.

Ya, ini agak sedap, tetapi alat percuma ini membantu anda menjadi kreatif jika anda mencari istilah yang sesuai dengan industri, strategi pemasaran, dan khalayak sasaran anda.

8 Alat PERCUMA Terbaik untuk Penyelidikan Kata Kunci (2020 TIPS)

Petua Penyelidikan Kata Kunci # 2: Jadilah penjana istilah carian anda sendiri yang pertama dan paling utama. Mainkan permainan kata hubung dengan kata kunci yang anda pilih – sangat mengagumkan berapa banyak yang dapat anda hasilkan semasa anda memikirkannya! Cuba buat senarai istilah dan idea yang berkaitan sebelum menggunakan alat penyelidikan kata kunci.

Alat yang sangat senang digunakan ini sesuai dengan pemikiran anda. Anda dapat menghasilkan hingga tiga senarai kata atau frasa – maka, yang harus anda lakukan ialah klik “Hasilkan Permutasi” untuk melihat hasilnya.

Walaupun alat ini bagus dan cepat, kekurangannya adalah beberapa hasilnya mungkin tidak masuk akal. Anda sering harus melaburkan tenaga untuk meneliti mereka untuk mendapatkan barang yang baik.

# 4: Kesalahan pengguna

Keperibadian luar biasa pemasar B2B Neil Patel, Ubersuggest adalah alternatif terbaik untuk Perancang Kata Kunci asli Google (yang sekarang mengharuskan anda masuk dan membuat kempen iklan untuk menggunakan perkhidmatan).

Pro utama alat ini adalah bahawa ia meletakkan syarat mengikut sebilangan metrik yang berkaitan:

 • Isipadu: Jumlah carian setiap bulan
 • Kos Setiap Klik (BPK): CPC rata-rata menurut Adwords
 • Kesukaran Dibayar: Anggaran persaingan dalam carian berbayar
 • Kesukaran SEO: Anggaran persaingan dalam carian organik

Petua Penyelidikan Kata Kunci # 3: Kadang-kadang lebih baik mengelakkan istilah carian yang paling kompetitif. Sebagai gantinya, pertimbangkan salah satu pilihan paling popular yang tidak mendapat skor tinggi terutamanya dari segi kesukaran berbayar atau SEO. Dengan cara ini, anda lebih cenderung muncul di atas Halaman Hasil Carian (SERP).

Terdapat juga kotak teks kecil dari Neil Patel sendiri yang menyampaikan betapa senangnya peringkat untuk istilah carian anda, di samping grafik berguna yang menunjukkan jumlah carian setiap bulan.

8 Alat PERCUMA Terbaik untuk Penyelidikan Kata Kunci (2020 TIPS)

Dengan alat yang sangat mesra pengguna ini, anda juga dapat menghasilkan senarai idea tambahan dengan cepat – termasuk idea istilah carian yang dicadangkan dan berkaitan.

8 Alat PERCUMA Terbaik untuk Penyelidikan Kata Kunci (2020 TIPS)

Walaupun begitu, masalah utama Ubersuggest adalah bahawa ia memberi anda kata kunci yang tidak akan muncul melalui Perancang Kata Kunci Google. Ini bermaksud ia tidak berfungsi sebagai pilihan tersendiri. Sebaliknya, adalah idea yang baik untuk menggunakan Ubersuggest bersama alat penyelidikan kata kunci lain untuk kejayaan maksimum.

# 5: Penghancur Kata Kunci

Walaupun dinamakan sedikit tidak tepat, ini teratas alat penyelidikan kata kunci berfungsi dengan melengkapkan Autolengkap Google – maksudnya, hasil yang muncul ketika anda memasukkan sesuatu ke dalam mesin pencari. Walaupun ada alat lain yang melakukan ini, kebanyakan dibatasi hingga 700 kata kunci, sedangkan Penghancur Kata Kunci tidak.

Cukup masukkan kata kunci anda dan klik “Shit Keywords!” Alat ini akan menghasilkan sekumpulan istilah carian yang dicadangkan.

Contohnya, ketika saya mencari “coklat gelap”, lebih daripada 500 hasil muncul dalam beberapa saat – dan alat ini terus berjalan!

8 Alat PERCUMA Terbaik untuk Penyelidikan Kata Kunci (2020 TIPS)

Walaupun Shitter Kata Kunci memberi anda banyak pilihan, itu cukup asas. Oleh itu, mereka mempunyai penapis berguna berikut:

 • Penapis Positif: Taipkan perkataan yang ingin anda lihat dalam hasil anda ke dalam kotak ini
 • Penapis Negatif: Taipkan perkataan yang anda mahu dikecualikan dari hasil anda ke dalam kotak ini

Setelah memperoleh hasil yang mencukupi, tekan “Hentikan Pekerjaan”. Oleh itu, satu-satunya masalah adalah melalui ratusan pilihan untuk mencari pilihan yang paling sesuai dengan keperluan anda.

# 6: Jawab Orang Awam

Jawapan The Public adalah salah satu alat penyelidikan kata kunci percuma yang lebih kompleks. Serta mencari carian yang berkaitan, ia mencari soalan, preposisi, perbandingan, dan abjad.

Anda memulakan dengan bertanya kepada lelaki ini apa soalan yang ditanyakan orang mengenai istilah carian tertentu:

8 Alat PERCUMA Terbaik untuk Penyelidikan Kata Kunci (2020 TIPS)

Dan bahagian yang terbaik? Hasil anda dipaparkan dalam bentuk visual.

8 Alat PERCUMA Terbaik untuk Penyelidikan Kata Kunci (2020 TIPS)

Betapa hebatnya itu?

Sekiranya anda lebih suka melihat senarai, cukup beralih ke “Borang Data” – anda boleh mendapatkan butang di bahagian bawah halaman.

Dari segi hasil, berikut merangkumi contoh kategori berdasarkan istilah carian “coklat gelap”:

 • Soalan: “Bolehkah coklat gelap menjadi buruk”
 • Persediaan: “Coklat gelap berdekatan”
 • Perbandingan: “Coklat gelap vs coklat susu”
 • Mengikut abjad: Menyenaraikan istilah dari A-Z, mis. “Kalendar kedatangan coklat gelap” hingga “zink coklat gelap”
 • Berkaitan: “Kalori coklat gelap”

Untuk maklumat lebih lanjut, baca Panduan lengkap kami untuk Menjawab Orang Awam!

Walaupun versi percuma agak luas dan pintar, anda boleh memilih untuk menaik taraf ke Answer The Public Pro dengan kos bulanan yang berpatutan. Versi pro akan memberi anda faedah tambahan, seperti dapat menyaring hasil anda berdasarkan bahasa, lokasi, dan kata-kata yang tidak diingini.

Sekiranya anda memutuskan untuk tetap menggunakan versi percuma, maka kelemahan terbesar yang akan anda temui adalah bahawa kategori istilah carian “Berkaitan” memberikan kurang dari 20 hasil — tetapi semua yang lain berfungsi dengan sempurna.

Petua Penyelidikan Kata Kunci # 4: Sebilangan besar alat penyelidikan kata kunci membolehkan anda mengeksport data ke CSV. Namun, bagi yang tidak, dengan usaha minimum anda boleh menyalin dan menampal hasilnya ke dalam spreadsheet Excel.

# 7: Kata kunci di mana sahaja

Kata kunci Everywhere adalah pelanjutan percuma untuk Google Chrome. Ia melekat jumlah carian, data persaingan, dan Kos Per Klik ke laman web yang anda lawati.

Dari Google ke Amazon dan Wikipedia, alat ini sangat praktikal ketika menggunakannya menggabungkan penyelidikan kata kunci ke dalam tabiat melayari biasa anda. Nilai tambahnya ialah anda dapat menemui peluang tanpa henti dengan cara ini.

8 Alat PERCUMA Terbaik untuk Penyelidikan Kata Kunci (2020 TIPS)

Perlu diingat bahawa anggaran jumlah kata kunci dan Kos Per Klik diambil dari istilah carian melalui Google dan bukan Amazon, sebagai contoh. Ini bermaksud bahawa semua data hanya berasal dari Perencana Kata Kunci Google, jadi jumlahnya tidak mewakili internet secara keseluruhan.

# 8: Soovle

Akhir sekali, Soovle adalah alat penyelidikan kata kunci percuma yang cukup ringkas tetapi berkesan. Sekiranya anda pernah menggunakan Autocomplete Google untuk mencari kata kunci untuk kandungan laman web anda, maka ini akan kelihatan sangat biasa.

Yang perlu anda buat ialah memasukkan istilah carian anda dan tekan “Soovle.”

8 Alat PERCUMA Terbaik untuk Penyelidikan Kata Kunci (2020 TIPS)

Hasil yang anda lihat telah dikumpulkan dari a pelbagai sumber. Sebenarnya, anda akan melihat istilah yang disusun secara visual oleh enjin carian, dari Yahoo hingga Bing, YouTube, dan — tentu saja — Google, untuk memastikan bahawa anda merangkumi semua asas anda.

Pasti, tidak banyak hasil per platform, tetapi anda boleh menetapkan platform lalai (dalam contoh saya, ini adalah Google) yang akan memberi anda beberapa cadangan tambahan untuk platform tersebut.

Cepat, cekap, dan mungkin hanya yang anda perlukan pada hari-hari di mana anda bergelut dengan idea dan / atau sumber.

Petua Penyelidikan Kata Kunci # 5: Setelah anda menggunakan alat penyelidikan kata kunci, pastikan untuk benar-benar menggunakan Google setiap istilah carian yang ingin anda gunakan dalam kandungan anda dan periksa tiga hasil teratas. Tujuan anda adalah untuk mencocokkan — atau, lebih baik lagi, mengalahkan — tiga laman web teratas, jadi anda perlu memastikan bahawa laman web anda melebihi laman web mereka dari segi kandungan berkualiti, reka bentuk, format, dan juga penyisipan kata kunci (tentu saja!).

Alat Penyelidikan Kata Kunci Percuma Berbayar

Alat penyelidikan kata kunci percuma sangat sesuai untuk perniagaan baru, syarikat permulaan, atau sesiapa sahaja yang baru mengenal dunia SEO.

Walau bagaimanapun, jika pengetahuan SEO anda lebih maju atau syarikat anda berkembang pesat, mungkin perlu dipertimbangkan alat berbayar. Kenapa? Nah, alat kata kunci percuma cenderung menawarkan banyak hasil, yang memerlukan masa untuk diselesaikan — dan masa sama dengan wang dalam dunia perniagaan.

Selanjutnya, alat kata kunci berbayar memperkemaskan hasilnya dari sejumlah besar data sesuai dengan kata kunci persaingan rendah, yang akan menjadi lebih bermanfaat untuk disasarkan.

Kami mengesyorkan menggunakan alat percuma sehingga anda memahami prospek penyelidikan kata kunci dan meningkatkan tahap pengalaman anda. Kemudian, jika anggaran anda memungkinkan, teruskan ke versi berbayar untuk hasil yang optimum.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector