4 Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Membina Laman web Squarespace Anda

Tertarik dengan templat Squarespace yang indah dan janjinya untuk memberikan sokongan yang luar biasa, anda mungkin sudah mendaftar atau menetapkan pemikiran anda di platform. Squarespace tidak diragukan lagi adalah salah satu pembangun laman web terbaik jika anda mahukan cara tanpa bimbang untuk membuat laman web yang kelihatan hebat, cepat.


Terdapat banyak alternatif Squarespace, dan masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan. Oleh itu, perlu dilakukan penyelidikan mengenai peluang spesifik yang mereka tawarkan serta halangan yang mungkin anda hadapi untuk platform tertentu. Lakukan ini sebelum anda mula membina laman web anda untuk memaksimumkan peluang anda untuk mendapatkannya dari awal.

Anda akan menikmati kendali percuma untuk menyesuaikan templat yang cantik dan responsif

Satu perkara yang sangat diberi perhatian oleh Squarespace adalah kualiti templatnya. Squarespace menjadikan semua 70 templatnya tersedia secara percuma dan bukannya membataskannya pada rancangan tertentu atau membuatnya dibayar, seperti yang dilakukan oleh beberapa platform lain. Templat menarik dan menarik secara visual. Mereka memenuhi sebilangan ceruk dan disusun mengikut kategori umum seperti Makanan & Minum, Seni & Reka bentuk, dan kedai dalam talian; serta beberapa kategori menarik seperti Muzik, dan juga Majlis Perkahwinan. Semua templat juga responsif sepenuhnya dan kelihatan hebat di semua peranti mudah alih.

4 Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Membina Laman web Squarespace Anda

Ini bermaksud bahawa perkara terakhir yang perlu anda bimbangkan semasa membina laman web anda dengan Squarespace adalah akses ke templat berkualiti tinggi yang kelihatan hebat dan berfungsi dengan baik. Sebaik sahaja anda memilih templat yang sesuai, pada dasarnya anda sudah mempunyai laman web moden dan cantik yang menarik perhatian positif.

Anda kemudian dapat menyesuaikan templat secara meluas menggunakan pembangun halaman web seret-lepas. Kerana berdasarkan konsep “blok susun atur” yang seperti baris kandungan yang membentuk unit elemen yang berkaitan, sangat mudah dan mudah digunakan. Walau bagaimanapun, sebilangan mungkin mendapati susun atur ini agak terhad berbanding dengan pembangun laman web “pixel perfect” lain yang membolehkan anda menyeret elemen ke kedudukan yang tepat yang anda suka.

4 Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Membina Laman web Squarespace Anda

Anda Harus Puas Dengan Ciri-ciri Built-In Squarespace

Satu perbezaan besar antara Squarespace dan kebanyakan platform hosting laman web lain dalam liga yang sama ialah tidak ada plugin, sambungan, add-on, atau apa sahaja yang anda mahu namakan. Anda hanya mendapat ciri yang sudah ada di Squarespace, dan tidak ada cara untuk memperluas fungsi melalui pemalam dalaman atau pihak ketiga.

Ya, Squarespace memang menyediakan sejumlah besar fitur yang berkaitan dengan SEO, kempen pemasaran, e-commerce, dan blogging. Walau bagaimanapun, jika anda membandingkan Squarespace dengan Wix, misalnya, anda akan melihat bahawa yang terakhir ini menawarkan banyak aplikasi kedai dalam talian, aplikasi blog, aplikasi SEO dan banyak lagi. Ini membolehkan pengguna Wix memilih aplikasi yang paling sesuai dengan keperluan mereka. Sebaliknya, tidak mungkin Squarespace menyediakan kekayaan ciri atau kemungkinan yang sama dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, kelemahannya merangkumi peluang yang jauh lebih rendah untuk melanggar laman web anda secara tidak sengaja, serta konsistensi yang lebih baik dalam hal kualiti dan pengalaman. Di platform pembinaan laman web, pemalam menjadi sumber utama masalah apabila mereka ketinggalan zaman atau berinteraksi dengan pemalam yang tidak serasi. Di Squarespace, itu tidak akan menjadi perhatian.

Satu-satunya cara anda dapat menggunakan platform atau widget pihak ketiga adalah jika anda selesa menggunakan kod tersuai untuk menyuntik skrip, blok kod, atau kandungan di laman web anda. Terdapat blok kod yang tersedia untuk melakukan ini tepat di pembangun.

Pengalaman Seluruh Squarespace Mesra Mudah Alih

Sebagai sebahagian daripada standard kurator yang ketat Squarespace, semua templat yang ditawarkan dioptimumkan untuk mudah alih untuk reka bentuk dan prestasi yang responsif. Anda akan dapat melihat ini dalam tindakan ketika mengedit laman web anda, kerana anda dapat beralih antara paparan mudah alih, tablet, atau desktop daripadanya. Ini adalah alat yang berguna untuk memastikan anda tidak melanggar reka bentuk untuk peranti lain semasa mengedit. Mudah-mudahan, anda menyedari betapa pentingnya penyemakan imbas mudah alih, kerana pada masa ini menyumbang sekitar 51% daripada semua melayari web. Namun, jika atas sebab apa pun anda lebih suka mematikan paparan mudah alih, anda boleh melakukannya.

Salah satu ciri yang unik untuk peranti mudah alih adalah “bar maklumat mudah alih” yang akan muncul dengan jalan pintas dan maklumat hubungan penting, seperti alamat e-mel, nombor telefon, lokasi, dan waktu perniagaan anda.
4 Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Membina Laman web Squarespace Anda

Ciri hebat lain, terutama bagi mereka yang sering bepergian, adalah bahawa Squarespace menyediakan cara bagi pengguna untuk mengakses semua alat dashboard, seperti analitik dan laporan, dari peranti mudah alih mereka.

Squarespace Mempunyai SEO Lackluster Tetapi Alat Pemasaran yang Menarik

Salah satu bidang di mana kekurangan pemalam atau peluasan mungkin melanda pengguna Squarespace yang paling sukar adalah ketika datang ke SEO. Anda harus menggunakan alat bawaan Squarespace, yang tidak begitu luas dan boleh membataskan pelanggan e-commerce. Walau bagaimanapun, Squarespace menjanjikan bahawa templatnya dibina dengan HTML yang mudah diindeks, peta laman pra-dihasilkan, dan pengalihan automatik, yang semuanya mendasar kepada SEO.

Anda boleh mengedit tajuk, keterangan, dan slug halaman web untuk tujuan SEO; namun, anda tidak dapat melakukan perkara yang sama untuk halaman web produk. Tetapan SEO anda dalam pembangun juga terhad untuk membuat penerangan SEO dan memilih format tajuk lalai anda. Anda perlu memastikan anda melakukan tugas anda dengan mengoptimumkan semua tajuk anda dan membuat perihalan dan URL yang mesra SEO untuk semua memanfaatkan sepenuhnya ciri-ciri SEO Squarespace.

Namun, Squarespace memang menyediakan sejumlah alat pemasaran untuk menggunakan platform atau kempen e-mel lain untuk memasarkan laman web, kandungan, dan produk anda (jika anda mempunyai rancangan e-commerce). Facebook dan Instagram adalah dua saluran yang sangat menguntungkan untuk pengusaha e-dagang yang Squarespace membolehkan anda menyasarkan secara langsung. Jadi, ini bagus jika platform media sosial ini merupakan sebahagian daripada strategi penjualan anda dan anda ingin memasukkan halaman atau produk di dalamnya.

Alat pemasaran e-mel juga hebat, kerana anda boleh memilih dari susun atur untuk membuat e-mel yang disasarkan untuk senarai e-mel tertentu dan melihat kinerjanya.

Squarespace Adakah Anda Melindungi Dengan Sebarang Jenis Laman Web

Berkenaan dengan harga dan ciri, Squarespace harus sesuai untuk khalayak luas pemilik laman web yang berpotensi. Sama ada pilihan yang tepat untuk anda bergantung atau tidak pada perbezaan antara platform itu dan platform lain dari segi faktor yang dibincangkan di atas.

Sekiranya anda membina laman web anda dengan Squarespace, anda boleh memulakannya dengan templat yang cantik dan dioptimumkan, pembangun halaman web yang mudah digunakan, dan sokongan hebat. Namun, jangan mengharapkan semua ciri dan penyesuaian penyelesaian peringkat perusahaan.

Mudah-mudahan, maklumat ini bukan sahaja memberi anda idea yang baik mengenai sama ada Squarespace adalah pembangun yang tepat untuk anda, tetapi juga memberi penerangan mengenai apa yang diharapkan ketika anda benar-benar mula membuat laman web anda – tanpa mengira pembangun yang anda pilih. Mana-mana platform mempunyai kelebihan dan had tersendiri; mencari keseimbangan yang tepat yang akan menjadikan perkhidmatan sebagai pemenang untuk anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector