5 Langkah Menguruskan Pasukan Freelance Jauh Anda dengan Berkesan

Dari sudut perniagaan, landskap telah berubah dengan ketara dalam beberapa tahun kebelakangan. Peralihan dari tempat kerja yang digerakkan oleh pekerja ke tempat yang dikuasakan oleh pekerja bebas berlaku di seluruh dunia. Tidak ada batasan lagi dalam hal pengambilan pekerja, yang memungkinkan anda mewah pilihan dan kekhususan.


Menguruskan pasukan dengan berkesan adalah sesuatu yang perlu diketahui oleh setiap pemilik perniagaan. Sehubungan itu, menguruskan pasukan freelance jarak jauh tidak sama. Ini memerlukan a mindset yang sedikit berbeza kerana tenaga kerja tidak kelihatan lagi tetapi tersebar di lokasi fizikal dan, kemungkinan besar, zon waktu.

Ikuti langkah-langkah ini untuk menjadikan pengurusan pasukan jauh anda sehalus mungkin:

# 1. Mempunyai Alat Pengurusan Yang Tepat

Sebelum saya membahas perkara yang lebih baik, mari kita mulakan dengan masalah praktikal. Sebilangan besar freelancer, besar atau kecil, memerlukan penyediaan yang betul untuk memastikan bahawa keseluruhan proses pengurusan selancar mungkin. Lagipun, teknologi adalah yang memungkinkan kerja jarak jauh dapat dilakukan, jadi masuk akal untuk menggunakannya untuk keuntungan anda. Oleh kerana pekerjaan menjadi kurang terkendali oleh lokasi, semakin banyak syarikat sedang mengembangkan perisian yang menjadikan pengurusan freelancer semudah menguruskan pekerja di lokasi, jika tidak lebih.

Beberapa laman web freelance terbaik menawarkan ciri terbina dalam untuk membantu anda mengurus dan berkomunikasi dengan pasukan anda (untuk maklumat lebih lanjut, lihat ulasan Upwork dan Fiverr kami). Walau bagaimanapun, banyak syarikat mendapati bahawa platform ini tidak mencukupi dan tidak semestinya merangkumi semua freelancer di senarai anda. Dan, walaupun bermanfaat untuk tahap, e-mel dan sembang sering kali disalahpahami, diabaikan, atau tidak disangka menerangkan tugas yang lebih kompleks.

Ini akan membantu anda untuk meneroka aplikasi produktiviti, seperti Asana (kegemaran peribadi saya) atau Trello, yang direka untuk memudahkan kerja bersama. Dengan alat kolaborasi dan penjejakan masa dalam talian ini, anda dapat memastikan kerja anda tetap teratur dengan berhubung dengan ahli pasukan pada setiap projek tertentu, menetapkan tarikh akhir dan garis panduan, berkongsi fail yang berkaitan, membuat senarai tugasan, dan banyak lagi. Pada asasnya, semua yang anda perlukan untuk menguruskan pasukan anda dengan lebih baik dan memahami prestasi mereka.

5 Langkah Menguruskan Pasukan Freelance Jauh Anda dengan Berkesan

# 2. Tentukan Jangkaan Komunikasi Anda

Oleh kerana anda kekurangan sembang cepat pada waktu rehat makan tengah hari, anda perlu mencari cara yang berkesan untuk memudahkan komunikasi dua hala, jika diperlukan, yang merupakan bahagian penting dalam perniagaan apa pun.

Oleh kerana freelancer anda cenderung berada di pelbagai lokasi, dan selalunya akan menyimpan waktu kerja yang berbeza, itu akan mendorong anda untuk tetapkan beberapa parameter pada awal hubungan profesional anda. Sebagai contoh, pertimbangkan perkara berikut:

  • Adakah terdapat masa-masa tertentu yang anda perlukan atau harapkan ia tersedia? Cth, perjumpaan pasukan, persembahan, dll.
  • Apakah mereka diharapkan dapat menjawab email atau permintaan dalam jangka waktu tertentu?
  • Apa bentuk komunikasi yang diharapkan dapat mereka gunakan? Cth, telefon, e-mel, teks, dll.
  • Berapa kerap anda memerlukan atau mengharapkan mereka mendaftar masuk dengan anda?
  • Apakah cara terbaik bagi mereka untuk menghubungi anda sekiranya ada permintaan atau masalah mendesak, dan sebaliknya?

Sekiranya anda mempunyai projek dengan perputaran yang ketat, atau anda lebih suka melakukan komunikasi yang berterusan dan berterusan dengan pasukan jauh anda, maka adalah idea yang baik bagi anda untuk menyempitkan carian bebas anda kepada individu yang berada di zon waktu yang sama, atau yang sebaliknya boleh membuat komitmen terhadap jadual kerja tertentu. Sekiranya anda lebih fleksibel, anda akan mempunyai asas freelancer yang lebih luas untuk dipilih. Dengan jelas mengenai harapan anda dari awal, anda akan mendapat hubungan kerja yang lebih mudah berdasarkan ketelusan dan saling menghormati.

# 3. Berikan Maklum Balas Tetap untuk Hubungan yang Berkekalan

Freelancer adalah pekerja seperti orang lain dan mereka memerlukan maklum balas untuk mengetahui bahawa anda menyetujui dan menghargai pekerjaan mereka. Terlalu mudah untuk tidak didemotivasi dan hilang fokus – terutama ketika secara fizikal saling menjauh – jadi pastikan anda meluangkan masa anda untuk mengartikulasikan mesej anda. Sekiranya mereka mengusahakan projek mereka, beritahu mereka; jika mereka berprestasi rendah atau sedikit permainan mereka, jernihkan harapan anda. Berikan cadangan dan komen dengan cara yang konstruktif untuk memberi impak maksimum dan pada setiap peringkat supaya pasukan anda dapat memahami permintaan anda dan bagaimana anda bekerja.

Aliran maklum balas yang jelas dan berterusan sangat penting jika anda mahu pasukan freelance jarak jauh anda merasa dihargai dan bertahan lama, terutamanya kerana kebanyakan freelancer memerlukan sedikit masa untuk mengetahui cara anda melakukan sesuatu – sama seperti pada- pekerja laman web. Semakin lama hubungan, semakin membuahkan hasil apabila maklum balas yang tepat pada masanya dan membina meningkatkan produktiviti sepanjang perjalanan.

Lihatlah dengan cara ini: pasukan yang komited dan bahagia bermaksud anda tidak perlu terus-menerus melalui proses membuat iklan untuk menyewa pekerja bebas dan menyelesaikan permohonan pekerjaan. Lebih penting lagi, ia mengekalkan konsistensi dan menghasilkan persekitaran kerja yang kuat secara keseluruhan.

# 4. Gunakan NDA di mana Ia Membuat Rasa

NDA (perjanjian tanpa pendedahan) bukanlah sesuatu yang selalu difikirkan ketika bekerja dengan freelancer. Namun, itu tidak bermaksud tidak penting untuk melindungi perniagaan anda. Secara semula jadi, beberapa projek lebih sensitif daripada yang lain, dan kebocoran maklumat boleh merosakkan dengan serius.

Oleh kerana freelancer biasanya tidak berada di bawah pengawasan atau pekerjaan langsung anda, NDA menawarkan cara yang berkesan untuk mengatasi masalah masalah peraturan yang melanggar, dan termasuk panduan seputar penguatkuasaan dan keperluan lain dari freelancer.

5 Langkah Menguruskan Pasukan Freelance Jauh Anda dengan Berkesan

Walau bagaimanapun, kelebihan NDA melebihi kerahsiaan; kesepakatan bersama antara anda dan tenaga kerja jauh anda juga dapat menambahkan keberkesanannya. Ini memberitahu bahawa anda serius terhadap perniagaan dan hubungan profesional anda, dan merupakan cara untuk memastikan bahawa perniagaan anda juga.

# 5. Menentang Dorongan untuk Mikro

Menguruskan pekerja jauh termasuk memberi mereka ruang dan keluar dari jalan mereka. Ingat, anda telah merekrut mereka kerana mereka pakar dalam bidang masing-masing dan anda harus memperlakukannya seperti itu. Freelancer mempunyai kaedah tersendiri yang menjadikannya berkesan dan tidak termasuk seseorang yang selalu melihat ke atas bahu mereka. Tidak perlu melakukan pengurusan mikro kerana individu ini sudah mengetahui cara terbaik untuk mencapai matlamat di hadapan mereka. Tugas anda adalah untuk menetapkan peranan, objektif, dan harapan yang ditentukan dengan baik sebelum menyerahkan tugas itu kepada mereka. Ikutilah dan biarkan yang lain mengambil jalan semula jadi.

Bersedia untuk Pengurusan Jauh

Dunia profesional semakin berubah, beralih ke pekerjaan berasaskan projek yang jauh. Freelancer dapat melakukan keajaiban untuk perniagaan anda, tetapi agar mereka dapat menjadi bagian dari lingkungan kerja yang produktif, setiap pemilik dan pengurus perniagaan harus menerapkan strategi pengurusan yang tepat. Apabila pasukan terpencil anda mula merasa seolah-olah mereka adalah bahagian dari mesin yang diisi dengan minyak, maka mereka akan semakin komited. Dengan mempraktikkan langkah-langkah ini, anda meletakkan asas untuk pasukan freelance jarak jauh yang berdaya maju dan produktif yang akan memberikan kerja berkualiti tinggi yang konsisten dari masa ke masa.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector