7 Plugin dan Alat Monitor Laman Web Terbaik untuk WordPress 2020

WordPress adalah salah satu platform yang paling popular untuk mengehoskan laman web, berkat kemudahan penggunaan dan kelenturannya, tetapi juga merupakan salah satu sasaran paling popular untuk penjenayah siber. Laman WordPress mendapat ribuan percubaan serangan setiap hari dari penggodam yang ingin menjatuhkan laman web anda, bersama dengan banyak yang lain. Kadang-kadang, sebab yang lebih “semula jadi” – seperti peningkatan lalu lintas secara tiba-tiba ke laman web anda atau masalah di syarikat hosting anda – juga boleh menjatuhkan laman web anda.


Atas sebab-sebab ini (dan lain-lain) sangat penting untuk dimaklumkan bila-bila masa laman web atau pelayan anda dimatikan dan tiba-tiba tidak tersedia untuk pelawat.

Mengapa Berarti Waktu Henti?

Ringkasnya, waktu operasi adalah sepanjang masa apabila laman web anda dapat diakses dan berfungsi dengan baik. Waktu Henti adalah sebaliknya – apabila pengunjung ke laman web anda tidak dapat pergi ke beberapa atau semua kawasan yang ingin mereka lawati. Tidak menghairankan, waktu rehat adalah apa yang anda mahukan.

Apabila laman web anda dimatikan, tidak ada yang dapat mengaksesnya. Ini bermakna anda mungkin kehilangan wang dari penjualan yang tidak dapat anda buat atau kehilangan pembaca yang kecewa kerana mereka tidak dapat mengakses kandungan anda. Enjin carian juga menghukum laman web yang mempunyai terlalu banyak waktu henti, sehingga berharga poin SEO anda. Kedua-dua wang dan reputasi dalam talian anda dipertaruhkan.

Mengapa Memantau Masa dan Waktu Henti WordPress Anda?

Terdapat banyak sebab mengapa laman web atau bahagian laman web anda boleh jatuh. Anda mungkin menjadi subjek serangan DDoS, seseorang dapat meretas laman web anda untuk menyiarkan kandungan yang tidak dibenarkan. Dengan begitu banyak kemungkinan penyebab laman web anda turun dan begitu banyak laman web, mustahil bagi sesiapa untuk menyemak laman web secara manual.

Sekiranya laman web anda tergendala, anda mungkin tidak menyedarinya sehingga anda mendapat aduan daripada pengunjung yang marah atau kebetulan mengunjunginya sendiri. Semakin lama laman web anda dimatikan sebelum anda memperbaikinya, semakin banyak pengunjung akan memutuskan untuk tidak kembali, dan semakin besar peluang anda kehilangan mata SEO.

Pemantau kesihatan laman web untuk laman WordPress anda adalah yang membuat anda sentiasa berada di atas status laman web anda dan memberitahu anda jika ada kejadian ini sehingga anda dapat memperbaikinya sebelum orang lain memberi tahu.

7 Cara Memantau Laman WordPress Anda

Untuk memantau laman WordPress anda, pada dasarnya anda mempunyai dua pilihan – anda boleh menggunakan pemalam WordPress, atau anda boleh menggunakan alat pemantauan luaran.

Pemalam Pemantauan WordPress

Plugin WordPress dibuat khusus untuk laman web WordPress. Berikut adalah cadangan saya untuk pemalam WordPress yang boleh dipercayai untuk memantau waktu operasi laman web anda.

JetPack

plugin jetpack

Jetpack adalah plugin percuma pelbagai guna yang dikembangkan dan disokong oleh pencipta WordPress. Ia menawarkan banyak komponen untuk meningkatkan fungsi dan pengurusan laman WordPress anda, termasuk memantau laman web anda.

Anda perlu pergi ke Tetapan pemalam untuk menetapkan konfigurasi dan memasukkan alamat e-mel anda untuk menerima pemberitahuan mengenai waktu operasi dan waktu henti, kelajuan, status keselamatan, dan metrik pelawat. Malangnya, anda hanya dapat menerima makluman melalui e-mel – buat masa ini tidak ada pilihan untuk pemberitahuan SMS.

Robot Masa

plug-up-robot-uptime

Untuk menggunakan Uptime Robot, anda perlu memasang plugin, mengaktifkannya, dan mengkonfigurasi API untuk menghubungkannya ke laman web anda. Setelah anda siap, anda akan mendapat makluman melalui pemberitahuan Twitter, SMS, dan push yang menunjukkan statistik dari pelbagai tempat di laman web anda. Anda dapat melihat metrik dari mana-mana halaman atau widget, atau pergi ke papan pemuka tengah.

Uptime Robot percuma untuk versi asas, tetapi untuk memantau lebih banyak laman web, menerima amaran SMS, atau mengubah frekuensi pemantauan, anda perlu meningkatkan ke versi berbayar premium.

UrusWP 

mengurus-wp-pekerja-plugin

ManageWP adalah satu lagi pemalam pelbagai guna untuk pengurusan WordPress yang merangkumi pemantauan laman web. Anda boleh mengesan waktu dan waktu henti, memantau prestasi laman web anda, dan memeriksa keselamatan serta menjalankan sandaran automatik melalui pemalam.

ManageWP membolehkan anda mengesan banyak laman web di papan pemuka mereka, tetapi anda perlu membayar plugin perniagaan premium untuk menerima makluman melalui e-mel atau SMS.

Pemantauan Super

pemantauan super-plugin

Super Monitoring adalah pemalam pemantauan WordPress yang sangat kuat dan berkesan. Walau bagaimanapun, pemalam itu sebenarnya hanya antara muka ke alat Super Monitor luaran, yang disatukan ke dalam papan pemuka WordPress.

Anda boleh memilih dari banyak selang pemantauan termasuk setiap minit. Anda juga dapat memeriksa prestasi dan analisis Google, serta waktu henti dari dalam plugin, dan melihat kesihatan laman web anda dari beberapa lokasi. Namun, tidak ada versi percuma (ada percubaan percuma), dan anda harus membayar yuran tambahan untuk makluman SMS.

Alat Pemantauan Luaran

Penguji luaran dibuat untuk memenuhi banyak host yang berbeza. Mereka tidak menggunakan ruang memori laman web anda, dan anda boleh menggunakan alat pemantauan yang sama untuk beberapa laman web, termasuk yang tidak dihoskan di WordPress. Kami mengesyorkan alat ujian luaran ini untuk akaun WordPress anda.

Pingdom

pemantauan pingdom

Pingdom adalah perkhidmatan pemantauan laman web yang sangat popular. Ia menggunakan pelayan yang ditempatkan di seluruh dunia untuk terus menguji status laman web anda dan memantau status laman web anda dari beberapa lokasi.

Pingdom mempunyai beberapa ciri premium yang mengagumkan seperti memeriksa semula kesalahan sebelum menghantar makluman, analisis punca untuk mendedahkan punca masalah sehingga anda dapat memperbaikinya dengan lebih cepat, dan mengesan masa muat berdasarkan halaman demi halaman, tetapi anda ‘ Saya perlu membayar dengan baik untuk tahap perkhidmatan ini. Anda dapat mengakses data dan papan pemuka melalui laman web atau aplikasi, tetapi makluman SMS adalah ciri premium.

Tapak 24 × 7

Pemantauan 24x7

Laman 24 × 7 adalah perkhidmatan pemantauan fleksibel yang dapat melacak aplikasi mudah alih, laman web mudah alih, dan semua jenis pelayan, serta laman web yang dihoskan oleh WordPress anda. Seperti Pingdom, ia menggunakan pelayan di puluhan lokasi global untuk memeriksa pengalaman pengguna akhir masa nyata di seluruh dunia, tetapi menambah pemeriksaan pada rangkaian dalaman, pemantauan sisi pelayan, pelayan DNS, muat naik dan muat turun FTP, dan perkhidmatan lain. Tidak semua ini termasuk dalam versi percuma.

Pelan percuma Laman 24 × 7 merangkumi 5 laman web, dan anda perlu menaik taraf ke rancangan premium untuk lebih banyak laman web. Anda dapat melihat hasil waktu operasi di papan pemuka atau menerima makluman melalui e-mel, Twitter, SMS, atau RSS.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector