4 Logo Bir Unik dan Mengapa Kami Menyukai Mereka

Industri bir adalah salah satu yang tertua di dunia. Variasi ales dan lager telah dibuat selama ribuan tahun. Suatu ketika, mereka dilihat sebagai minuman paling selamat untuk diminum, kerana tidak ada sanitasi air. Memandangkan perkara ini, tidak menghairankan bahawa pasaran bir kini terlalu tepu. Lebih daripada satu juta kilang bir adadari jenama global hingga bir kraf vintaj dan minuman bebas. Di AS sahaja, $ 36 bilion dibelanjakan untuk minuman setiap tahun.


Seperti industri telah berkembang, begitu juga pemasarannya. Pembuat bir awal, seperti Pembuatan Bir Weihenstephan di Jerman, mula mempromosikan dan mengedarkan alkohol mereka seawal abad ke-11. Walaupun begitu, bir dipilih dengan tarikan label mereka. Gaya logo kuno, yang masih digunakan Weihenstephan, telah menjadi format tradisional untuk logo bir.

Mencari reka bentuk logo anda sendiri?

Kami pernah ke sana! Kami menguji semua perkhidmatan reka bentuk logo terbaik di luar sana untuk melihat mana yang akan memberikan logo baru terbaik untuk Planet Laman Web. Tekan di sini untuk membaca semua pengalaman kami dan mengetahui siapa yang menang.

Sekiranya anda kekurangan masa, anda boleh menuju ke Fiverr untuk mencari pereka logo profesional. Anda sebenarnya boleh mendapatkan logo khas yang unik yang dibuat dengan harga hanya $ 5.

Namun, pada abad ke-21, ia memerlukan lebih dari sekadar mematuhi gaya logo industri untuk memberi kesan. Dengan begitu banyak nama di rak, logo bir perlu muncul untuk menarik perhatian. Saya mengkaji beberapa logo bir yang paling unik untuk dibuat apa yang perlu dilakukan oleh kilang bir moden untuk cemerlang dalam memasarkan produk mereka.

Logo Bir biasa-biasa saja berbanding Logo Bir Besar

Untuk menentukan apa yang menjadikan logo bir bagus, kita perlu mempertimbangkan apa yang menjadikannya logo generik. Trend penjenamaan datang dan pergi, tetapi ciri-ciri tertentu dapat dilihat di seluruh industri bir. Ini termasuk:

  • Format lencana vintaj
  • Penulisan Skrip
  • Subjudul dalam fon sans-serif, termasuk lokasi dan usia pembuatan bir
  • Warna gelap, kuat seperti hijau, biru dan merah
  • Penggunaan emas untuk ciri reka bentuk tambahan

4 Logo Bir Unik dan Mengapa Kami Menyukai Mereka [UPDATE 2020]

Begitu banyak syarikat bir menggunakan format ini yang anda boleh berjalan melewati lorong mereka tanpa menarik perhatian anda. Oleh itu, bagaimana anda membuat logo bir yang unik dan berkesan di zaman moden ini?

Terdapat beberapa taktik untuk mewujudkan reka bentuk logo terbaik untuk syarikat bir anda:

  • Gunakan gambar. Penggunaan gambar pada label bir jarang berlaku; jika ia dilakukan dengan baik, ia akan sangat memberi kesan.
  • Gunakan beberapa warna. Warna yang lebih cerah dapat membantu anda menonjol. Daripada memilih satu nada (ditambah emas), anda boleh memilih kesan yang pelbagai warna.
  • Bercerita. Kebanyakan kilang bir mempunyai sejarah yang menarik. Sekiranya anda dapat menerjemahkannya ke dalam imejan, maka ia akan menyampaikan jenama anda dengan sempurna.

Petua Pakar: Sangat mudah untuk melihat bahawa pilihan fon membuat semua perbezaan ketika mereka bentuk logo. Jangan terlepas senarai kami 70+ fon percuma teratas untuk pereka, termasuk nasihat mengenai cara memilih fon terbaik untuk projek anda.

Logo Bir Unik yang Menarik Perhatian Anda

1. Bir Oculto

Bir kraf Oculto dicipta oleh Budweiser – walaupun anda tidak tahu dari logo. Mereka menjauhkan diri dari lambang tanda perkataan tradisional mereka untuk membuat reka bentuk unik yang benar-benar mencontohkan minuman. Oculto Beer diseduh dengan agave biru dan dibumbui dengan Tequila dari Mexico, jadi masuk akal bahawa pereka memilih reka bentuk yang diilhami oleh festival “Hari Orang Mati” di negara ini. Bentuk tengkorak pada latar belakang putih yang jelas lebih daripada cukup untuk menarik perhatian. Walau bagaimanapun, penggunaan hiasan emas masih mengingatkan reka bentuk yang lebih konvensional, menjadikannya serta-merta dikenali sebagai bir.

Unsur pintar lain dari Oculto Beer adalah penggunaan ruang negatif. Sangat sedikit label bir yang memasukkan ketelusan botol ke dalam reka bentuk. Cara logo Oculto memotong bahagian untuk membuat mata dan hidung hanya menambah keunikan dan kesan reka bentuk. Pilihan fon juga terkenal; sementara kebanyakan logo bir menggunakan skrip tradisional, Jenis huruf Oculto yang unik dan kerinting mirip dengan yang digunakan oleh sarkas lama dan pertunjukan perjalanan – yang sangat berkaitan dengan gaib, sihir, dan roh gelap. Perubahan huruf kecil ini mengubah watak logo secara drastik.
4 Logo Bir Unik dan Mengapa Kami Menyukai Mereka [UPDATE 2020]

2. Bir Kerajinan Penance Gelap

Walaupun menggunakan banyak warna adalah cara yang baik untuk membuat logo anda muncul, pilihan lain adalah ketiadaan warna. Sekiranya jenama anda lebih menyeramkan dan menyeramkan, menjadikan reka bentuk kembali ke format skala kelabu boleh memberi kesan yang besar. Dark Penance Craft Beer adalah contoh cemerlang dari itu. Penggunaan mereka untuk pelbagai warna biru tengah malam, dengan warna hitam dan putih, menyampaikan mesej jenama mereka dengan sempurna – yang, mari kita hadapi, menyeramkan. Oleh kerana minuman itu adalah Imperial Black IPA, yang terkenal dengan rasa pahit yang mendalam, penjenamaan yang lebih gelap ini sangat sesuai.

Citra itu sendiri hanya meningkatkan nada ini. The garis bijak dan penggunaan warna putih menjadikan sosok itu kelihatan hampir seperti hantu, yang menggabungkan dengan baik dengan usia wanita yang bergambar. Begitu juga, burung hitam di atas kelihatan seperti gagak – simbol kematian. Pereka telah memastikan bahawa logo jelas untuk bir, seperti gaya melukis pensil memberikan rasa vintaj itu yang sinonim dengan gaya penjenamaan industri.

4 Logo Bir Unik dan Mengapa Kami Menyukai Mereka [UPDATE 2020]

3. Bir Kirin Ichiban

Walaupun logo bir Kirin Ichiban mirip dengan gaya tradisional yang saya gariskan pada awalnya, ia masih berjaya mencapai suar yang unik. Ichiban diterjemahkan dari bahasa Jepun sebagai “nombor satu,” dan sebilangan besar reka bentuk logonya merujuk kepada warisan budaya itu. Di Jepun, penggunaan emas telah lama mempunyai kepentingan; ia dilihat sebagai warna royalti dan merupakan nada utama di banyak istana dan monumen bersejarah yang menakjubkan di negara ini. Emas melambangkan kekayaan dan prestij. Sudah jelas mengapa pereka Kirin Ichiban memilih skema warna ini dalam produk yang mendakwa sebagai nombor satu!

Walau bagaimanapun, sejauh ini elemen reka bentuk yang paling relevan dengan budaya adalah imej. Tokoh seperti naga, yang terlihat pada setiap lelaran logo, disebut kirin. Makhluk legenda ini adalah sebahagian daripada banyak mitos Asia Timur kuno. Ia dikatakan muncul setiap kali orang bijak atau penguasa datang atau berlalu. Sekali lagi, simbol ini adalah salah satu prestij. Bagi mereka yang mengetahui apa itu, mesejnya segera. Namun, walaupun tanpa pemahaman budaya, kirin jelas mengingatkan Timur Jauh. Dengan pilihan yang satu ini, Kirin Ichiban dapat menyampaikan warisan budayanya, di mana pun di dunia ia dibeli atau dijual.

4 Logo Bir Unik dan Mengapa Kami Menyukai Mereka [UPDATE 2020]
4. Pembuatan Bir Uinta

Tidak seperti tiga contoh terakhir, Uinta Brewing sebenarnya tidak menggunakan namanya dalam logo. Tempat pembuatan bir berpusat di Salt Lake City, tempat yang mempunyai identiti dan watak yang kuat. Pada tahun 2010, syarikat itu menyewa firma reka bentuk luaran untuk membuat pelbagai logo baru untuk semua bir mereka. Tujuan mereka adalah untuk raikan luaran dan “keindahan gunung barat yang abadi.” Untuk mengatakan bahawa matlamat ini telah dicapai dalam kenyataan.

The penggunaan gambar pelbagai warna yang berani yang menggambarkan pemandangan tempatan cukup untuk menonjol di mana-mana rak bir. Walaupun gambar memilih skrip tradisional dan kombinasi huruf sans-serif, yang susun atur dan kandungannya jauh berbeza dengan logo bir konvensional. Walau bagaimanapun, jenis huruf masih cukup dikenali untuk diketahui oleh seseorang untuk syarikat bir. Kejayaan utama yang lain adalah logo adalah berdasarkan poster ski lama, yang biasa berlaku di sekitar wilayah Colorado / Utah. Penjenamaan berjaya membuat pernyataan mengenai sejarah jenama, tanpa perlu menuliskannya dengan begitu banyak perkataan.

4 Logo Bir Unik dan Mengapa Kami Menyukai Mereka [UPDATE 2020]

Logo Bir yang Gagal Memberi Inspirasi

Terdapat banyak reka bentuk bir unik; mustahil untuk menyebut semuanya. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan beberapa logo bir yang tidak mencapai kesan yang diinginkan. Dalam beberapa kes, percubaan untuk mencipta penjenamaan yang unik boleh kehilangan tanda. Dalam kes lain, logo buruk adalah hanya kerana kurangnya kreativiti dan usaha. Berikut adalah semua reka bentuk yang saya tidak cadangkan untuk anda gunakan sebagai inspirasi.

Cobra

Bir Cobra adalah jenama bir India yang terkenal, yang juga dihasilkan di UK Walaupun logo syarikat itu baik-baik saja, di sinilah masalahnya – tidak mengapa. Dengan sedemikian nama jenama yang kuat yang menghasilkan banyak gambar, agak mengecewakan mereka memilih untuk memilih tanda kata yang mudah.

4 Logo Bir Unik dan Mengapa Kami Menyukai Mereka [UPDATE 2020]

Bir Amazon

Sebaliknya, Amazon Beer Company Brazil jelas cuba menjauh dari gaya penjenamaan tradisional. Logo mereka yang dilukis dengan tangan tidak diragukan lagi unik. Walau bagaimanapun, nada kanak-kanak tidak langsung menjerit “bir” – Ia kelihatan lebih sesuai untuk jus buah atau soda bersoda. Tidak mungkin orang dewasa mendapatkan sebotol dengan label ini untuk menghilangkan dahaga mereka.

4 Logo Bir Unik dan Mengapa Kami Menyukai Mereka [UPDATE 2020]

Bir Terbaik dan Penjenamaan Terbaik

Pemasaran tidak selalu menjadi penanda kualiti. Ramai yang berpendapat bahawa logo tidak relevan dibandingkan dengan kaedah perasa dan pembuatan bir. Walau bagaimanapun, penjenamaan syarikat sangat penting. Ini menentukan sama ada bakal pengguna membuat pembelian, atau bahkan hanya memperhatikan. Bir terbaik di dunia akan jangan pernah menjual tanpa label yang dapat dikenali dan memberi kesan.

Logo digunakan untuk menjadikan jenama anda tidak dapat dilupakan, jadi pelanggan akan memberitahu rakan mereka atau terlibat dengan produk lain syarikat anda. Sekiranya anda membuat bir sendiri, maka anda boleh mengembangkan jenama anda secara dalam talian. Banyak sumber yang ada, yang mencipta logo yang sangat baik yang akan menonjol dari orang ramai.

Sedia Merangka Logo Anda Sendiri?

Hari ini, anda tidak perlu mengeluarkan banyak wang untuk pereka. Dengan alat berasaskan AI canggih seperti Pembuat Logo Wix atau Pembuat Logo Tailor Brands, ia mudah – malah menyeronokkan! – untuk merancang logo anda sendiri.

Sekiranya anda lebih suka orang lain melakukan kerja untuk anda, anda boleh menyewa pereka hebat dengan harga yang rendah Fiverr (klik di sini untuk beberapa petua pakar mengenai cara mencari pereka terbaik).

Mencari lebih banyak idea? Jangan terlepas senarai kami perkhidmatan reka bentuk logo teratas.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector